Hírlevél 2020.02.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Így készüljön a cég a járványokra
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt
 3. ÚJ! Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd: 2020-as verzió
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Ezt okozhatja a túlzott mobilozás és tabletezés
  • 154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik az országban
  • Így járjon el, ha jönnek a munkaügyi ellenőrök
  • Milliárdos bírságok a kartellezőknek
  • Mitől környezettudatos egy munkahely?
  • Mit tehetünk azért, hogy kevesebbet aludjunk, mégis jól teljesítsünk?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Így készüljön a cég a járványokra

Itthon jelenleg influenzajárvány van (a világban pedig terjed koronavírus, ami szerencsére Magyarországon egyelőre nincs jelen). A vállalatok is elővigyázatossági lépések megtételére kényszerülnek. Ennek egyik eszköze lehet a cégeknél a pandémiás terv, amelyben szerepelnek azok az intézkedések, amiket egy esetleges járvány esetén a dolgozók egészségének megőrzése és a működés fenntartása érdekében meg kell tenni. Tovább a részletekhez.

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs elegendő számú képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérem, hívja fel a figyelmüket a képzésre és ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is a rész is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2020. február 26. (szerda), 9-14 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

ÚJ! Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd: 2020-as verzió

Frissült a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” című cd: a lemezen már a 2020. január 22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak.
Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt segítséget, olyan bevált dokumentum-minták közreadásával, amelyek kevés munkával, könnyen adaptálhatóak egy-egy területre.
Feldolgozásra kerültek a legfontosabb tűzvédelmet érintő jogszabályok, ami segíti a tűzvédelmi szabályzatoktűzriadó tervek könnyebb/gyorsabb elkészítését.
tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok tovább könnyítik a felhasználó munkáját.
A pdf formátumú, nyomtatható tűzvédelmi táblák és a felhasználható piktogramok mellett az iratminta-tár további értékes részei az összeállításnak.
A cd tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti.
Bővebb infó a kiadványról és megrendelhető webáruházunkban: erre a linkre kattintva.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. február 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. február 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. február végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. február végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. március 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Ezt okozhatja a túlzott mobilozás és tabletezés
Megdöbbentő, de van benne igazság: a különböző mobileszközök lehajtott fejjel történő nézegetésének olyan hatása van, mintha egy több mint húszkilós zsákot cipelnénk folyamatosan a nyakunkban. Mit okozhat a túlzásba vitt okostelefonálás, tabletezés? Megkérdeztük az ortopédsebészt és a szemészt. Tovább a cikkhez.

154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik az országban
Mintegy 154 ezer aktív korú, megváltozott munkaképességű embernek van munkája Magyarországon – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára. Tovább a cikkhez.

Így járjon el, ha jönnek a munkaügyi ellenőrök
A hatósági ellenőrzéseken évek óta a munkáltatók közel 80%-a elbukik. Ennek egyik oka a jogszabályok ismeretének a hiánya, de a sablonmegoldásokban is keresendő. A foglalkoztatáshoz szükséges iratokat testre kell szabni, mert ami működik egy helyen, egyáltalán nem biztos, hogy egy másik területre, munkakörre is ráhúzható. Tovább a cikkhez.

Milliárdos bírságok a kartellezőknek
2019 év végén több alkalommal közzétette a GVH rekordösszegű bírságait, amelyek sok esetben meghaladták az egymilliárd forintot. Ezekkel nagyrészt fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat büntetettek, de akadt közöttük kartell, vagyis versenytársak közötti versenykorlátozó összejátszás miatt kiszabott, több százmillió forintos szankció is. Tovább a cikkhez.

Mitől környezettudatos egy munkahely?
A háztartásokba egyre jobban begyűrűznek a fenntartható fejlődést és a fogyasztás visszaszorítását célzó intézkedések, vállalati oldalon azonban van még hova fejlődnünk. Pedig a környezettudatos munkahely, a zöld szervezeti kultúra nemcsak a környezetünk védelme miatt fontos, de versenyelőnyt is jelent. A környezettudatosságnak a környezetvédelmen túl, kiemelt szerepe van a tehetségek bevonzásában. Egy friss kutatás szerint a munkakeresők 75 százaléka szívesebben megy dolgozni egy zöld céghez. Tovább a cikkhez.

Mit tehetünk azért, hogy kevesebbet aludjunk, mégis jól teljesítsünk?
Sokan érzik úgy, hogy alvás helyett sokkal hasznosabban is el tudnák tölteni az idejüket. De tényleg lehet időt nyerni és csökkenteni az alvás hosszát úgy, hogy eközben még jól is teljesítsünk? Vigyázat: a hat óránál kevesebb pihenéssel már az egészségünket veszélyeztetjük! Tovább a cikkhez.