Hírlevél 2020.03.12.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. február
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Jelentés a munkaügyi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd
 5. Új tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek
 6. Zsebtörvénytár frissítés
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 8. Munkavédelmi hírek
  • Kérdések és kételyek a Munkavédelmi törvény változásai körül
  • Munkahelyi balesetnek minősülhet a koronavírus-fertőzés
  • Óvatosan a koronavírussal kapcsolatos munkahelyi kérdőívekkel!
  • Így reagálnak a cégek a koronavírus-helyzetre - 7 intézkedés

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. február

A most változott jogszabályok és szabványok legfrissebb jegyzéke innen elérhető.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:
13/2020. (II. 7.) Korm. rendelet a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről
Megjelent: MK 20/20. (02 07)  Hatályos: 2020. 02. 15.

Többek között (40 másik rendelet mellett) módosítja a 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletet az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról
Megjelent: MK 20/20. (02 07) Módosítja: 13/2020 II 07) Korm r. Hatályos: 2020. 02. 15.

Új jogszabály:
5/2020. (II. 6.) ITM rendelet a kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről
Megjelent: MK 19/2020. (02. 06.) Hatályos: 2020. 02 07.

 • Munkahelyi levegő és biológiai határértékek
 • Veszélyes anyagok meghatározása és a kockázatbecslés
 • Általános alapelvek a veszélyes anyaggal kapcsolatos megelőző intézkedésekre és a kockázatkezelésre
 • A kockázatok megszüntetése vagy csökkentése
 • Határérték-túllépés megelőzése
 • A veszélyes anyagokra és veszélyes keverékekre vonatkozó nyilvántartás
 • Munkakörnyezeti monitorozás
 • Műszaki vagy szervezési intézkedések
 • Baleset, üzemzavar és veszélyhelyzet leküzdése
 • A munkavállaló tájékoztatása és oktatása
 • A munkavállaló kötelességei
 • Egészségügyi ellenőrzés – orvosi alkalmassági vizsgálatok

Bővebben a fenti linken.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2020. április 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd

Ezen a kiadványon az 5/2020. (II. 6.)  ITM rendelet előírásainak megfelelően kidolgozott kémiai kockázatértékelések – CLP-s biztonsági adatlapok – vannak.
A cd-n egyebek mellett – a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül – a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál kidolgozott mintákat. 
A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.
Bővebb infó és megrendelhető a webáruházunkban, ezen a linken.

Új tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek

A régebben készült tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagainkat folyamatosan módosítjuk a 2020. január 22-től érvényes OTSZ szerint (már ebből oktatunk/vizsgáztatunk).
Ha Ön is oktatásszervező és nem szeretné átbogarászni-módosítgatni az oktatási anyagait – hogy azok megfeleljenek az új/jelenlegi jogszabályoknak – tőlünk meg tudja rendelni, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia.

Jelenleg az 1-es, 2-es és 3-as foglalkozási ágakra vonatkozó oktatási anyaggal vagyunk kész, egyelőre csak ezt a hármat lehet rendelni.
Az oktatási anyag ára: 15.000 Ft/szakág (áfamentes), ebben benne van a távoktatási anyag, a prezentáció, a tesztkérdések + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk ezen – vagy ezek (1, 2, 3) közül valamelyik –  foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot ugyanúgy a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, de kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Kérem, jelölje, be hogy korábban már megvette ezeket/valamelyiket. Ezeknek az ára 10.000 Ft/szakág.

Továbbra is érvényes, hogy ha mindhárom foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli, 10% kedvezményt adunk a végösszegből. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.
A többi szakág oktatási anyagát még ne rendelje meg (akkor se, ha fel vannak sorolva a megrendelőlapon), ezek még készülnek, nem tudjuk küldeni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. május 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. május végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kérdések és kételyek a Munkavédelmi törvény változásai körül
A Munkavédelmi törvény legutóbbi, 2020 január elseje óta hatályos változása a munkaegészségügyi vonatkozású bejelentések tartalmát szabályozza újra és az eddigiektől eltérő nyilvántartási kötelezettségeket ír elő, például a veszélyes anyagok hatásainak kitett munkavállalókra vagy a vegyianyagok kezelésére, nyilvántartására vonatkozóan. A jogalkotó alapvető célja természetesen nem vonható kétségbe, ez a munkavállalók egészségének védelme. Az új paragrafusokkal elérni kívánt munkáltatói intézkedések eredménye, jogszerűsége viszont már felvet kérdéseket. Nehezen megválaszolható kérdéseket. Tovább a cikkhez.

Munkahelyi balesetnek minősülhet a koronavírus-fertőzés
A félelem nem ok a home office-ra, járványveszély esetén a munkáltatónak ahhoz is köze van, mit csinálunk a szabadidőnkben. A munkahelyen elkapott koronavírus-fertőzés pedig munkahelyi balesetnek minősülhet. Munkajogi koronavírus-kisokos. Tovább a cikkhez.

Óvatosan a koronavírussal kapcsolatos munkahelyi kérdőívekkel!
Nem tartalmazhatnak az egészségügyi kórtörténetre vonatkozó adatokat a koronavírus-járvány miatt alkalmazott munkahelyi kérdőívek, és a munkáltató egészségügyi dokumentáció becsatolását sem írhatja elő - derül ki a NAIH tájékoztatásából. A hatóság jelenleg a lázmérőt alkalmazó, mindenkire kiterjedő szűrővizsgálatok előírását sem tartja arányos intézkedésnek. Tovább a cikkhez.

Így reagálnak a cégek a koronavírus-helyzetre - 7 intézkedés
“Törvényes az, hogy a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra akarja küldeni azokat, akik az utóbbi egy hónapban Olaszországban tartózkodtak?” - kérdezte a Facebookon egy kétségbeesett olvasónk. Természetesen nem, a munkaadó egyoldalúan ilyen döntést nem hozhat. A példa jól mutatja, hogy a koronavírus-veszély lépéskényszerbe hozta a munkaadókat, elkezdődött sok helyen a gondolkodás, tervek, eljárásrendek kidolgozása, amiben a fent említett túlkapások is beletartoznak. Az utóbbi napokban magyarországi munkahelyeken érdeklődtünk, mit tesznek a vezetők azért, hogy ne érje őket készületlenül a koronavírus. Tovább a cikkhez.