hírlevél 2017.07.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Vizsgálati szempontok „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálatához"
 2. Tájékoztató a rendkívüli időjárás (hőség) esetén előírt pihenőidő szabályairól
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Módosult három tűzvédelmi műszaki irányelv
  • NFM: fokozottan ellenőrzik a taxisokat az idegenforgalmi főszezonban Budapesten
  • Nem lehet a munkaidőt egyenlegként számolni
  • Idegesítő dolgok az irodában
  • Bagoly vagy pacsirta vagy? Hogy hat ez a munkádra?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Vizsgálati szempontok „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek" munkavédelmi célvizsgálatához

Megjelent a 2017. július 3. és 2017. december 31. közötti időszakban lefolytatandó „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálata” vizsgálati szempontjai. Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása innen tölthető le.

Tájékoztató a rendkívüli időjárás (hőség) esetén előírt pihenőidő szabályairól

A munkahelyeken kialakuló kedvezőtlen klímakörnyezettel (nyári hőséghullámok) kapcsolatban a munkáltatókat a munkavédelmi kötelezettségeken (lásd az NGM Munkavédelmi Főosztályának 2017. június 21-ei felhívását a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban) túlmenően egyéb munkaszervezési feladatok is terhelik. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kedvezőtlen klímakörnyezet esetén a munkavégzés megszakításával „pihenőidő” biztosítására kötelezi a munkáltatót, amely célját tekintve teljesen független a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) által szabályozott „munkaközi szünet”-től, illetve pihenőidőktől.
Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. július 05-én 06-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint  ÚJ és ÚJÍTÓ IS.
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők kategória. ÚJ és ÚJÍTÓ IS.
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. július 06-án Budakalászon: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória.
 • 2017. július 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. július 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Módosult három tűzvédelmi műszaki irányelv
A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével bővült a Felülvizsgálat és karbantartás, a Tűzterjedés elleni védelem, valamint a Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció elnevezésű tűzvédelmi műszaki irányelv.
A tűzvédelmi műszaki irányelvek elérhetőek a Tűzoltóság/Tűzmegelőzés/Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat/Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek menüponton belül ide kattintva.

NFM: fokozottan ellenőrzik a taxisokat az idegenforgalmi főszezonban Budapesten
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte a közlekedési hatóság június végétől fokozott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein, a jogszerűtlenül, engedély nélkül nyújtott szolgáltatás szankciója a rendszám azonnali bevonása lehet, ahogy arra már a korábbi években is volt példa. Tovább a cikkhez.

Nem lehet a munkaidőt egyenlegként számolni
A munkaidő elszámolása nem egyszerű egyenlegként történik, ahol a le nem dolgozott órák és a rendkívüli munkaidő kiegyenlítené egymást. A beosztható óraszámnál kevesebb teljesítés és az esetleges túlóra - a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségéből eredően - nem vonható össze. Tovább a cikkhez.

Idegesítő dolgok az irodában
Ahogyan arról mi is beszámoltunk már az utóbbi években megváltoztak a cégek, és az irodai dolgozók elvárásai az irodával szemben. A munkába járás módja, az egyre rugalmasabb munkaidő, valamint az X és Y generáció újfajta igényei is teljesen más környezetet teremtenek, amihez az irodaházaknak is alkalmazkodniuk kell. Tovább a cikkhez.

Bagoly vagy pacsirta vagy? Hogy hat ez a munkádra?
Régóta közismert tény, hogy az alvási szokásokat tekintve két nagy csoportba sorolhatóak az emberek. A korán kelő, és ehhez mérten este hamarabb elalvókat pacsirta típusnak, míg az éjszakázás csúcstartóit baglyoknak szokás nevezni. Felmerül a kérdés: hogyan befolyásolja ez a munkavállalást és vajon milyen lehetőségei vannak egy dolgozónak, ha bioritmusával ellenkező munkakörben tud csak elhelyezkedni? Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva