hírlevél 2017.07.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. június
 2. Zsebtörvénytár frissítés
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • A megrendelő is felelős lehet a munkabaleset miatt
  • Megújult a VÉSZ, a katasztrófavédelem ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazása
  • A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában
  • Olimpián versenyeznek a tűzoltók
  • Megsérült egy sportoló a Duna Arénában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. június

 A legfrissebb változások kigyűjtve, ezen a linken találhatók.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki: 

10/2017. (VI. 1.) BM rendelet az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról
Megjelent: MK 2017/80. (VI. 1.) - Hatályos: 2017. 06. 16.

A rendeletet – a fontosságára tekintettel – már a májusi anyaghoz csatolva ismertettük, de a júniusi megjelenés okán ismét kiemeljük.

A módosítás az alábbi négy jogszabályt érinti: 

 ·   30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről.

Pontosították a Tűzvédelmi Szabályzat elkészítésére, alkalmazására, átdolgozására, tartalmára, valamint a munkavállalókkal történő ismertetésre vonatkozó szabályokat. Az ismertetés (oktatás), illetve ennek tudomásulvétele elektronikus úton is történhet.  
Jelentősen módosult a Tűzriadó tervre vonatkozó előírás blokkja.
A háromnál több építményszinttel  rendelkező  és  tíznél  több  lakó és  üdülőegységet  magában  foglaló épületet, épületrészt illetően megjelentek az ún. Tűzvédelmi Házirendre, kiadási kötelezettségére (a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa  köteles  írásban  kidolgozni), tartalmára, továbbá naprakészen tartására vonatkozó szabályok.
E rendeletnek az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról szóló 10/2017. (VI. 1.) BM rendelettel (Módr1.) megállapított rendelkezéseit – a 2. §-ban, a 4. § (4) és (5) bekezdésében, a  4/A.  §  (2a)  bekezdésében  foglaltak  kivételével  –  a  Módr1.  hatálybalépését  követően  készített  vagy  módosított Tűzvédelmi Szabályzat vagy Tűzvédelmi Házirend esetében kell alkalmazni.

 ·  73/2015. (XII. 21.) BM rendelet a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól.

 A létesülő vagy telepített beépített tűzjelző berendezés, illetve a beépített tűzoltó berendezés létesítése, átalakítása, bővítése, használatbavétele vagy megszüntetése iránti kérelmet továbbra is írásban kell a tűzvédelmi hatósághoz benyújtani, azonban a kérelem tartalmára és mellékleteire vonatkozó szabályokat pontosították. 

 ·   44/2011.  (XII.  5.)  BM  rendelet  a tűzesetek  vizsgálatára  vonatkozó  szabályokról
A  BM  rendelet  10.  §  (4)  bekezdésében a „keletkezésének oka” szövegrész helyébe a „keletkezéséhez vezető folyamat” szöveg lép. 

 ·   47/2011. (XII. 15.) BM rendelet a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól.

 A fontosabb változások a következők:
Pontosították a szakértői tevékenység tűzvédelmi szakterületére, a vizsga időpontjára, továbbá  a szakértői vizsgára való jelentkezés tartalmi elemeire vonatkozó előírásokat.
Sikertelen vizsga esetén változatlanul egy alkalommal ismételt vizsga tehető, ezt azonban a sikertelen vizsga után 90 napon belül le kell tenni (korábban a 90 napos megkötés nem szerepelt). - Pontosították az ismétlő vizsga jelentkezési feltételeit.

 Zsebtörvénytár frissítés

 Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)

 Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat. A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. július 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. augusztus 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. augusztus 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A megrendelő is felelős lehet a munkabaleset miatt
Ahogy arról nemrégiben mi is beszámoltunk továbbra sem csökkenek a munkabalesetek. Ennek egyik oka, hogy a munkáltatók egy része mindaddig nem fektet kellő hangsúlyt a megelőzésre (illetve a szabálykövetésre), amíg személyesen nem találkozik a jogsértés következményeivel. Tovább a cikkhez.

Megújult a VÉSZ, a katasztrófavédelem ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazása
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság július 10-én elindította a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás (VÉSZ) minden részletében újragondolt, még színesebb változatát. Az infotechnológia fejlődését követő okosalkalmazással sajtótájékoztatón ismerkedhettek a média képviselői. Tovább a cikkhez.

A kéményseprők egy éve a tűzmegelőzés szolgálatában
Éppen egy évvel ezelőtt, tavaly július elején, Magyarország tizenöt megyéjének ezernyolcszázharmincöt településén vadonatúj eszközökkel és szakfelszerelésekkel kezdte meg a kéményseprőipari tevékenységet a katasztrófavédelem. Az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzése és műszaki felülvizsgálata az állampolgárok számára azóta térítésmentes. Tovább a cikkhez.

Olimpián versenyeznek a tűzoltók
Magyarországot több mint százhúsz fővel tíz csapat és kilenc versenybíró képviseli a Tűzoltó Olimpián, amelyet július 9-16. között 23 ország 86 csapatának részvételével rendeznek meg az ausztriai Villachban. Három magyar csapat az ifjúsági, hat pedig a hagyományos tűzoltóversenyeken vesz részt, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által delegált versenycsapat pedig a tűzoltóverseny-sportban indul. Tovább a cikkhez.

Megsérült egy sportoló a Duna Arénában
A sportolót edzés közben érte baleset. Kiderült az is, kik ugráltak az óriás ugrótoronyból. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva