hírlevél 2017.12.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 2. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. november
 3. Nyugdíjba készülőknek
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Jó ötlet volt-e bevezetni 112-es segélyhívó számot?
  • Csökkent a visszaélések száma a karácsonyi vásárokon
  • Komoly versenyelőny a dolgozóknak nyújtott egészségszolgáltatás
  • Eltűnhet a kéményseprő szakma?
  • Tömeges szénmonoxid mérgezés az iskolában
  • Robbanás egy gázelosztóban Ausztriában, meghalt egy ember

Üdvözlettel:
Kling Péter

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2018. január 1-jétől él majd. 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.  

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát! 

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. november

A változások legfrissebb listáját erről a linkről lehet letölteni.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki: 

2017. évi CLIX. törvény az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény
hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról többek között a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 

Megjelent: MK 2017/193 (XI. 23.) Hatályos: 2018. 01. 01. 

A munka törvénykönyve eddig nem volt a Zsebtörvénytár része, de jelenlegi módosításai már feltétlen szükségessé teszik ezt, és eddig is gyakran forgatandó irodalomnak számít, hiszen sok mindent megmagyaráz, ami a munkavállalóra és a munkáltatóra vonatkozik.

 Mt.51. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást

(2) Az Mt. 60. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A munkavállaló számára, ha a munkakörében történő foglalkoztatás feltételei az  51.  § (3)  bekezdése szerint nem módosíthatóak, egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.”
(3) Az Mt. 120. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A munkavállalónak, ha)
„a) megváltozott munkaképességű,”

(évenként öt munkanap pótszabadság jár.)
(4) Az Mt. 136. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Alapbérként legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munkabért kell meghatározni.”
138. § „(5) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra irányadó teljesítménybér-tényezőt úgy kell megállapítani, hogy a teljesítménykövetelmény százszázalékos teljesítése és a teljes munkaidő le-dolgozása esetén a munkavállalónak járó munkabér legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munka-bér mértékét elérje.”

153. § „(2) A Kormány a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű kötelező legkisebb munkabért és garantált bérminimumot állapíthat meg.
(3) A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegének és hatályának megállapításánál figyelembe kell venni különösen a munkakör ellátásához szükséges követelményeket, a nemzeti munkaerőpiac jellemzőit, a nemzetgazdaság helyzetét, az egyes nemzetgazdasági ágazatok és az egyes földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait.

(4) A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét naptári évenként felül kell vizsgálni.”
„l) megváltozott munkaképességű személy: a rehabilitációs hatóság vagy jogelődjei által végzett hatályos minősítés alapján

la) akinek az  egészségi állapota a  rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű,
lb) aki legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány, minősítés időbeli hatálya alatt,

lc) akinek a munkaképesség-csökkenése 50–100 százalékos mértékű, az erről szóló szakvélemény időbeli hatálya alatt, vagy
ld) rokkantsági ellátásban részesül.” 

2017. évi CLIX. törvény az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény
hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról többek között A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvényt

Megjelent: MK 2017/193 (XI. 23.) Hatályos: 2018. 01. 01. 

Tartalmazza, hogy a munkaügyi bírság kiszabása nem mellőzhető, ha a foglalkoztató nem tett eleget a foglalkoztatásra irányuló jogviszony, ideértve az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony létrejöttére vonatkozóan jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségének. A munkaügyi hatóság haladéktalanul kezdeményezi a végrehajtást. A végrehajtás során érvényesített követeléssel összefüggésben behajtott költségek a végrehajtást foganatosító hatóságot illetik, tehát a felügyelők érdekeltté váltak a behajtás mindenkori pontos elvégzésében ezt korábban sosem fogalmazták meg ilyen nyíltan.

Besorolták a törvény alá az iskolaszövetkezet, illetve a közérdekű nyugdíjas szövetkezet által a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény alapján nyújtott külső szolgáltatásra és az iskolaszövetkezeti, illetve közérdekű nyugdíjas szövetkezeti tagnak a szolgáltatás fogadójánál történő munkavégzésre.

