hírlevél 2017.12.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Változások a foglalkoztatásban december 1-től
 2. Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult
 3. Munkavédelmi szeminárium előadássorozat
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Még mindig sokan dolgoznak feketén
  • Évente tízezer agresszív utassal találkoznak a légijáratokon dolgozók
  • Elütöttek egy munkást az M0-son

Üdvözlettel:
Kling Péter

Változások a foglalkoztatásban december 1-től

A munkaerő-kölcsönzést, az apának járó pótszabadságot, a harmadik országból érkező munkavállalók foglalkoztatását érintő változások léptek életbe 2017. december 1-én.
Ezeket vesszük sorra, összefoglaló jelleggel, a 2017. november 16. napján megjelenő 187. számú Magyar Közlöny alapján.
Tovább a részletes tájékoztatóhoz.

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult 

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével bővült a hő és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási és tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, szakemberek bevonásával elkészítették a hő és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását, amely december 1-jén meg is jelent. További infók ezen a linken.

Munkavédelmi szeminárium előadássorozat

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályával közösen a MUFOSZ munkavédelmi szeminárium előadássorozatot szervez.
Az előadássorozat a tavalyi sikeres sorozathoz hasonlóan havonta egy alkalommal kerül megtartásra. A soron következő előadások:
VI. szeminárium - 2017. december 14. 13:00-16:00
Munkavédelmi képviselők jogai, kötelezettségei, szerepe a munkavédelmi feladatok ellátásában. Munkavédelmi képviselők oktatási kötelezettségei.
Előadók:
• dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes (NGM Munkavédelmi Főosztály);
• dr. Koch Mária a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Műszaki Továbbképző Központjának igazgatója.
VII. szeminárium - 2018. január 18. 13:00-16:00
A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményei. A megváltozott munkaképességű munkavállalóknál, illetve az atipikus foglalkoztatási formáknál a munkaegészségügyi többletfeladatok.
Előadók:
• Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens (NGM Munkavédelmi Főosztály);
• o Dr. Kővágó István foglalkozás-egészségügyi szakorvos.
A helyszín: 1054 Budapest, Szemere utca 6. Díszterem (ez azonban változhat, a jelentkezőknek a változás esetén értesítést küldök)
A konferencián a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A részvételi szándékot a mufosz@gmail.com címre kell jelezni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. december 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. január 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. január 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. februárban Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők,  7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Még mindig sokan dolgoznak feketén
A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint közel 14 ezer munkáltatót ellenőrzött az idén az első kilenc hónapban a munkaügyi hatóság. Az ellenőrzött munkavállalók 71 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket - írja a Világgazdaság.
A munkavállalók 16 százalékát feketén foglalkoztatták, ez az arány tavaly 11,6 százalék volt. Az építőiparban az ellenőrzött munkavállalók 40, a mezőgazdaságban 29, a személy- és vagyonvédelmi szektorban 29 százalékát foglalkoztatták feketén. A kereskedelmi ágazatban ez a mutató 11, a vendéglátásban 17 százalék - írja a lap. Tovább a cikkhez.

Évente tízezer agresszív utassal találkoznak a légijáratokon dolgozók
Évente közel tízezer agresszív utassal találkoznak a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) légitársaságai, ők valamilyen formában inzultálják a személyzetet, vagy utastársaikat - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Elütöttek egy munkást az M0-son
Elütött egy munkást az M0-s autóút törökbálinti szakaszán egy személygépkocsi szerdán – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva