hírlevél 2017.08.24.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról: 2017. I. félév
 2. Jelentés a munkavédelmi hatóság 2017. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól
 3. Tűzvédelmi szakvizsga
 4. Munkavédelmi hírek
  • Emelkedett a halálos munkabalesetek száma 2017 első felében
  • Ha nem öl meg, inspirálhat is? - új munkavédelmi módszerek
  • Enyhén javult a munkavédelmi szabályok betartása 2017 első felében
  • Többet árt a rossz munka, mint a munkanélküliség
  • Szakmai napok a SEVESO III. irányelvről 
  • A 3 méteres magasságot nem érzik halálosnak

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról: 2017. I. félév

A tájékoztató a 2017. augusztus 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának munkabaleseti statisztikája innen tölthető le. 

Jelentés a munkavédelmi hatóság 2017. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól

A munkavédelmi hatóság 2017. I. félévi ellenőrző tevékenységét a 2017. évi Ellenőrzési Irányelvek, az Országos Hatósági Ellenőrzési Terv és a saját munkatervben meghatározottak figyelembe vételével végezte. Az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsga

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. szeptember 05-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. szeptember 05-én Tatabányán: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória
 • 2017. szeptember 08-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. szeptember 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. szeptember végén Budakalászon 1, 2, 3, kategória
 • 2017. szeptember végén Budakalászon 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is.

Jelentkezés ezen a linken
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Emelkedett a halálos munkabalesetek száma 2017 első felében
Enyhén csökkent a munkabalesetek száma idén az első fél évben, három napnál hosszabb időre 9969-en váltak munkaképtelenné baleset miatt, szemben az egy évvel korábbi 10 276-tal, a halálos kimenetelű munkabalesetek száma jelentősen, 2016 első hat hónapjában mért 36-ról 45-re emelkedett. Tovább a cikkre.

Ha nem öl meg, inspirálhat is? - új munkavédelmi módszerek

A bekövetkezett munkabalesetek és azok statisztikái csupán egy jéghegy csúcsát jelenítik meg, de sok esetben a kapcsolódó vizsgálatok is csak részben derítenek fény arra, hogy valójában mi történt. A rejtőzködő kockázatok, a valódi okok legtöbbször rejtve maradnak. A megelőzés lehetőségeinek kiaknázására viszont világraszóló megoldások születtek. A legfrissebb, az idei év első felére vonatkozó, inkább a kedvezőtlen irányba mutató munkabaleseti adatok tükrében bíztató, hogy éppen a magyar munkavédelmi szakemberek fejlesztenek ki és alkalmaznak nemzetközi érdeklődést kiváltó munkavédelmi módszertanokat. Tovább a cikkre.

Enyhén javult a munkavédelmi szabályok betartása 2017 első felében
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya tette közzé, hogy enyhe javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első félévben az előző év azonos időszakához képest Magyarországon. Az ellenőrzött 7936 munkáltató 78,3 százalékánál, 2016 első félévéhez viszonyítva 6,3 százalékponttal kevesebbnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök. Tovább a cikkre.

Többet árt a rossz munka, mint a munkanélküliség

Egy friss felmérés szerint többet árt az egészségnek, ha valaki stresszes munkát végez, mintha nincs állása. Tovább a cikkre.

Szakmai napok a SEVESO III. irányelvről 
SEVESO III. 2017 címmel szeptemberben és októberben szakmai napokat szervez a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A rendezvény célja, hogy elősegítse az irányelv hazai jogrendbe ültetése kapcsán módosult üzemeltetői kötelezettségek maradéktalan teljesítését, feldolgozza a 2014-2016 közötti időszakban bekövetkezett, veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavarok tapasztalatait és ismertesse a vonatkozó hazai szabályozásban bekövetkező változásokat. Tovább a cikkre.

A 3 méteres magasságot nem érzik halálosnak
Lezuhant egy munkás és szörnyethalt kedden a VII. kerületi Damjanich utcában egy épület felújításánál. A férfi nem magasról, csupán 3-4 méterről az állványzatról zuhant az úttestre. Zuhanásbiztonsági specialista írt arról, hogyan lehetséges ilyen magasságból is a halálos baleset. Szerinte az ilyen típusú baleset nem egyedi. Tovább a cikkre.   

© 2006 Minden jog fenntartva