Hírlevél 2020.03.26.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A Covid-19 megelőzésének és kezelésének kézikönyve
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Arc és szájmaszkokról: gyártóknak és forgalmazóknak
 4. Online munkavédelmi oktatás: oktatás megoldása járványveszély idejére
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • E-learning - megoldás lehet a munkavédelmi szakemberképzésben is
  • Munkahely okozta depresszió, mint kártérítési alap
  • Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan
  • Gyűjthet-e a munkáltató egészségügyi adatot? - Adatvédelmi szabályok a koronavírusra tekintettel
  • Tíz tény a koronavírusról, amit feltétlenül tudni kell
  • Tavaszi fáradtság vagy kiégés?

Üdvözlettel:
Kling Péter

A Covid-19 megelőzésének és kezelésének kézikönyve

Tudom, hogy mindenhonnan záporoznak ránk a koronavírussal kapcsolatos információk, kicsit már a könyökünkön jön ki, de mivel a mi hivatásunk, szakmánk az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtéséről szól, nem tudunk elmenni egy olyan kézikönyv mellett, ami kiváló részletességgel ír erről a – még alig ismert – vírusról. 
Ma, a (tényleg világméretű) járvány terjedésekor a tapasztalatok és tanulságok a legértékesebb információforrások, egyúttal a legfontosabb fegyver a frontvonalban – pl. az egészségügyben – dolgozók számára.
Most a leghatásosabb segítség a tapasztalatok megosztása és az együttműködés.
Ezért készült ez a mindenki számlára hozzáférhető, ingyenes (69 oldalas) kézikönyv, amit innen lehet letölteni.
Vigyázzunk magunkra, egymásra, szeretteinkre, kollégáinkra!

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2020. április 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Összefoglaló az arc/szájmaszkokról - gyártók és forgalmazók számára

A koronavírus terjedésének megállítása érdekében egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mi a különbség az egyéni védőeszköz és az orvostechnikai eszköz között
A linken azzal kapcsolatban is kap tájékoztatást, hogy sebészi maszkok (orvostechnikai eszköz) gyártására és forgalmazására milyen szabályok vonatkoznak.
Az ITM Munkavédelmi Főosztályának részletes összefoglalóját itt találja.

Online munkavédelmi oktatás: oktatás megoldása járványveszély idejére

Kollégáink és ügyfeleink egészsége érdekében mi is nagyon komolyan vesszük a koronavírus fertőzés megelőzése és elkerülés érdekében hozott/javasolt intézkedéseket. Igyekszünk minél kevesebb személyes találkozást bonyolítani ügyfeleinkkel, de – tűz- és munkavédelmi szolgáltatóként – nem minden esetben tudjuk ezt megvalósítani.

Viszont van olyan, hogy pl. csak azért kéne kimenni egy ügyfelünkhöz, mert esedékes a munkavédelmi oktatás (ismétlő/rendkívüli oktatás kell vagy új belépő kolléga jött), erre van egy – már régóta üzemelő – online munkavédelmi oktatás rendszerünk: a www.munkavedelmioktatas.hu weboldalon.
Nagyon jó segítség most ahhoz, hogy elkerüljük a személyes találkozást.

Sok cégnél, ahol meg lehetett oldani, most egy ideig távmunkában dolgoznak a munkavállalók – és lehet, hogy sokan úgy is maradnak, ha jól működik a dolog –, az ő oktatásuk megtartásához kifejezetten jól jön egy otthon végezhető, online munkavédelmi oktatás.

Hogyan működik?
Ezen a weboldalon irodai/képernyős munkát végző munkavállalókat lehet kioktatni, ők akkor és ott végzik el a munkavédelmi oktatást, ahol és amikor akarják, akár több felvonásban is, ahogy ráérnek. 
Be kell regisztrálni az oldalra, megnézni az oktatófilmeket, kitölteni egy tesztet és sikeres tesztkitöltés esetén a rendszer automatikusan elkészíti az oktatási naplót és elküldi email-ben a tesztkitöltőnek és a felettesének is. 
Cégenként 1 fiókot kell létrehozni, ez „alá” kerül a többi munkavállaló (a céges fiókban, belépés után talál majd egy „Munkatársai ezen a linken regisztrálhatnak” című linket, ezt kell elküldeni a kollégáknak, így kerülnek ők be a fő-fiók/cég-fiók alá).

