hírlevél 2017.07.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztatás a Munkavédelmi Bizottság 2017. június 20-i plenáris üléséről
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • A Duna Aréna építésének reklámfilmje hemzseg a munkavédelmi bakiktól
  • Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba
  • A munkaidő beosztása elidegeníthetetlen munkáltatói jog
  • A munkáltató is adatkezelő: az adatvédelmet érintő munkáltatói kötelezettségekről
  • Ezek a betegségek gyakoribbak a fehérgallérosok körében, mint a kétkezi munkásoknál
  • A viharjelző rendszerről – ismét
  • Jó otthonról dolgozni, de itt van 7 dolog, amiért mégsem annyira
  • Stresszes? - így relaxáljon munkában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a Munkavédelmi Bizottság 2017. június 20-i plenáris üléséről

Megjelent az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a Munkavédelmi Bizottság 2017. június 20-i plenáris üléséről. 
A napirendi pontokról és az elhangzottakról itt olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. augusztus 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. augusztus 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A Duna Aréna építésének reklámfilmje hemzseg a munkavédelmi bakiktól
Hemzseg a munkavédelmi szabálytalanságoktól a budapesti vizes világbajnokságnak otthont adó Duna Aréna építését reklámozó rövid film. A több mint 40 milliárdba fájó építkezést 2 percben bemutató anyagban több furcsaság van, köztük életveszélyes megoldás is. Érdekes, hogy miközben 2017-ben emelkedett a halállal végződő munkabalesetek száma, a kivitelező Market Építő Zrt. kifejezetten veszélyes megoldásokkal hirdeti magát. Sőt, ezért a munkáért dicséretet kapott. A Magyar Mérnöki Kamara többek közt azért ítélt oda díjat számára, mert az aréna építése megfelelt minden munkavédelmi előírásnak. Tovább a cikkhez.

Mikrocsipet ültetnek be egy amerikai cég dolgozóiba
Mikrocsipeket ültet be dolgozóiba egy amerikai technológiai cég, amely egyebek között lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében, de a másológépek is ezzel működnek - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

A munkaidő beosztása elidegeníthetetlen munkáltatói jog
A Kúria elvi döntése értelmében a hiányosan vezetett munkaidő-nyilvántartások esetében nem fogadható el az a gyakorlat, hogy a beosztás szerinti munka- és pihenőnapokat a munkavállalók egymással rendszeresen cserélgették, és a munkáltató erre hivatkozhatott. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára egyetért ezzel a döntéssel. Elmondta lapunknak, hogy a munkaidő beosztásával azért gazdálkodik a munkaadó, mert az ebből eredő felelősség is az övé. Kiemelte, hogy a rugalmas foglalkoztatás érvrendszere az anyagi felelősségen dől meg, ami a munkáltatót terheli. Tovább a cikkhez.

A munkáltató is adatkezelő: az adatvédelmet érintő munkáltatói kötelezettségekről
Adatvédelem. Adatkezelés. Adatkezelő és érintett. Tudják, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések? Tisztában vannak azzal, hogy Önöknek, mint adatkezelőknek, milyen jelenlegi és jövőbeli kötelezettségeik vannak, lesznek? Most, hogy egyre közeledik az európai általános adatvédelmi rendelet, a GDPR rettegett bevezetésének időpontja: 2018. május 25., egy cikksorozatban vezetjük végig Önöket, hogy segítsük elkerülni a jelenleg maximális 20 millió forint, jövő májustól 20 millió euró büntetést. Tovább a cikkhez.

Ezek a betegségek gyakoribbak a fehérgallérosok körében, mint a kétkezi munkásoknál
Egy kutatás szerint néhány agyi betegség gyakrabban alakul ki szellemi munkát végzők körében. Tovább a cikkhez.

A viharjelző rendszerről – ismét
A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A szabad vizeken tartózkodás szabályai között sok más mellett az is szerepel, mi a teendő a különböző szintű viharjelzések idején. Az elmúlt napok időjárása ugyan nem kedvezett a strandolásnak, ám a fürdőzésen kívül számos egyéb vízi elfoglaltság létezik, ezért, és a hét végére várható jó idő miatt is érdemes a szabad vizeken tartózkodás biztonságáról beszélni. Tovább a cikkhez.

Jó otthonról dolgozni, de itt van 7 dolog, amiért mégsem annyira
Egyre több ember irodája van saját otthonában, egyre több ember dolgozik időről időre otthonról. A kényelem, a saját időbeosztás és a munkaviselet mellőzése mellett számos hátránya is van ennek a munkaformának. Tovább a cikkhez.

Stresszes? - így relaxáljon munkában
A legnagyobb stresszforrást a munkahely jelenti. Jó hír azonban, hogy néhány percre ott is meg tudjuk teremteni a béke szigetét. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva