hírlevél 2018.06.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jelentés a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének célvizsgálatáról
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Feketén dolgozik az emberek fele az építkezéseken
  • Anyanyelvhasználat az osztrák munkahelyeken
  • Munkavédelmi tájékoztatókat készítettek a szállodások
  • Ahány cég, annyi öltözet
  • Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen
  • Méhcsípésbe halt bele egy 32 éves férfi

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének célvizsgálatáról

A munkaügyi hatóság a 2018. évi hatósági ellenőrzési tervének megfelelően 2018. április 9. és április 27. között lefolytatta a kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének akcióellenőrzését, amelynek célja a 2017. január 1-jén hatályba lépett, a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 430/2016. (XII. 15.) Korm. rendeletben meghatározott, 2018. évre vonatkozó előírások érvényesülésének vizsgálata volt annak érdekében, hogy a munkavállalók alapvető garanciális joga, a munkabérhez való jog minél szélesebb körben érvényesüljön. 2018. február 12. és március 10. között a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen rendkívüli akcióellenőrzés történt a témában, így a korábbi ellenőrzés során szerzett reprezentatív adatok összehasonlítása rámutathat e tárgykör foglalkoztatási gyakorlatának alakulására.
A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2018. július 1-jétől él majd.   

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt, szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!  

Tűzvédelmi szakvizsgák

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2018. június 28-án  Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2018. június 29-én  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2018. július 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. július 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. augusztus 06-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. augusztus 21-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Feketén dolgozik az emberek fele az építkezéseken
Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 1.042 munkáltató 81 százalékánál, az ellenőrzött csaknem négyezer munkavállalónak pedig 69 százalékánál az áprilisi akcióellenőrzésen. A legtöbb probléma az építőipart érintette és jellemzően a fekete foglalkoztatásból adódott - ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya. Tovább a cikkhez.

Anyanyelvhasználat az osztrák munkahelyeken
Az osztrák cégek vezetői arra hívhatják fel külföldi dolgozóik figyelmét, hogy ha nem csak magyarok tartózkodnak egy munkaterületen az üzemen belül, akkor lehetőség szerint egymás között is németül kommunikáljanak. Tovább a cikkhez.

Munkavédelmi tájékoztatókat készítettek a szállodások
Munkavédelmi tájékoztató kézikönyveket állított össze munkaadóknak, munkavállalóknak és munkavédelmi képviselőknek a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).
A cikk itt olvasható. A kézikönyv innen tölthető le.

Ahány cég, annyi öltözet
Egyre több olyan munkahely van, ahol legalább informális elvárások diktálnak az alkalmazottaknak, milyen legyen a megjelenésük, munkahelyi viseletük. Utánajártunk, mi és hogyan formalizálható, ki mit fizet, miért felel. Megtudtuk, hogy a munkaerőhiány miatt a cégek vezetése általában lazábban kezeli, hogy a dolgozók használják-e a védőfelszereléseket vagy nem. Nem akarják elijeszteni őket a cégtől. Tovább a cikkhez.

Az aratáshoz kötődő tüzek megelőzéséről Keszthelyen 
A kora tavaszi időjárás a kalászosok érésének is kedvezett, így a szokásosnál korábban megkezdődött a korai érésű búza, árpa, valamint a repce aratása egyes megyékben. A mezőgazdasági betakarítási munkákkal összefüggő káresetek megelőzése című, június huszonegyedikén, Keszthelyen megtartott országos tűzmegelőzési konferencián több aspektusból is áttekintették a szakemberek az ilyenkor szokásos munkálatok főbb tűzvédelmi vonatkozásait és megelőzésük lehetőségeit. Tovább a cikkhez.

Méhcsípésbe halt bele egy 32 éves férfi
Az eset másfél hete történt, a férfi ismerőseinél méhkaptárakat pakolt, amikor az egyik megdőlt, és kiszabadultak belőle a méhek. Négy méh csípte meg. Mire a mentők a helyszínre értek, a férfi elvesztette az eszméletét. A helyszínen újraélesztették, majd kórházba vitték, ahol két nap múlva meghalt. Az ügyben nyomozás is indult. Tovább a cikkhez.