hírlevél 2018.09.13.

Ön most Kling Péter munkavédelmi hírlevelét olvassa.
Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. augusztus
  2. Munkavédelmi képviselő alapképzés (16 órás) és éves ismétlő továbbképzés (8 órás) Budapesten, novemberben
  3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
  4. Veszélyes anyagok: tájékoztatók jogszabályokról és helyettesítésről
  5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  6. Munkavédelmi hírek
    • Felértékelődik a munkavállalók egészségmegőrzése
    • Bajban a gyárak, száz dolgozóból negyven hamar elmenekül a munkahelyéről
    • Hamarosan kiderül, továbbra is halálra kell-e dolgozniuk magukat a buszsofőröknek
    • Már többször szóltak, még mindig a Dunába engedi a szennyvizet a Rudas fürdő
    • Beszakadt az útburkolat Dél-Koreában, elnyelt egy villás targoncát

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. augusztus

A legújabban változott jogszabályokat, szabványokat, emlékeztetőket és egyéb „jó ha tudjuk” szakmai érdekességeket erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

7/2018. (VIII. 29.) PM rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SZCSM együttes rendelet módosításáról
(Megjelent: MK:130/2018 (VIII.29.) Hatályos: 2018. 08. 30.)

A veszélyes anyagok munkahelyi levegőben megengedett átlagos koncentráció és csúcskoncentráció határértékeit, illetve maximális koncentrációk értékeit az 1. számú melléklet tartalmazza.
Amennyiben a munkavégzés több azonos szervre, szervrendszerre ható, illetőleg több karcinogén, mutagén, reprodukciót károsító veszélyes anyag expozíciójával jár, az expozíciót az 1. számú melléklet 4.2. pontjában foglaltak szerint kell meghatározni.
A munkavállalót olyan környezetben ne foglalkoztassa, ahol a munkahelyi levegőben a veszélyes anyag koncentrációja meghaladja az 1. számú melléklet 1–5. pontjaiban meghatározott határértéket.
Bővebben itt, a „kiemelt jogszabályok” részben.

Új jogszabály
Ebben a (2018. augusztus) hónapban megjelent fontosabb új jogszabály:

8/2018. (VIII. 17.) ITM rendelet az ömlesztő hegesztés végzésének feltételeiről
(Megjelent: MK 2018/127. (08.17) Hatályos: 2018. 09. 16.)
Benne: Kire vonatkozik, kire nem?
És: Az ömlesztő-hegesztési tevékenység megkezdésének és folytatásának feltételei.
Valamint: Az a gazdálkodó szervezet, amely ömlesztő-hegesztési tevékenységet kíván végezni, köteles azt a Hatóság részére bejelenteni.
Ezek részletei és bővebben (minden erről az új jogszabályról) itt, az „új jogszabály” részben.

Munkavédelmi képviselő alapképzés (16 órás) és éves ismétlő továbbképzés (8 órás) Budapesten

Novemberben szervezünk egy

  • kétnapos alapképzést és egy
  • éves továbbképzést is

a (újonnan vagy már régebben) megválasztott munkavédelmi képviselőknek.

Kinek és miért kell?

Minden vállalkozásnál, ahol legalább 20 fő a munkavállalói létszám, munkavédelmi képviselő választást kellett tartani 2017. január 8-ig.
Volt, ahol az lett az eredmény, hogy nem választottak senkit (a választást akkor is meg kellett tartani + dokumentálni az egész procedúrát + ismételi is kellett), de a legtöbb helyen azért sikerült erre a feladatra kijelölni egy kollégát.
(Ha Önöknél még nem történt meg a választás – most lettek 20-an vagy egyéb okokból –, a lebonyolításához itt talál segédanyagot)

A megválasztott munkavédelmi képviselőnek a megválasztását követő 1 éven belül egy 16 órás alapképzésen kell részt vennie, ezt követően pedig minden évben egy 8 órás továbbképzésen való részvétel is kötelező. Szervezünk mindkét félét novemberben..

Az alapképzés időpontja: 2018. november 7-8. (szerda-csütörtök)
Az éves továbbképzés időpontja: 2018. november 8. (csütörtök)
Helyszíne: Bp. XI. ker. Bartók Béla út 134.

Bővebben a témáról – kinek kell és miért, mik lesznek a képzésen – és jelentkezési lap ezen az oldalon található.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2018. október 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt, szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Veszélyes anyagok: tájékoztatók jogszabályokról és helyettesítésről

A 2018–2019-es „Egészséges munkahelyek” kampány részeként az EU-OSHA kiadott két tájékoztatót, amelyek több nyelven is elérhetők.
„A munkahelyi veszélyes anyagokra vonatkozó jogszabályi keret” című tájékoztató egyértelmű, gyakorlati összefoglalót kínál az ezen a területen alkalmazandó vonatkozó uniós jogszabályokról. A tájékoztató innen tölthető le.

„A munkahelyen előforduló veszélyes anyagok helyettesítése” című tájékoztató olyan információkat tartalmaz, amelyek a bizonyos veszélyes anyagok jelentette kockázatok teljes egészében történő kiiktatásáról szólnak. Gyakran ez a lehető legjobb megoldás. A tájékoztató innen tölthető le.

Látogasson el az „Egészséges munkahelyek – A veszélyes anyagok helyes kezelése” kampány honlapjára, további információkat itt olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

  • 2018. szeptember 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. október 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. október 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. októberben Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
  • 2018. november 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. november 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. december 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Felértékelődik a munkavállalók egészségmegőrzése
Egyre inkább szükség van a foglalkozás-egészségügyben az újabb irányok kijelölésére. Ezt leginkább az elmúlt években tapasztalható munkaerőpiaci átalakulás hozza magával. a dolgozók egészségi állapotának megőrzése egyre fontosabbá vált, főleg a közszférában. Tovább a cikkhez.

Bajban a gyárak, száz dolgozóból negyven hamar elmenekül a munkahelyéről
Óriási az elvándorlás néhány cégnél, pedig lenne munkaerő, ha megfizetnék.
Ritka nagy az elvándorlási arány a magyar nehéz-, gép- és autóiparban, a 40%-ot is elérheti – írta a Népszava. A lapnak a Vasas Szakszervezet elnöke arról beszélt: van olyan autógyár, ahova tavaly év elején 1.600 embert vettek fel, mostanra közülük 16-an maradtak ott.
Mint mondta, az alacsony és kiszámíthatatlan bérek, valamint a rossz munkakörülmények okozzák a magas fluktuációt. Tovább a cikkhez.

Hamarosan kiderül, továbbra is halálra kell-e dolgozniuk magukat a buszsofőröknek
Jövőre 15%-os béremelést kér és az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdését szorgalmazza a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke szerint a járművezetők a végkimerülésig dolgoznak, már most túl vannak a munka törvénykönyve által engedélyezett 300 túlórán. Tovább a cikkhez.

Már többször szóltak, még mindig a Dunába engedi a szennyvizet a Rudas fürdő
A hibát a tulajdonos BGYH is elismerte, azt mondta, intézkednek. Ezt mondták korábban is, és augusztusban is, a horgászok szerint még mindig szennyezik a folyót. Tovább a cikkhez.

Beszakadt az útburkolat Dél-Koreában, elnyelt egy villás targoncát
Villás targonca alatt szakadt be az útburkolat a Szöultól északkeletre levő Uidzsongbu városában. A targonca vezetője megsérült a balesetben. Tovább a cikkhez.