hírlevél 2017.06.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. május
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 3. Munkabalesetek alakulása - 2017. I. negyedév
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Nőtt a munkabalesetek száma 2017 első negyedévében
  • Minden hetedik magyar dolgozót becsapja a munkahelye
  • Nem mernek panaszkodni, pedig sok helyen kihasználják a dolgozókat
  • Túl sokan halnak meg a mezőgazdaságban: jön a munkavédelmi kampány
  • Veszélyes áruk vízi szállítását ellenőrizte a katasztrófavédelem

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. május

A legfrissebb változások jegyzékét erre a linkre kattintva tudja elolvasni. 
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki: 

6/2017. (V. 5.) NGM rendelet egyes műszaki biztonsági tárgyú miniszteri rendeletek
módosításáról
- Megjelent: MK 2017/65. (V. 5.) - Hatályos: 2017. 05. 20., 2017. 05. 24., 2018. 04. 21.
Többek között az alábbi jogszabályt módosítja:

·      22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról.
A módosító NGM rendelet a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekről és a 2009/142/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2016. március 9-i 2016/426 (EU) európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

10/2017. (VI. 1.) BM rendelet az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról - Megjelent: MK 2017/80. (VI. 1.) - Hatályos: 2017. 06. 16.
A rendelet június 1-jén jelent meg, de a fontossága miatt a májusi anyaghoz csatoltuk.

A módosítás az alábbi négy jogszabályt érinti: 

·      30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről.
Pontosították a Tűzvédelmi Szabályzat elkészítésére, alkalmazására, átdolgozására, tartalmára, valamint a munkavállalókkal történő ismertetésre vonatkozó szabályokat. Az ismertetés (oktatás), illetve ennek tudomásulvétele elektronikus úton is történhet.  
Jelentősen módosult a Tűzriadó tervre vonatkozó előírás blokkja.
A háromnál több építményszinttel  rendelkező  és  tíznél  több  lakó-  és  üdülőegységet  magában  foglaló épületet, épületrészt illetően megjelentek az ún. Tűzvédelmi Házirendre, kiadási kötelezettségére (a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa  köteles  írásban  kidolgozni), tartalmára, továbbá naprakészen tartására vonatkozó szabályok.
E rendeletnek az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról szóló 10/2017. (VI. 1.) BM rendelettel (Módr1.) megállapított rendelkezéseit – a 2. §-ban, a 4. § (4) és (5) bekezdésében, a  4/A.  §  (2a)  bekezdésében  foglaltak  kivételével  –  a  Módr1.  hatálybalépését  követően  készített  vagy  módosított Tűzvédelmi Szabályzat vagy Tűzvédelmi Házirend esetében kell alkalmazni.

·      73/2015. (XII. 21.) BM rendelet a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól.
A létesülő vagy telepített beépített tűzjelző berendezés, illetve a beépített tűzoltó berendezés létesítése, átalakítása, bővítése, használatbavétele vagy megszüntetése iránti kérelmet továbbra is írásban kell a tűzvédelmi hatósághoz benyújtani, azonban a kérelem tartalmára és mellékleteire vonatkozó szabályokat pontosították. 

·      44/2011.  (XII.  5.)  BM  rendelet  a tűzesetek  vizsgálatára  vonatkozó  szabályokról
A  BM  rendelet  10.  §  (4)  bekezdésében a „keletkezésének oka” szövegrész helyébe a „keletkezéséhez vezető folyamat” szöveg lép. 

·      47/2011. (XII. 15.) BM rendelet a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól.
A fontosabb változások a következők:
Pontosították a szakértői tevékenység tűzvédelmi szakterületére, a vizsga időpontjára, továbbá  a szakértői vizsgára való jelentkezés tartalmi elemeire vonatkozó előírásokat.
Sikertelen vizsga esetén változatlanul egy alkalommal ismételt vizsga tehető, ezt azonban a sikertelen vizsga után 90 napon belül le kell tenni (korábban a 90 napos megkötés nem szerepelt). - Pontosították az ismétlő vizsga jelentkezési feltételeit.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal július 1-jétől él majd. 

 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát! 

Munkabalesetek alakulása - 2017. I. negyedév

Megjelent a Munkabaleseti statisztika 2017. I. negyedéves jelentés. A tájékoztató a 2017. május 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le, a korábbi adatok pedig itt, a Statisztika menüpontban olvashatók.

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket) 

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat. 

A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. június 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. július 05-én 06-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint ÚJ és ÚJÍTÓ IS.
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők kategória. ÚJ és ÚJÍTÓ IS.
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória.

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nőtt a munkabalesetek száma 2017 első negyedévében
Enyhén nőtt a munkabalesetek száma az év első három hónapjában: 4646-an váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, míg az előző év azonos időszakában 4633-an, miközben a halálos kimenetelű munkabalesetek száma jelentősen, a 2016 első negyedévében mért 16-ról 22-re emelkedett - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében, amelyet a tárca honlapján tettek közzé. Tovább a cikkhez.

Minden hetedik magyar dolgozót becsapja a munkahelye
A munkaidővel, a pihenőidővel és a bér elszámolásával trükköznek leggyakrabban a cégek. Tovább a cikkhez.

Nem mernek panaszkodni, pedig sok helyen kihasználják a dolgozókat
A cégek 60, a munkavállalóknak pedig az 59 százalékánál találtak szabálytalanságot a hatóságok az első negyedéves ellenőrzések során, amelyeket az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya végzett, írja a Napi.hu. Tovább a cikkhez.

Túl sokan halnak meg a mezőgazdaságban: jön a munkavédelmi kampány
A mezőgazdasági munkavégzés biztonságára figyelő kétéves, országos munkavédelmi kampányt indít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Szent István Egyetemmel együttműködve - jelentette be Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. Tovább a cikkhez.

Veszélyes áruk vízi szállítását ellenőrizte a katasztrófavédelem
Két napon át tartó országos ellenőrzést tartottak a Duna magyarországi szakaszán a katasztrófavédelem és a társhatóságok szakemberei. Az ellenőrök azt vizsgálták, betartják-e az érintettek a veszélyes áruk vízi szállításának szabályait (ADN). A „DISASTER 2017 ADN” elnevezésű országos akciót a féléves ellenőrzési sorozat utolsó elemeként hajtották végre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesi szervezetének koordinálásával. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva