Hírlevél 2020.03.19.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Aktuális téma: a távmunka
 2. Online munkavédelmi oktatás: oktatás megoldása járványveszély idejére
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 4. Tájékoztató a veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartással kapcsolatos előírások alkalmazásáról
 5. Tájékoztató a személyes panaszbenyújtás lehetőségének szüneteltetéséről a Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályon
 6. Közlemény a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok feladatairól
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 8. Munkavédelmi hírek
  • Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok
  • Koronavírus: lehet kérdőíven kérdezni a munkavállalókat
  • Ne tüsszents a zsömlére a boltban!
  • Mikor áll fenn és mikor szünetel a tb jogviszony?
  • A munkajogi szabályokat nem a jelenlegi szélsőséges helyzetre alkották

Üdvözlettel:
Kling Péter

Aktuális téma: a távmunka

A fennálló járványügyi helyzet miatt sok cég döntött úgy – ahol ezt meg lehet valósítani –, hogy otthoni munkavégzésben, távmunkában foglalkoztatja a munkavállalóit. 
A téma aktualitása okán összeszedtük a távmunkával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és néhány gyakorlati szempontot.

Távmunka végzés csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített munkahelyen folytatható. A táv-munkahelyen a munkavállaló csak a munkáltató hozzájárulása alapján változtathatja meg a (munkavédelmi szempontból lényeges) munkakörülményeket. 
Ezt jelen helyzetben én úgy valósítanám meg, hogy a cég munkavédelmise állítson össze egy útmutatót, hogy mire ügyeljen a munkavállaló az otthoni munkahely kialakításakor, pl. fényviszonyok, munkaasztal, szék, stb. Ezenkívül készüljön egy viszonylag egyszerűen értelmezhető értékelő lap, amit a dolgozó kitölt és elküldi a munkáltatónak, aki ez alapján megfelelőnek minősíti a munkahelyet, ill. ha szükséges, esetleg fényképeket is kér. Ha szükséges, a munkáltató költségére szerezzen be a dolgozó egy kényelmes munkaszéket. 

A munkáltató a táv-munkahelyen is köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve betartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. Ezen az ellenőrzésen túlmenően a munkáltató – vagy a megbízottja – a szükséges munkavédelmi feladatok elvégzése, a munkavédelmi eljárások lefolytatása (pl. az üzembe helyezés, kockázatértékelés, felülvizsgálat, balesetvizsgálat) céljából beléphet a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területére.
Nyilván most a dolgozó lakásába bejárkálást kerülni kell, ezért a távmunkahely ellenőrzését videó-kapcsolaton keresztül – vagy egy későbbi időpontban – célszerű elvégezni.

A távmunka végzés – a munkáltatóval kötött megállapodás alapján – a munkavállaló által biztosított munkaeszközzel is történhet. Az ilyen munkaeszköz használatát a munkáltatónak (veszélyes munkaeszköz esetén munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatot követően) engedélyezni kell.  

hatósági ellenőrzést a munkavállaló ingatlanában a felügyelet kizárólag munkanapon, 8 és 20 óra között végezheti. A munkavédelmi hatóság a munkáltatót és a munkavállalót az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 3 munkanappal erről tájékoztatja. A munkáltatónak legkésőbb az ellenőrzés megkezdéséig be kell szereznie munkavállaló hozzájárulását.

munkavédelmi hatóság távmunkavégzés követelményeire vonatkozó munkaügyi és munkavédelmi útmutatása ezen a linken található.

Online munkavédelmi oktatás: oktatás megoldása járványveszély idejére

Kollégáink és ügyfeleink egészsége érdekében mi is nagyon komolyan vesszük a koronavírus fertőzés megelőzése és elkerülés érdekében hozott/javasolt intézkedéseket. Igyekszünk minél kevesebb személyes találkozást bonyolítani ügyfeleinkkel, de – tűz- és munkavédelmi szolgáltatóként – nem minden esetben tudjuk ezt megvalósítani. 
Viszont van olyan, hogy pl. csak azért kéne kimenni egy ügyfelünkhöz, mert esedékes a munkavédelmi oktatás (ismétlő/rendkívüli oktatás kell vagy új belépő kolléga jött), erre van egy – már régóta üzemelő – online munkavédelmi oktatás rendszerünk: a www.munkavedelmioktatas.hu weboldalon.
Nagyon jó segítség most ahhoz, hogy elkerüljük a személyes találkozást
Sok cégnél, ahol meg lehetett oldani, most egy ideig távmunkában dolgoznak a munkavállalók – és lehet, hogy sokan úgy is maradnak, ha jól működik a dolog –, az ő oktatásuk megtartásához kifejezetten jól jön egy otthon végezhető, online munkavédelmi oktatás.

Hogyan működik?
Ezen a weboldalon irodai/képernyős munkát végző munkavállalókat lehet kioktatni, ők akkor és ott végzik el a munkavédelmi oktatást, ahol és amikor akarják, akár több felvonásban is, ahogy ráérnek. 
Be kell regisztrálni az oldalra, megnézni az oktatófilmeket, kitölteni egy tesztet és sikeres tesztkitöltés esetén a rendszer automatikusan elkészíti az oktatási naplót és elküldi email-ben a tesztkitöltőnek és a felettesének is. 
Cégenként 1 fiókot kell létrehozni, ez „alá” kerül a többi munkavállaló (a céges fiókban, belépés után talál majd egy „Munkatársai ezen a linken regisztrálhatnak” című linket, ezt kell elküldeni a kollégáknak, így kerülnek ők be a fő-fiók/cég-fiók alá).

Azok az ügyfeleink, akik túlnyomóan vagy kizárólag irodai munkát végeznek, évek óta használják ezt az online oktatás rendszerünket, nagyon kedvelik, főleg a kötetlensége miatt, nem kell egy időben-egy helyen összehívni az összes munkavállalót, hogy meghallgassák az esedékes oktatást.

Most, ebben a vírusveszélyes időszakban ez különösen nagy értelmet nyert, komoly segítség ahhoz, hogy a személyes találkozások számát a legminimálisabbra csökkentsük, tehát „ne menjünk sehova, ha nem muszáj”.

Erre a linkre kattintva olvassa el, hogy hogyan kell használni a rendszert és

 • ha Ön cégvezető: regisztrálja be a cégét és értesítse munkavállalóit, hogy ezentúl így, online módon fogják elvégezni a munkavédelmi oktatást;
 • ha Ön munkavédelmi szakember: beszélje meg (irodai munkát végző) ügyfeleivel, hogy van ez a lehetőség és ezentúl végezzék el online a munkavédelmi oktatást.

Van lehetőség kipróbálni: regisztráció után 2 fő díjmentesen elvégezheti az oktatást (2 db sikeres tesztkitöltés lehetőséget ad a rendszer. Pl. végezze el az oktatást az, aki regisztrálta a céget és az „alá” regisztráló első kolléga), a további oktatások díja: 1.000 Ft+áfa/fő, de az „ezerforintos” számlák aránytalanul magas adminisztrációs költsége miatt tízesével tudja bővíteni a cég oktatási létszámkeretét (minimum 10 fő oktatására elegendő oktatást lehet rendelni).
Használja ki Ön is ezt a „távoktatás” – online oktatás – lehetőséget, ilyen módon is gondoskodva kollégái egészségének védelméről!

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2020. április 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tájékoztató a veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartással kapcsolatos előírások alkalmazásáról

A közelmúltban felmerült a veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartással kapcsolatban néhány értelmezési kérdés, egyes munkavédelmi szolgáltatók, munkabiztonsági szakértők ebben a témában megjelentetett közleményei, szakmai folyóiratokba írt cikkei számos pontatlanságot, félreértéseket tartalmaznak, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya az alábbi jogalkalmazói véleményt teszi közzé.
Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tájékoztató a személyes panaszbenyújtás lehetőségének szüneteltetéséről

A 2020. március 12. napján kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, annak időtartama alatt, az ügyfelek és az ügyintézők biztonsága érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályán a személyes panaszfogadás szünetel.
Tovább a részletekhez.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok feladatairól

2020.03.17-én délután megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok járvány kapcsán ellátandó feladatairól.
„Az országos tisztifőorvos tájékoztatja a munkáltatókat, hogy a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok a nem elhalasztható alapfeladataik teljes körű ellátására kötelezettek. Ezt a nemzetgazdaság működőképességének megtartása és a járványügyi védekezés biztosíthatósága indokolja. Az új koronavírus által okozott veszélyhelyzet kihirdetését követően az intézkedés alól az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálatok jelentenek csak kivételt, amelyek esetében - a munkáltatóval való egyeztetést követően - e vizsgálatok időpontja elhalasztható, az időszakos munkaköri orvosi alkalmasság időtartama pedig a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig meghosszabbítható.” 
Tovább a közleményhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. május 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. május végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok
2020. március 31-ével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, a közigazgatási perekben április 1-jétől elsőfokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen következményei lehetnek egy járványügyi intézkedésnek a munkaviszonyunkra, társadalombiztosítási helyzetünkre. Tovább a cikkhez.

Koronavírus: lehet kérdőíven kérdezni a munkavállalókat
Bizonyos esetekben elfogadható, ha a munkáltató kérdőívet töltet ki azokkal a munkavállalókkal, akik bejelentést tesznek a koronavírus-fertőzés gyanújáról – közölte Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Tovább a cikkhez.

Ne tüsszents a zsömlére a boltban!
Nyugalomra int az Országos Kereskedelmi Szövetség: minden elvárható intézkedést megtesznek a vásárlók és alkalmazottaik biztonsága érdekében, de arra kérik a lakosságot, hogy ne halmozzon fel felesleges készleteket. Jótanácsok minden boltban tartózkodónak. Tovább a cikkhez.

Mikor áll fenn és mikor szünetel a TB jogviszony?
A biztosítotti státusszal a társadalombiztosítás ellátásaira szerzünk jogosultságot (például gyed, táppénz, baleseti táppénz). Ki számít biztosítottnak és mikor szünetel a biztosítás? A választ a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. paragrafusában találjuk meg. A leglényegesebb elemek. Tovább a cikkhez.

A munkajogi szabályokat nem a jelenlegi szélsőséges helyzetre alkották
A távoktatás bevezetése és a gyermekek otthoni tanulása különös méltánylást érdemlő családi körülmény, emiatt a munkavállalót hátrány nem érheti, és erre hivatkozva a munkaviszonyt sem lehet megszüntetni. Tovább a cikkhez.