Hírlevél 2019.11.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Egészséges munkahelyek, Helyes Gyakorlat Díjak
 2. Munkavédelmi képviselő továbbképzés: 2019. 11. 25.
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés: 2019. 11. 26. idei utolsó
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Kérhetek kártalanítást, mert beteg lettem a feszültségtől?
  • Így alakul át a szakképzés 2020-ban
  • ITM: a versenyképesség erősítését szolgálja az új szakképzési rendszer
  • Országos téli felkészülési gyakorlat
  • Túl sok alkoholt kellett inniuk a szeszgyár dolgozóinak

Üdvözlettel:
Kling Péter

Egészséges munkahelyek, Helyes Gyakorlat Díjak

A 14. "Egészséges munkahelyek - Helyes Gyakorlat Díjak a munkahelyi biztonságban és egészségvédelem (OSH) területén" a 2018-19. évi "Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése" kampány részei, és azon szervezetek számára nyújt elismerést, amelyek aktívan kezelik a veszélyes anyagok jelentette kockázatokat a munkahelyen. Tovább a részletekhez, itt megtekinthetők a díjazott és elismerésben részesített példák, valamint letölthetők a kiadványok is.

Munkavédelmi képviselő továbbképzés

A (20 fő fölötti cégeknél kötelezően) megválasztott munkavédelmi képviselőnek a megválasztását követő 1 éven belül egy 16 órás alapképzésen kell részt vennie, ezt követően pedig minden évben egy 8 órás továbbképzésen való részvétel is kötelező. Szervezünk mindkét félét novemberben. Ebből az alapképzés már lezajlott, az már idén nem lesz több.

Az éves (az egynapos, 8 órás) továbbképzés időpontja: 2019. nov. 25. (hétfő)
Helyszíne: 1012 Budapest, Vérmező út 4.

Jelentkezési lap innen tölthető le
A jelentkezési lapokat kérjük az info kukac munkavedelem pont biz email címre visszaküldeni. Előzetes jelentkezés nélkül nem lehet részt venni a képzésen.
Bővebben a témáról – kinek kell és miért, mik lesznek a képzésen – és a jelentkezési lapok még egyszer: ezen az oldalon található.

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs elegendő számú képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérem, hívja fel a figyelmüket a képzésre és ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is a rész is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2019. november 26. (kedd), 9-14 óráig. (idei utolsónk, a következő kb. 2020 febr-ban lesz)
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2019. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. december 9-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. január 9-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kérhetek kártalanítást, mert beteg lettem a feszültségtől?
A munkahelyi egészségkárosodást orvosszakértői bizottság vagy biróság állapitja meg. Inzulinos, 2. típusú cukorbeteg vagyok. 2005 óta gyógyszeres, 2014 óta inzulinos. Ezt nekem a közigazgatási munkahelyi feszültség váltotta ki, amit bizonyitani is tudok. Kártalanitást kérhetek-e a munkáltatómtól? Tovább a cikkhez.

Így alakul át a szakképzés 2020-ban
Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni. Tovább a cikkhez.

ITM: a versenyképesség erősítését szolgálja az új szakképzési rendszer
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a pályakezdő oktatók bére pedig akár másfélszeresére is nőhet. Tovább a cikkhez.

Országos téli felkészülési gyakorlat
Csütörtökön, a téli rendkívüli helyzetekre való felkészülés jegyében szervezett gyakorlat keretén belül összeült a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központja (KKB NVK). A gyakorlat során az állami szervek az egymással való együttműködést és az információáramlás hatékonyságát tesztelték. Tovább a cikkhez.

Túl sok alkoholt kellett inniuk a szeszgyár dolgozóinak
A Pernod Ricard nevű francia, szeszesitalokat gyártó cég munkatársai arra panaszkodnak, hogy munkahelyükön folyamatos alkoholfogyasztásra kényszerítik őket. Az egyik dolgozó szerint ebédidőben, megbeszélések után is inniuk kellett. Tovább a cikkhez.