Hírlevél 2020.04.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztatás a munkavédelmi képviselők képzéséről, továbbképzéséről
 2. Online munkavédelmi oktatás: oktatás megoldása járványveszély idejére
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • 6+1 hasznos tudnivaló az otthoni munkavégzés kapcsán
  • Fáradnak a kereskedelmi dolgozók, a rövidített nyitvatartás lehet a megoldás
  • Hogyan védekezzünk otthonunkban is a koronavírus ellen?
  • Tovább érvényes a tűzvédelmiszakvizsga-bizonyítvány

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a munkavédelmi képviselők képzéséről, továbbképzéséről

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól szóló 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet 1. § alapján a felnőttképzésben kontaktórás képzés nem tartható, és szakmai vizsga nem szervezhető.
Tovább az ITM Munkavédelmi Főosztályának a tájékozatójához.

Online munkavédelmi oktatás: oktatás megoldása járványveszély idejére

Kollégáink és ügyfeleink egészsége érdekében mi is nagyon komolyan vesszük a koronavírus fertőzés megelőzése és elkerülés érdekében hozott/javasolt intézkedéseket. Igyekszünk minél kevesebb személyes találkozást bonyolítani ügyfeleinkkel, de – tűz- és munkavédelmi szolgáltatóként – nem minden esetben tudjuk ezt megvalósítani.

Viszont van olyan, hogy pl. csak azért kéne kimenni egy ügyfelünkhöz, mert esedékes a munkavédelmi oktatás (ismétlő/rendkívüli oktatás kell vagy új belépő kolléga jött), erre van egy – már régóta üzemelő – online munkavédelmi oktatás rendszerünk: a www.munkavedelmioktatas.hu weboldalon.
Nagyon jó segítség most ahhoz, hogy elkerüljük a személyes találkozást.

Sok cégnél, ahol meg lehetett oldani, most egy ideig távmunkában dolgoznak a munkavállalók – és lehet, hogy sokan úgy is maradnak, ha jól működik a dolog –, az ő oktatásuk megtartásához kifejezetten jól jön egy otthon végezhető, online munkavédelmi oktatás.

Hogyan működik?
Ezen a weboldalon irodai/képernyős munkát végző munkavállalókat lehet kioktatni, ők akkor és ott végzik el a munkavédelmi oktatást, ahol és amikor akarják, akár több felvonásban is, ahogy ráérnek.
Be kell regisztrálni az oldalra, megnézni az oktatófilmeket, kitölteni egy tesztet és sikeres tesztkitöltés esetén a rendszer automatikusan elkészíti az oktatási naplót és elküldi email-ben a tesztkitöltőnek és a felettesének is.
Cégenként 1 fiókot kell létrehozni, ez „alá” kerül a többi munkavállaló (a céges fiókban, belépés után talál majd egy „Munkatársai ezen a linken regisztrálhatnak” című linket, ezt kell elküldeni a kollégáknak, így kerülnek ők be a fő-fiók/cég-fiók alá).

Azok az ügyfeleink, akik túlnyomóan vagy kizárólag irodai munkát végeznek, évek óta használják ezt az online oktatás rendszerünket, nagyon kedvelik, főleg a kötetlensége miatt, nem kell egy időben-egy helyen összehívni az összes munkavállalót, hogy meghallgassák az esedékes oktatást.
Most, ebben a vírusveszélyes időszakban ez különösen nagy értelmet nyert, komoly segítség ahhoz, hogy a személyes találkozások számát a legminimálisabbra csökkentsük, tehát „ne menjünk sehova, ha nem muszáj”.

Erre a linkre kattintva olvassa el, hogy hogyan kell használni a rendszert és

 • ha Ön cégvezető: regisztrálja be a cégét és értesítse munkavállalóit, hogy ezentúl így, online módon fogják elvégezni a munkavédelmi oktatást;
 • ha Ön munkavédelmi szakember: beszélje meg (irodai munkát végző) ügyfeleivel, hogy van ez a lehetőség és ezentúl végezzék el online a munkavédelmi oktatást.

Van lehetőség kipróbálni: regisztráció után 2 fő díjmentesen elvégezheti az oktatást (2 db sikeres tesztkitöltés lehetőséget ad a rendszer. Pl. végezze el az oktatást az, aki regisztrálta a céget és az „alá” regisztráló első kolléga), a további oktatások díja: 1.000 Ft+áfa/fő, de az „ezerforintos” számlák aránytalanul magas adminisztrációs költsége miatt tízesével tudja bővíteni a cég oktatási létszámkeretét (minimum 10 fő oktatására elegendő oktatást lehet rendelni).
Használja ki Ön is ezt a „távoktatás” – online oktatás – lehetőséget, ilyen módon is gondoskodva kollégái egészségének védelméről!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:  

 • 2020. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. május 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. május végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. május végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 

A jelenlegi vírusfertőzés veszély miatt a fenti időpontok módosulhatnak, illetve - ha nincs meg a minimális jelentkezői létszám, elmaradhatnak -, emiatt azt javasoljuk, hogy ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint biztossá válik a következő tanfolyam időpontja.
További részletek, illetve minden a tűzvédelmi szakvizsgáról: ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

6+1 hasznos tudnivaló az otthoni munkavégzés kapcsán
Jár-e ebédszünet, kinek kell megjavítani az elromlott laptopot, ki fizeti a villanyszámlát otthoni munkavégzés esetén? Tovább a cikkhez.

Fáradnak a kereskedelmi dolgozók, a rövidített nyitvatartás lehet a megoldás
A nyitvatartási idő csökkentését és a húsvéti szombati munkanap pihenőnappá nyilvánítását is javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete az ágazatban dolgozók egészségének megőrzése és a megfelelő rekreáció biztosítása érdekében. Tovább a cikkhez.

Hogyan védekezzünk otthonunkban is a koronavírus ellen?
Mire figyeljünk oda a négy fal között, hogy megőrizhessük egészségünket? Orvosszakértői javaslatok a Doktor24 Egészségközponttól. Tovább a cikkhez.

Tovább érvényes a tűzvédelmiszakvizsga-bizonyítvány
A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában a különleges szabályok alapján hivatalos okmánynak tekinthető a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerinti tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány is. Tovább a katasztrófavédelem tájékoztatójához.