Nyugdíjba készülőknek, visszavonulóknak

Ha Ön az év végével befejezi a munka-tűzvédelmi tevékenységét életkora, egészségi állapota, nyugdíj, egyéb személyes ok miatt, és nincs a családban aki továbbvinné  a vállalkozást, kérem, kereseen meg a 30/9655-426 számon. 
Bővíteni szeretnénk az ügyfélkörünket, elsődlegesen a Dunántúlon, emiatt átvennénk a visszavonuló kollégák ügyfeleit akár céggel együtt is. Természetesen nem ingyen, hanem egy kölcsönösen megállapodott méltányos összeg fejében. 
Így az az ügyfélkör, amit Ön eddig felépített, nem szóródna szét, és ennek az értéke sem enyészne el az Ön számára.
A további részleteket telefonon beszéljük meg.
Kling Péter  

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten   

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. december 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. január 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. január 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. februárban Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők,  7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon. 

Munkavédelmi hírek   

Jó ötlet volt-e bevezetni 112-es segélyhívó számot?
Nem csitul a vita arról, jó ötlet volt-e bevezetni a rendőrség, a tűzoltóság és most már a mentők hívásait is egységesen kezelő 112-es segélyhívó számot. Nemrég a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete foglalt állást a központi segélyhívó ellen, szerdai cikkünkben pedig egy ügyeletes orvos írta le rossz tapasztalatait. Mindketten azzal érveltek, hogy a 112-es beiktatása lassíthatja a mentést, ezért szerintük jobb közvetlenül hívni a mentők vagy a tűzoltók helyi mentésirányító központját. Jöttek levelek újabb rossz tapasztalatokról, írtak nekünk operátorok, és olvashat egy kisokost is arról, mit kell és mit nem kell mondani, ha gyorsan akar segítséget. Tovább a cikkhez.

Csökkent a visszaélések száma a karácsonyi vásárokon
A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően évről-évre csökken a visszaélések száma a szabadtéri karácsonyi vásárokon a fővárosban, és a vállalkozások is együttműködő magatartást tanúsítanak - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Komoly versenyelőny a dolgozóknak nyújtott egészségszolgáltatás
Az egészségmegőrzés nem költség, hanem gyorsan megtérülő befektetés.
Health On Day néven tartott egészségfejlesztési szakmai napot a General Electric (GE) Közép-Európában egyedülálló budapesti egészségközpontjában csütörtökön az Affidea Diagnosztika, a FőnixMed, a GE és az Union Biztosító. A rendezvényen mintegy száz HR vezető ismerhette meg a munkahelyi egészség- és életmódprogramok kidolgozásának lehetőségeit a cafeteriában nyújtott egészségbiztosítástól a mozgás- és táplálkozási programokat is felölelő komplex modellekig. Tovább a cikkhez.

Eltűnhet a kéményseprő szakma?
A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a kormány rossz döntést hozott, mikor eltörölte a kötelező ellenőrzéseket, ez akár emberéleteket is követelhet. Jelenleg is kevesen vannak a kéményseprők, de a döntés miatt valószínűleg még többen szakmát váltanak. Tovább a cikkhez.

Tömeges szénmonoxid mérgezés az iskolában
51 ember, köztük 43 gyerek került kórházba szénmonoxid-mérgezés gyanújával Komádi egyik általános iskolájából, Hajdú- Bihar megyében. Az épület egyik szárnyában riasztottak a jelzőkészülékek, innen az udvarra tereltek minden gyereket és felnőttet, akiket kórházba vittek. Valószínűleg az erős szél miatt áramlott vissza az iskolába a mérges gáz. Tovább a cikkhez.

Robbanás egy gázelosztóban Ausztriában, meghalt egy ember
Kedden reggel 9 óra körül hatalmas robbanás rázta meg az osztrák ásványolajipari vállalat, az OMV gázszállító központját az alsó-ausztriai Baumgartenben. A robbanás nyomán hatalmas lángcsóva keletkezett, amelyet még Bécsben is látni lehetett. A kivonuló tűzoltók, mintegy hetvenen, a kora délutáni órákra eloltották a tüzet, amelyből csupán néhány kisebb láng csapott még fel. A rettenetes forróságot okozó balesetben a gázállomást működtető Gas Connect Austria közlése szerint egy ember meghalt, 21 súlyosan sérült dolgozót kórházba szállítottak. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva