„Tartsa meg Ön a munka-tűzvédelmi oktatást!” DVD

„Tartsa meg Ön a munka-tűzvédelmi oktatást!”
tréning felvétel DVD

 

  

Több alkalommal tartottuk meg a hasonló című tréningünket és mivel néhányan jelezték, hogy nem tudnak eljönni Budakalászra, de nagyon érdekli őket a téma, úgy döntöttünk, hogy felvesszük a tréning teljes anyagát és kiadjuk dvd lemezen, hogy azok a cégvezetők is meg tudják nézni/hallgatni, akik személyesen nem tudnak részt venni.

Sok munkáltató nem tudja, de a munkavédelmi és a tűzvédelmi oktatáshoz sem munkavédelmi sem tűzvédelmi végzettség nem kell, nincs végzettségre vonatkozó előírás. Természetesen ahol van munkavédelmis, tűzvédelmis, ott jobb, ha ő tartja az oktatást, de ahol nincs, ott maga a munkáltató is megtarthatja, feltéve, ha tudja, mit mondjon el.

A munkavédelmi törvény 57 paragrafusa foglalja össze a szaktevékenységeket, és sem itt sem, máshol nem szerepel, hogy az oktatás szaktevékenység lenne (ld jogszabályidézet).  Dr. Varga László, az OMMF néhai jogi főosztályvezetője a "Munkavédelmi törvény magyarázata" c könyvének 285. oldalán kifejezetten kijelenti, hogy „az oktatás elvégzése ugyan nem szaktevékenység.........", tehát ez biztosan így van, és aki munkavédelmi vagy tűzvédelmi oktatást akar tartani, nincs semmi félnivalója, ha megfelelő színvonalú oktatást tud tartani.

Kinek érdemes megtanulni, hogy kell?

 • kisvállalkozóknak, akiknek nincs saját munka-tűzvédelmi szakemberük
 • középvezetőknek, akik az új belépők munka-tűzvédelmi oktatásával nem tudnak heteket várni a munka-tűzvédelmi szakemberre
 • csoportvezetőknek, művezetőknek, akik egy új munkafeladat során egy-két 5-10 perces rövid oktatással rendet tehetnek a fejekben
 • falugazdáknak, akik gyakran cserélődő közmunkás gárdát irányítanak
 • pályakezdő munka-tűzvédelmi szakembereknek, akik még nem gyakorlott oktatók

Ha Ön kisvállalkozó és nincs főállású munkavédelmise

Kisvállalkozásoknál az a jellemző, hogy havonta vagy ritkábban (évente) jön egy szerződött munkavédelmi vagy tűzvédelmi szakember és az oktatásokkal megvárják a legközelebbi látogatását, pedig munka- és tűzvédelmi oktatást Ön is tarthatna, akár most is! (ugyanis ehhez nem kell végzettség)

„Csak” arra van szükség, hogy tudja, mit mondjon el az oktatáson. Ha Ön nem munkavédelmi szakember, akkor itt meg is állt a dolog és valószínűleg inkább úgy dönt, hogy „nézzük meg, mennyiért vállalja egy munkavédelmis, és ha drágálljuk, nem tartunk”.

Mi történik, ha a munkavédelmi szakember látogatása után pár nappal felvesznek egy új dolgozót?

 • Ha ismét kijön a munkavédelmis, azt ki kell fizetni.
 • Ha megvárja, hogy 11 hónap múlva úgyis jön, akkor az ezidő alatt történt baleset vagy ellenőrzés alkalmával bajba kerülhet.
 • „Ott a napló, írja alá!”  Ha később baleset lesz, úgyis kiderül, hogy nem volt igazából oktatás.

Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha rögtön megtartaná az oktatást Ön, vagy pl. az üzemvezetője?

Ráadásul ez még pénzbe sem kerül és Ön sokkal jobban tisztában van a műveletek, fogások gyakorlati veszélyeivel, a gépek beállításának fortélyaival, mint egy külsős munkavédelmis.

Ha Önnek van főállású munkavédelmi szakembere

Ha az Ön vállalkozásánál van főállású munkavédelmis, akkor általában nincs probléma, ha oktatni kell, csak szól neki.  Az egyetlen baj, hogy főállású munkavédelmis sem ér rá minden egyes új belépő azonnali oktatására, pláne, ha több telephely van egymástól távol és a külső munkaterületeken is oktatást kellene tartani.

Mi történik, ha valamilyen rendkívüli ok miatt más feladatokat is el kell látni, amire nincs kioktatva a dolgozó?

Pl. a lehulló falevelek eltömik az ereszcsatornát és fel kell mennie a karbantartónak a palatetőre, hogy megtisztítsa?

Ezért nem hívnak tetőfedő vállalkozót, de a munkavédelmisnek sem szólnak, hogy oktasson. A vezető felküldi a karbantartót, akinek fogalma sincs a magasban végzett biztonságos munkáról és leesik.

Munkavédelmi bírság, kártérítés és esetleg büntető eljárás vár a cégre és a vezetőre, pedig egy 5-10 perces oktatással elmondhatta volna a legfontosabb tudnivalókat.

Ha rendszeresen változó helyszínen dolgoznak (pl. építőipar), ki tart oktatást a helyi viszonyokról?

