hírlevél 2018.02.22.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A Munkavédelmi Főosztály 2017. évi tapasztalatai
 2. Munkabalesetek alakulása 2017-ben
 3. Élelmiszer-előállítók önellenőrzési terve
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Kétszer annyi munkabaleset történik, mint amennyit a statisztika mutat
  • Egyszerűsített munkaszerződés
  • A legmenőbb iroda, ahol még gördeszkázni is lehet
  • Frissen végzett tűzoltók tettek fogadalmat
  • Panellakások tüzei

Üdvözlettel:
Kling Péter

A Munkavédelmi Hatóság 2017. évi ellenőrzési tapasztalatai

A munkavédelmi hatóság 2017. év ellenőrző tevékenységét a 2017. évi Ellenőrzési Irányelvek, az Országos Hatósági Ellenőrzési Terv és a saját munkatervben meghatározottak figyelembe vételével végezte.
A munkavédelmi hatóság elkötelezett abban, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát, valamint hosszabb távon a munkavégző képességét és életkilátásait veszélyeztető munkakörülmények javuljanak, a munkavédelmi ellenőrzések hatékonyabbá váljanak.
2017. évben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka az előző évhez hasonló számú 14.605 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Tájékoztató a munkabalesetek 2017. évi alakulásáról

Megjelent a Munkabaleseti statisztika 2017. évre vonatkozóan.
A tájékoztató a 2018. január 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Statisztika menüpontban.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Élelmiszer-előállító vállalkozások önellenőrzési terve

Somogyi Gábor kollégánk kidolgozott egy önellenőrzési tervet egy óvodai konyhára, remek segítség az élelmiszer-előállítók önellenőrzési tervének készítéséhez.
Az anyag két db Word dokumentumból áll: a Rendelet (2 oldal), és egy ez alapján készült, óvodai konyhára kidolgozott (15 oldalas) önellenőrzési terv.
Az anyagot testreszabva (értelemszerűen/helyszínre adaptálva) más élelmiszer-előállító vállalkozások önellenőrzési tervének elkészítésére is fel lehet használni.
A 2018. január 1-jén hatályba lépett 28/2017. (V. 30.) FM rendelet: „az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről” alapján készült.
Bővebb infó, tartalom és megrendelhető: ezen a linken.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2018. február 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. március 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. március 12-én Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is (7-es első napja)
 • 2018. március 13-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is (7-es második napja)
 • 2018. március 13-án Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
 • 2018. március 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kétszer annyi munkabaleset történik, mint amennyit a statisztika mutat
A balesetek oka , hogy a munkaerőhiány miatt egyre több túlórát kell vállalni, nincs meg a megfelelő betanulási idő sem, magas a fluktuáció. A balesetek felét nem jelzi a statisztika, mivel a munkáltató be sem jelenti - írja a Népszava. Tovább a cikkhez.

Egyszerűsített munkaszerződés
Nem meglepő, hogy egyszerűsített munkaszerződést egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka esetén lehet kötni. A kulcsszó a lehet, ugyanis ezen munkaviszony esetében nem kötelező (minden más esettel ellentétben) a szerződést írásba foglalni. Tovább a cikkhez.

A legmenőbb iroda, ahol még gördeszkázni is lehet
A VANS kaliforniai irodájáról van szó: ahol gördeszkák, és cipők díszítik a falakat, a padló direkt úgy készült, hogy akár a tárgyalóteremig is lehessen deszkával menni. Az iroda még a kritikus Y generációs munkatársaknak is tetszik. Tovább a cikkhez.

Frissen végzett tűzoltók tettek fogadalmat
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ február 16-án százhuszonhárom, frissen végzett tűzoltót bocsátott ki. Velük együtt az elmúlt időszakban összesen több mint ezerháromszáz kiképzett újonc tűzoltó került be a katasztrófavédelem rendszerébe. Ugyanezen a rendezvényen tett esküt tizenegy tűzoltótisztjelölt, akik eredményesen zárták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének nappali tagozatos alapképzésének első félévét. Tovább a cikkhez.

Panellakások tüzei
A lakóépületekben keletkezett tüzek vizsgálati tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberi tényező a tűzesetek túlnyomó részében döntő szerepet játszik. Tipikus keletkezési ok a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, a felügyelet nélkül hagyott gyertya, mécses – ide értve az adventi, karácsonyi koszorú és fenyőfa baleseteket is –, a dohányzás, valamint a lakásfelújítások során gondatlanságból bekövetkezett események. Ezek a tüzek megelőzhetők néhány alapvető óvintézkedés betartásával. Tovább a cikkhez.