hírlevél 2017.09.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. augusztus
 2. Meghívó szakmai konferenciára "Beszállásos munkavégzés maximális védelem alatt" címmel
 3. Belépési lehetőség a munkavédelmi klubba
 4. A munkaügyi hatóság 2017. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai
 5. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam okt. 5-én
 6. Zsebtörvénytár cd frissítés
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 8. Munkavédelmi hírek
  • Hintabaleset - minden engedélye megvolt az üzemeltetőnek
  • Kulcsfontosságú a munkahelyi digitális innováció
  • Városliget: a beruházó is elismeri, van még elszállítandó veszélyes hulladék, azaz azbeszt a Ligetben
  • Ne várja meg, míg a tűzoltók mennek ki önhöz!

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. augusztus

A változások legfrissebb jegyzéke innen letölthető.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki: 

16/2017. (VIII. 7.) EMMI rendelet az egészségügyi kártevőirtószerekkel, valamint
gázosítószerekkel végzett tevékenység szabályairól
(
Megjelent: MK 2017/110. (VIII. 7.) Hatályos: 2017. 08. 22) 

A rendelet hatálya kártevőirtószernek, valamint gázosítószernek minősülő készítményeket forgalmazó és felhasználó természetes és jogi személyekre, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

Az egészségügyi kártevőirtó tevékenység engedélyezésének részletes szabályait tartalmazza.
Irtószer, gázosítószer beszerzése, árusítása, szállítása, raktározása a felhasználónál, raktározása a felhasználónál, alkalmazására vonatkozó kockázatcsökkentő szakmai, valamint különleges munkaegészségügyi előírások témaköreivel foglalkozik.

A második fejezetben a szilárd és folyékony halmazállapotú irtószerek, gázosítószerek felhasználásának különleges előírásait részletezi.

A rendelet 1. számú melléklete a lehetséges gázosítási eljárásokat írja le. 

- Hatályon kívül helyezés:

Az EMMI rendelet hatályon kívül helyezi az  egészségügyi kártevőirtó tevékenységről és az  egészségügyi kártevőirtó tevékenység engedélyezésének részletes szabályairól szóló 2/2010. (I. 26.) EüM rendeletet. 

Meghívó szakmai konferenciára "Beszállásos munkavégzés maximális védelem alatt" címmel

Tudta, hogy a mélyben történő munkavégzés ugyanolyan veszélyes terület, mint a magasban való munka? Sajnos ennek a kockázatát ma még kevesen látják át. Ne kockáztasson! Tartozzon azok közé, akik odafigyelnek az életvédelemre! Legyen jól informált ezen a területen, és jöjjön el a szakmai képzésre!

Szervező: Gazek Munkavédelem 
Időpont: 2017. szeptember 27. 9:00 óra Helyszín: GAZEK Szakértő Pont, Újbuda Irodaház - Barázda Center, 1116 Budapest, Barázda utca 42.
A rendezvény díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő szeptember 22.
A tájékoztató és a jelentkezés regisztrációs lehetősége innen érhető el.

Belépési lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát

A munkaügyi hatóság 2017. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai

2017. I. félévben a munkaügyi hatóság 10.186 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 68%-nál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (45.951 fő) 67%-át érintették. Tény, hogy az ellenőrzések számában kisebb csökkenés mutatkozik (2016. I. félév - 11.042 ellenőrzés), a tavalyi év első felében tapasztaltakhoz képest mégis változatlan maradt a szabálytalan munkáltatók aránya, míg a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya a korábbi hasonló időszakban csak 65% volt, azaz itt még növekedés is megfigyelhető. azaz itt még növekedés is megfigyelhető.
Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2017. október 5. (csüt), 9-14 óráig. 
Helyszín: Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 134. 
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. szeptember 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. október elején Budakalászon: 1, 2, 3, kategória
 • 2017. október elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is.

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Hintabaleset - minden engedélye megvolt az üzemeltetőnek
Lezárult a belső vizsgálat a várpalotai hintabaleset ügyében: minden szükséges engedéllyel rendelkezett a meghibásodott hinta üzemeltetője - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Kulcsfontosságú a munkahelyi digitális innováció
Az európai munkavállalók innovatív technológiákra és digitális megoldásokra vágynak munkahelyükön, a termelékenység növelése érdekében - derül ki a Ricoh Europe tanulmányából. Tovább a cikkhez.

Városliget: a beruházó is elismeri, van még elszállítandó veszélyes hulladék, azaz azbeszt a Ligetben
A Városliget Zrt. is elismeri, újabb megbízásokra van szükség az azbeszt elszállításához. Korábban azt kommunikálta, nincs egészségkárosító azbeszt a romok közt. Tovább a cikkhez.

Ne várja meg, míg a tűzoltók mennek ki önhöz!
A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat. Szeptember közepén egy háromnapos akció keretében minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva