hírlevél 2018.07.12.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. június
  2. Zsebtörvénytár frissítés
  3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
  4. Munkavédelmi hírek
    • Így zajlik a munkaügyi ellenőrzés
    • Kiemelt nyári ellenőrzést tart a Nébih
    • A tudatos szabadságtervezés mindenkinek megtérül
    • Már most itt van a kémények karbantartásának ideje
    • Betegen is bemennek dolgozni a magyarok
    • Volt munkahelye állítja, szándékosan csonkította meg magát egy tiszaújvárosi nő

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. június

A júniusban történt jogszabály- és szabványváltozások jegyzékét erre a linkre kattintva tekintheti meg.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

111/2018. (VI. 25.) Korm. rendelet az egyes közlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról 
Megjelent: MK 2018/93. (06.25.) - Hatályos: 2018. 06. 30. 2018. 07. 25.

Nem szabható ki a megengedett legnagyobb össztömeg túllépésére vonatkozó, az (1) bekezdésben meghatározott bírság, ha a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet 2. § (1) bekezdés a) pont af) alpontjában meghatározott jármű megengedett legnagyobb össztömeg túllépése 2018. június 30. napjáig elkövetett jogsértések esetén nem haladja meg a 2%-ot, 2018. július 1. napjától 2018. december 31. napjáig elkövetett jogsértések esetén nem haladja meg az 1%-ot.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák, kb. kéthetente

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

  • 2018. július 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. augusztus 06-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. augusztus 21-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Így zajlik a munkaügyi ellenőrzés
Munkaügyi ellenőrzést bármikor, bármelyik ágazatban tevékenykedő cég kaphat, a mikrovállalkozásoktól kezdve egészen a nagyvállalatokig. Ha tudjuk, hogyan zajlik egy ilyen ellenőrzés, mit kérhetnek tőlünk az ellenőrök, elkerülhetjük a szankciót. Tovább a cikkhez.

Kiemelt nyári ellenőrzést tart a Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih) kiemelt ellenőrzést indított július elsején, a hagyományosan vizsgált rendezvények és gyermektáborok mellett új területeket is bevontak az akcióba. Az eddigi tapasztalatok alapján nyáron folyamatos problémát jelent a dolgozók nem megfelelő képzettsége, illetve a túlterheltségük. Tovább a cikkhez.

A tudatos szabadságtervezés mindenkinek megtérül
Itt a szabadságok és szabadságolások szezonja. Miért érdemes az éves szabadságot az év elején megtervezni? Milyen szabályok vonatkoznak a munkáltatóra és a munkavállalóra? Tovább a cikkhez.

Már most itt van a kémények karbantartásának ideje 
Noha még javában tart a nyár, célszerű a kémények ellenőrzését már most elvégeztetni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon ez a valóban életbevágóan fontos tevékenység. Tovább a cikkhez.

Betegen is bemennek dolgozni a magyarok
Betegen is dolgoznak, betegszabadság helyett pedig inkább a fizetett szabadságot választják Magyarországon- erre a következtetésre jutott a KSH. A szakszervezetek szövetsége szerint ennek egyrészt anyagi okai vannak, másrészt a munkavállalók féltik a munkahelyüket. Tovább a cikkhez.

Volt munkahelye állítja, szándékosan csonkította meg magát egy tiszaújvárosi nő
Leszakította egy nő alkarját munkahelyén a tésztagép, amelyről szakértők megállapították, hogy rossz volt, nem működött a retesze. Kártérítést kért, de az először felajánlott összeget nem fogadta el. Per lett az ügyből, ahol a munkáltató képviselője meglepő állítást tett. Tovább a cikkhez.