hírlevél 2017.09.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jelentés az építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról
 2. Belépési lehetőség a munkavédelmi klubba
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam okt. 5-én
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Sopronban és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Erre kell figyelnie a fuvarozóknak
  • Minden szakembernek elérhető a mesterbiztosítás
  • Már csak egy hónap és itt a fűtési szezon – még nem késő ellenőriztetni a fűtőeszközét!
  • Bálázógép nyomta agyon a férfit

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés az építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról

Az építőipari kivitelezési tevékenység ellenőrzését az indokolta, hogy a hatóság nyilvántartása alapján az ellenőrzési terv kiadását megelőző időszakban (2016. I-III. negyedévében) a szabálytalan munkavégzés miatt bekövetkezett súlyos munkabalesetek aránya az egyik legmagasabb volt az ágazatban (10 súlyos és 6 halálos kimenetelű eset történt). A célvizsgálat további szakmai indoka volt, hogy az építési munkák során a tevékenységből és a munkakörnyezetből származó jelentős egészségkárosító veszélyekkel és kockázatokkal is számolni kell (pl. nehéz fizikai munkavégzésből adódó megterhelés, határérték feletti por-, zaj- és rezgésexpozíció lehetősége, a szabadtéri klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai, stb).
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése innen tölthető le.
A Példatár innen érhető el.

Belépési lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól már csak kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Most különösen érdemes belépni, mert ebben a negyedévben (minden év utolsó negyedév) tartjuk az éves Munkavédelmi Konferenciánkat, amin a részvétel a klubtagok díjmentes. Illetve ha nem tud valamiért eljönni a rendezvényre, a Konferencia előadásait felvesszük és fetesszük a klub zárt oldalaira, onnan is megtekinthetők.

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam, 5 órás

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2017. október 5. (csüt), 9-14 óráig. 
Helyszín: 1115 Bp, Bartók Béla út 134. 

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Sopronban és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. szeptember 20-án Sopronban: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 15, 16. kategória
 • 2017. szeptember 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. október elején Budakalászon: 1, 2, 3, kategória
 • 2017. október elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is.

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Erre kell figyelnie a fuvarozóknak
Keddtől küldhet figyelmeztetést a szabálysértő fuvarozóknak a nemzeti tengelysúlymérő rendszer, miután elindul az objektív felelősség elve alapján funkcionáló automatikus üzemmódja. Tovább a cikkhez.

Minden szakembernek elérhető a mesterbiztosítás
A Magyar Építőipari Szakemberek Közössége minden építőiparban dolgozó szakembereknek elérhetővé tette kedvezményes csoportos felelősségbiztosítását. A nyitásra azért került sor, mert szeptember 1-től az építő szakmák újabb körének kell kötelezően biztosítást kötni. Tovább a cikkhez.

Már csak egy hónap és itt a fűtési szezon – még nem késő ellenőriztetni a fűtőeszközét!
Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. Tovább a cikkhez.

Bálázógép nyomta agyon a férfit
Maga alá gyűrt egy bálázógép egy 40 éves férfit Beszterecen, Szabolcsban. Épp egy traktorral vontatta a berendezést, ami elakadt. Egy dombon megállt, hogy megszerelje, amikor a traktor megindult, és rágurult a férfira. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva