hírlevél 2017.06.29.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A hőség egészségi és biztonsági veszélyei
 2. Belépési lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • NGM: hűtött védőitalt és több pihenőidőt kell adni a munkavállalóknak
  • Több szabadságot és utazási költségtérítést akar a közmunkás mozgalom
  • Jönnek a cobotok a gyárakba és az irodákba
  • Büntetést kaphat a sofőr, aki a kamionban alszik
  • Múzeumok Éjszakája a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában
  • Nyolc lakás vált lakhatatlanná a Péterfy Sándor utcában pusztító tűz miatt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban

A meteorológiai előrejelzések alapján, a várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel az NGM Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. Az ilyen időszakok különösen megviselik a szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt kell biztosítani. A munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra, valamint a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának felhívása innen tölthető le.

Belépési lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól még kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal július 1-jétől él majd. 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.  

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. július 05-én 06-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint  ÚJ és ÚJÍTÓ IS.
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők kategória. ÚJ és ÚJÍTÓ IS.
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória.
 • 2017. július 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. július 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

NGM: hűtött védőitalt és több pihenőidőt kell adni a munkavállalóknak
A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres - óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces - pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya. Tovább a cikkhez

Több szabadságot és utazási költségtérítést akar a közmunkás mozgalom
A közmunkások sokkal kevesebbet pihennek és hátrányt szenvednek a szabadság igazságtalan elosztása miatt azokkal szemben, akik nem közmunkából élnek. Ezért a Közmunkás Mozgalom a Jövőért követeli a közfoglalkoztatási törvény érvényben lévő passzusának eltörlését. Emellett felhívják a figyelmet, hogy azokat az utazásokat is térítse meg az állam, amikor a közfoglalkoztatott igazoltan maga keres állást. Tovább a cikkhez

Jönnek a cobotok a gyárakba és az irodákba
A collaborative robotok azaz a cobotok az emberek munkáját egészítik ki, vagy növelik a termelékenységüket. Ám a cobotok elég nagy fejtörést okoznak a vállalati IT-részlegnek. Tovább a cikkhez

Büntetést kaphat a sofőr, aki a kamionban alszik
Május 25-én lépett életbe az a német rendelkezés, amelynek értelmében bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a rendszeres heti vagy kétheti 45 órás, megszakítás nélküli pihenőidőt nem szállodában, hanem a kamion fülkéjében tölti. A rendelkezést korábban Belgiumban és Franciaországban is bevezették. Néhány hete Belgiumban egyetlen hétvége alatt 113 ezer euró bírságot szabtak ki azokra a sofőrökre, akik a járművükben töltötték az éjszakát. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a lépést a burkolt piacvédelmi intézkedések újabb elemének tekinti, számos fórumon tiltakoztak ellene. Az egyesület szerint magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg a rendelet - írja a Magyar Nemzet. Tovább a cikkhez

Múzeumok Éjszakája a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában
A nagy hőség ellenére is több százan látogattak el szombaton az éjfélig tartó izgalmas, érdekes programokra. Tovább a cikkhez

Nyolc lakás vált lakhatatlanná a Péterfy Sándor utcában pusztító tűz miatt
Nyolc lakás vált használhatatlanná annak a tűznek a következtében, amely a VII. kerületi Péterfy Sándor utca és Hernád utca kereszteződésében álló társasház negyedik emeleti lakásában keletkezett szerdán. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva