hírlevél 2017.09.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi konferencia Budakalászon: 2017. november 14.
 2. Belépési lehetőség a munkavédelmi klubba: ingyenes Konferencia részvétel
 3. A munkahelyi balesetek és sérülések az EU-nak évente több száz milliárd euróba kerülnek
 4. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam okt. 5-én
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Beteggé tehet a túl sok munka
  • Kiégés mint súlyos vállalati betegség
  • Elérhető az ingyenes tanácsadó és vitarendező szolgálat
  • Feketemunka: kockázatok és mellékhatások
  • Több mint hárommilliárdért adtak át gépjárműfecskendőket
  • Fontos változás jön a kéményseprőknél

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi konferencia: 2017. november 14.

Szeretettel meghívjuk Önt és munkatársait, illetve minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó kollégát a Kling Munkavédelmi Kft. által szervezett szakmai konferenciára.
Idén is - mint minden évben - nagyon izgalmas és nagyon aktuális témákkal készülünk, ezek már biztosan lesznek: 

 • Bogos Csaba (Gazek Safety Expert): A magasban végzett munka biztonsági kérdése
 • dr. Jókai Erika (BME): Munkavédelmi feladatok a megváltozott munkaképességű és fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásában
 • Botos Ágnes (GHS-expert Kft): Expozíciós forgatókönyvvel kibővített biztonsági adatlap (ESDS)
 • Müller Istvánné Borsodi Rózsa: Foglalkozási megbetegedés mint jelenség, napjainkban

A konferencia időpontja: 2017. november 14-e (kedd)
Helyszín: Budakalászi Faluház, 2011 Budakalász, Szentendrei út 9. 

Részvételi díj:

 • A Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes (www.nefeledd.info/klub.php)
 • Nem tagoknak: 15.000 Ft+áfa/fő
 • MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból

Online jelentkezési lap itt (katt a linkre vagy másolja be a böngészője URL sávjába): www.goo.gl/1v1stE
Ha a fenti link nem nyílik vagy nem működik, az info@munkavedelem.biz email címen is tudja jelezni részvételi szándékát.

Bővebben az előadókról, előadásokról ezen a weboldalon.

Szeretettel várunk minden munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégát, akit érdekelnek az újdonságok és/vagy szeretne találkozni a többi kollégákkal, tudást és eszméket cserélni.
Jelentkezési lap itt

Belépési lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól már csak 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Most különösen érdemes belépni, mert a fenti, november 14-én megrendezésre kerülő Munkavédelmi Konferenciánkon a részvétel a klubtagok díjmentes. Illetve ha nem tud valamiért eljönni a rendezvényre, a Konferencia előadásait felvesszük és feltesszük a klub zárt oldalaira, onnan is megtekinthetők.
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt.

A munkahelyi balesetek és sérülések az EU-nak évente 476 milliárd (!) euróba kerülnek

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem gazdasági hatása soha nem volt világosabb. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem költségeivel és előnyeivel foglalkozó projektből származó új becslések szerint a munkavégzéssel összefüggő sérülések és megbetegedések az EU-nak évente körülbelül 476 milliárd euróba kerülnek. Egyedül a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések költsége 119,5 milliárd. 
A projekt keretében, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel és más partnerekkel együttműködésben, az EU-OSHA egy hozzávetőleges gazdasági költségmodellt dolgoz ki a nem hatékony vagy nem létező munkavédelmi intézkedések vonatkozásában. A modell lehetővé teszi a létrejövő társadalmi teher átfogó mérését, és az eredmények hozzásegítik a szakpolitikai döntéshozókat az elégtelen munkahelyi biztonság és egészségvédelem gazdasági hatásának jobb megértéséhez. Tovább a részletes tájékoztatóhoz.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam, 5 órás

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2017. október 5. (csüt), 9-14 óráig. 
Helyszín: 1115 Bp, Bertók Béla út 134. 

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. október 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. október 13-án Budakalászon: 1, 2, 3, kategória
 • 2017. október 12-én, 13-án Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is.
 • 2017. október 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Beteggé tehet a túl sok munka
Egészségünket is károsítja a munka-magánélet egyensúly felborulása.
A munkavállalók 18 százaléka tapasztal problémát a munka-magánélet egyensúlyának fenntartásában, ami főként a karrierjük közepén lévő, gyermekes férfiakat érinti hátrányosan. Az Eurofound (Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért) korábbi adatai szerint a férfiak 21 százaléka, a nők 16 százaléka nehezen tudja elkülöníteni a munkaidőt és a társas kapcsolatokat. Tovább a cikkhez.

Kiégés mint súlyos vállalati betegség
A munkavállalók kiégése komolyan veszélyeztetheti egy vállalat sikerét, sőt még a működését is. Rumpf Nikoletta, az euCSOPORT marketing és kommunikációs vezetője leírja, miből fakadhat és miként előzhető meg a kollégák kiégése, és melyek azok a ráutaló magatartásformák, amikre mindenképpen figyelni kell, hogy még időben felismerhessük és megakadályozhassuk a kiégést. Tovább a cikkhez.

Elérhető az ingyenes tanácsadó és vitarendező szolgálat
Van egy országos szolgálat, amelyben tapasztalt munkajogászok ingyen adnak tanácsot. A szolgálat a kollektív természetű munkaügyi, munkahelyi érdekkonfliktusok békés, független, szakértő feloldásának újszerű, ingyenes mechanizmusa. Dr. Kun Attila tanszékvezető egyetemi docens és dr. Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok munkajogásza részt vesz a szolgálat előkészítésében, működtetésében - erről kérdezte őket Kéri Ádám, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogásza. Tovább a cikkhez.

Feketemunka: kockázatok és mellékhatások
Rövidtávon a fekete foglalkoztatásnál olcsóbb foglakoztatás nincs. Mindazonáltal veszélyesebb sincs. A már középtávra is felelősen tervező vállalkozások számára a foglalkoztatás terén elkövetett szabálytalanságok ára lényegesen magasabb lehet a megspórolt összegnél. A feketemunka következményeiről az euCSOPORT munkajogi szakértője, Hoffmann Gábor nyilatkozott. Tovább a cikkhez.

Több mint hárommilliárdért adtak át gépjárműfecskendőket
Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén. Ez az esemény adott alkalmat arra is, hogy a magyar fecskendőket gyártó cég bemutassa az általuk tervezett vízszállító jármű prototípusát. Tovább a cikkhez.

Fontos változás jön a kéményseprőknél
A családi házakban eltörölnék a kémény-ellenőrzéseket.
A tegnapi napon a belügyminiszter benyújtotta, többek között a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény újabb módosítását is tartalmazó törvényjavaslatát, mely értelmében az egylakásos ingatlanok – családi házak – esetében a kéményseprő-ipari sormunka megszűnne és kizárólag az épület tulajdonosán múlna, hogy igénybe veszi e a kéményellenőrzést, mivel annak megrendelése nem lenne kötelező. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva