Hírlevél 2020.02.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd
 2. Új tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek
 3. Jelentés a munkavédelmi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Tovább szaporodnak az építőipari cégek, pedig a termelés már fárad
  • Környezetvédelem: Mik azok a „bioműanyagok”?
  • Hamarosan megszűnik a műanyag Lego: cukornád és fa alapanyagokra vált a cég
  • Hiánycikk a védőmaszk

Üdvözlettel:
Kling Péter 

Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd

Ezen a kiadványon az 5/2020. (II. 6.)  ITM rendelet előírásainak megfelelően kidolgozott kémiai kockázatértékelések – CLP-s biztonsági adatlapok – vannak.
Mire jó ez a cd?
A biztonsági adatlapok adatainak feldolgozása a kémiai kockázatbecsléhez, sok vegyi anyagnál, elég kulimunka.
A helyi felhasználási körülmények vizsgálatát ez a kiavány sem helyettesítheti, de legalább az anyag tulajdonságaiból fakadó veszélyek azonosításához jó segítséget ad.

A cd-n egyebek mellett – a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül – a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál kidolgozott mintákat. 
A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.
Bővebb infó és megrendelhető a webáruházunkban, ezen a linken.

Új tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek

A régebben készült tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagainkat folyamatosan módosítjuk a 2020. január 22-től érvényes OTSZ szerint (már ebből oktatunk/vizsgáztatunk).
Ha Ön is oktatásszervező és nem szeretné átbogarászni-módosítgatni az oktatási anyagait – hogy azok megfeleljenek az új/jelenlegi jogszabályoknak – tőlünk meg tudja rendelni, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia. 

Jelenleg az 1-es, 2-es és 3-as foglalkozási ágakra vonatkozó oktatási anyaggal vagyunk kész, egyelőre csak ezt a hármat lehet rendelni. 
Az oktatási anyag ára: 15.000 Ft/szakág (áfamentes), ebben benne van a távoktatási anyag, a prezentáció, a tesztkérdések + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon). 

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk ezen – vagy ezek (1, 2, 3) közül valamelyik –  foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot ugyanúgy a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, de kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Kérem, jelölje, be hogy korábban már megvette ezeket/valamelyiket. Ezeknek az ára 10.000 Ft/szakág.

Továbbra is érvényes, hogy ha mindhárom foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli, 10% kedvezményt adunk a végösszegből. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.
A többi szakág oktatási anyagát még ne rendelje meg (akkor se, ha fel vannak sorolva a megrendelőlapon), ezek még készülnek, nem tudjuk küldeni.

Jelentés a munkavédelmi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának munkabaleseti statisztikája: 2019. év
A tájékoztató a 2020. január 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. 
Korábbi adatok a Munkabaleseti statisztika menüpontban.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. február 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. március 05-én, 06-án  Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. március 06-án Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. március 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Tovább szaporodnak az építőipari cégek, pedig a termelés már fárad 
Az építőipari cégek számának növekedése 2020-ban sem állt meg, annak ellenére, hogy 2019 végén az építőipari termelés növekedése alacsonyabb fokozatba kapcsolt. Sok vállalatot szüntetnek meg, de még mindig többen vannak az új belépők. Tovább a cikkre.

Környezetvédelem: Mik azok a „bioműanyagok”? 
A bioműanyag egy összefoglaló név: a bio-alapú műanyagokat és a biológiai úton lebomló műanyagokat foglalja magában. Olyan anyagok, amelyek megújuló alapanyagokból készülnek, de a végeredmény lehet pl. polietilén (PE) is, illetve biológiailag lebomló anyag is pl. politejsav (PLA). Tehát a bio-alapú műanyag nem garancia arra, hogy az természetes úton le is bomlik. A biológiai úton lebomló műanyagokat komposztálható műanyagoknak is szokták hívni, azonban ez is félrevezető lehet. Tovább a cikkre.

Hamarosan megszűnik a műanyag Lego: cukornád és fa alapanyagokra vált a cég
Az összes műanyagelemét lecseréli 2030-ig a Lego, a jövőben pedig fát és cukornádat használ majd alternatívaként. A cég évente 75 millió műanyagelemet értékesít, ezt az évtized végére 100 százalékban fenntartható anyagokra cserélik. Tovább a cikkre.

Hiánycikk a védőmaszk 
Országos hiány lépett fel az egyszer- és a többször használatos egészségügyi védőmaszkokból, az influenza miatt ilyenkor általában is megugró keresletet az elmúlt héten a koronavírus terjedése miatti készültség pörgette fel. Már nemcsak a patikáknak, hanem a nagykereknek sincs készletük, és meg sem tudják egyelőre jósolni, mikor lesz újra kapható. Tovább a cikkre.