Azok az ügyfeleink, akik túlnyomóan vagy kizárólag irodai munkát végeznek, évek óta használják ezt az online oktatás rendszerünket, nagyon kedvelik, főleg a kötetlensége miatt, nem kell egy időben-egy helyen összehívni az összes munkavállalót, hogy meghallgassák az esedékes oktatást.
Most, ebben a vírusveszélyes időszakban ez különösen nagy értelmet nyert, komoly segítség ahhoz, hogy a személyes találkozások számát a legminimálisabbra csökkentsük, tehát „ne menjünk sehova, ha nem muszáj”.

Erre a linkre kattintva olvassa el, hogy hogyan kell használni a rendszert és

 • ha Ön cégvezető: regisztrálja be a cégét és értesítse munkavállalóit, hogy ezentúl így, online módon fogják elvégezni a munkavédelmi oktatást;
 • ha Ön munkavédelmi szakember: beszélje meg (irodai munkát végző) ügyfeleivel, hogy van ez a lehetőség és ezentúl végezzék el online a munkavédelmi oktatást.

Van lehetőség kipróbálni: regisztráció után 2 fő díjmentesen elvégezheti az oktatást (2 db sikeres tesztkitöltés lehetőséget ad a rendszer. Pl. végezze el az oktatást az, aki regisztrálta a céget és az „alá” regisztráló első kolléga), a további oktatások díja: 1.000 Ft+áfa/fő, de az „ezerforintos” számlák aránytalanul magas adminisztrációs költsége miatt tízesével tudja bővíteni a cég oktatási létszámkeretét (minimum 10 fő oktatására elegendő oktatást lehet rendelni).
Használja ki Ön is ezt a „távoktatás” – online oktatás – lehetőséget, ilyen módon is gondoskodva kollégái egészségének védelméről!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi - tervezett - szakvizsga időpontjaink::  

 • 2020. április 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. május 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. május végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelenlegi vírusfertőzés veszély miatt a fenti időpontok módosulhatnak, illetve - ha nincs meg a minimális jelentkezői létszám, elmaradhatnak -, emiatt azt javasoljuk, hogy ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint biztossá válik a következő tanfolyam időpontja.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

E-learning - megoldás lehet a munkavédelmi szakemberképzésben is
Az élet számos területén, így a közoktatásban, a felsőoktatásban és a felnőttképzésben is egyik napról a másikra váltak létkérdéssé a személyes jelenlétet kívánó oktatási módszereket kiváltó alternatív, például e-learning megoldások. De megvalósítható az e-learning az olyan kimondottan gyakorlatias és több tudomány-, és szakterületet felölelő képzéseknél, mint például a munkavédelem vagy a tűzvédelem? Tovább a cikkhez.

Munkahely okozta depresszió, mint kártérítési alap
Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világ népességének 4,4%-a (több mint 300 millió ember) küzdött depresszióval. Ez 18 %-os növekedést jelent egy évtized alatt. A depresszió nemcsak a magánéletben, hanem a munkában is komoly gondot jelent. Tovább a cikkhez.

Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan
Tegnap délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni. Ennek most elsősorban a Munka törvénykönyvére vonatkozó intézkedéseivel foglalkozunk a KPMG összefoglalójának segítségével. Tovább a cikkhez.

Gyűjthet-e a munkáltató egészségügyi adatot? - Adatvédelmi szabályok a koronavírusra tekintettel
A világon és most már hazánkban is rendkívüli gyorsasággal terjedő koronavírus miatt kialakult járványügyi válsághelyzet kapcsán számos kérdés merül fel a munkáltatók, a munkavállalók és az egyének részéről egyaránt, hogy milyen intézkedések hozhatók, illetve mely intézkedéseket kell tűrniük a helyzet kezelése és a vírus terjedésének csökkentése érdekében úgy, hogy közben a hatályos adatvédelmi szabályokat se sértsék meg, illetve személyes adataik védelméhez való joguk ne sérüljön. Tovább a cikkhez.

Tíz tény a koronavírusról, amit feltétlenül tudni kell
Néhány hónapja a létezéséről sem tudtunk, mára több százezer embert fertőzött meg az új koronavírus. Az egyik legfontosabb kérdés jelen pillanatban, hogy miként terjed, hogyan kaphatjuk el, és nem utolsó sorban, milyen módon kerülhetjük el a megfertőződést? Összeszedtük azokat a fontos tudnivalókat, amiket a kutatók mostanáig kiderítettek a SARS-CoV-2-ről. Tovább a cikkhez.

Tavaszi fáradtság vagy kiégés?
Kiégés - ha azonnali válaszra van szükség. Már csak azért is, mert jobb félni, mint megijedni: abból baj még soha nem lett, ha valaki megelőző üzemmódban elkezdett figyelni saját testi-lelki egészségére. Tovább a cikkhez.