A munkavédelmis nem fog naponta más helyre kimenni oktatni, nem is feladata. A művezetőnek kell ott helyben kiadni a munkát és elmondani, milyen helyi veszélyforrások vannak (pl. elektromos vezeték a közelben) és hogyan védekezzenek a dolgozók. Ha nem tudja, mit mondjon el, legjobb esetben is csak aláíratja az oktatási naplót és kész, ami nagyon rossz megoldás.

Ez a tréning felvétel DVD felkészíti Önt a munka és tűzvédelmi oktatás megtartására!

A felkészítés felépítése:

 • A munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás kötelező formaságai (jogi háttér)
 • Milyen esetekben célszerű oktatást tartani?
 • Mi hangozzék el az oktatáson?
 • Hogy állíthatja össze az oktatás tematikáját és hol találja meg a szakmai információkat ehhez?
 • Hogyan oktathat úgy, hogy ne aludjon a hallgatóság, érdekes és eredményes legyen?
 • Hogyan előzze meg a bírságot és a kártérítést?

A felkészítés eredményei:

 • Ön is meg tudja tartani a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásokat, nem kell megvárni a munkavédelmis következő látogatását
 • A munka és tűzvédelmi oktatásokért többé már nem kell fizetnie
 • Ha külső helyszínen végeznek munkát, ahol új veszélyforrások vannak, ezekre rögtön ki tudja oktatni a munkatársait
 • Egy munkabaleset rögtön felhívja Önre az OMMF figyelmét és nagyobb eséllyel kap ellenőrzést (súlyos balesetnél biztosan lesz ellenőrzés). A hatásos oktatás a balesetek egy nagy részét ingyen meg tudja előzni, így az ellenőrzések valószínűsége jóval alacsonyabb lesz

Előadó: Kling Péter

A DVD ára 14.000 Ft+áfa (+utánvét és postaköltség).

(A DVD-n ugyanaz az anyag található, ami a tréningen elhangzik, ezért ha Ön jobban szereti a személyes részvételt, szeret kérdezni, stb, jöjjön el a tréningre, jelentkezzen itt)

Egy részletet a DVD-ből meg tud nézni a lenti négyzet közepén lévő play gombra vagy erre a linkre kattintva.


A DVD-t ide kattintva a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha személyesen szeretne részt venni, itt tud jelentkezni a következő tréningre.


Vélemények a DVD-ről:

 

„A lemez nagyon jó alapot adott ahhoz, hogy egy kollegámmal közösen össze tudjuk állítani a munka- és tűzvédelmi oktatások tematikáját. Bár a lemez csak általánosítva tartalmazza, hogy milyen dolgokat kell elmondanunk egy-egy oktatáson, ám ezen szempontok alapján az egyes munkaterületekre vetítve szemléletes, gyakorlatias és hasznos információkat sikerül átadni minden egyes oktatáson, melyeket a kollegák valóban érdeklődéssel figyelnek, senki nem alszik el azokon!!

Számunkra külön nagy előnyt jelentett, hogy nem kellett elmennünk egy előadásra, előadás sorozatra, hanem kényelmesen a saját irodánkban tudtuk megtekinteni a DVD-t, melynek így is ugyan olyan értéke van, mintha csak személyesen jelen lettünk volna az Ön előadásán!”

Fekete Sándor, ReGift Kft.

Vélemények a tréningről:

 

„A gyakorlati példák sokat segítenek abban, hogyan állítsuk össze az oktatási tematikánkat és mire hívjuk fel a dolgozók figyelmét.”
Kulcsár Rita, Nereus Park Hotel Kft., Balatonalmádi

„Minél több vállalkozónak kellene egy-egy ilyen képzésen résztvenni.”
Tóth Ferenc, Tóth Rézműves Kft.

„Tökéletes bevezetés volt annak, aki most kezd el foglalkozni a témával. Különösen a „Hogyan kerüljük el a bírságot?” rész és a kiosztott segédanyagok tetszettek.”
Frontó András, DACHS Magyarországi Fióktelepe

„Mivel a törvény előírja az oktatást, a szemléltető képek, videók segítségével ez a tréning segít konkretizálni a saját cégemnél szükséges, ezzel kapcsolatos teendőket.”
Ádámosi Andrea, Globus Human Services Kft.

"A hozzánk hasonló kisvállalkozások teljes mértékben megkapták a „hogyan tovább”-ot a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásról."
Gulyás István, Paneldoctor Kft, Biatorbágy

„Jelentkezés előtt bizonytalan voltam, mennyit fog segíteni a munkámban, de nagyon érdekes és számomra értékes előadást hallottam, felkészült előadókkal.”
Vajda Gábor, Amelo-Invest Kft.

Giber Anita (Flora Plus Kft.) hallgatónk véleményét a tréningről az alábbi egyperces videón tekintheti meg (vagy ha nem indul itt, kattintson erre a linkre):

 

Fogarasi Tibor (BEFOG Kft.) tréning-résztvevőnk véleményét az elhangzottakról az alábbi videón tekintheti meg (ha nem indul a lejátszás itt, kattintson erre a linkre):

 

DVD rendelés itt

Jelentkezési lap a következő tréningre itt

 

© 2006 Minden jog fenntartva