Hírlevél 2020.04.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. március
 2. Zsebtörvénytár frissítés
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák
 4. Munkavédelmi hírek
  • A biológiai anyagoknak való kitettség a munkahelyen: hogyan óvhatjuk meg a különösen veszélyeztetett munkavállalókat?
  • Járvány: változnak a túlórára, SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok is
  • Napi pár perc átmozgató torna ülőmunkát végzőknek
  • Ne dolgozz a kanapéról! Ergonómiai kisokos a home office-hoz
  • Ezeket a hibákat ne kövesd el online megbeszéléseken
  • Napo kezet nyújt a C-19 világjárvány elleni küzdelemben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. március

A márciusi változások ezen a linken megtekinthetők.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

2020. évi V. törvény az emberkereskedelem áldozatainak kizsákmányolása elleni fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról
Megjelent: MK 46/2020. (03 16) Hatályos: 2020. 07. 01.
Többek között módosította a 2012. évi II. törvényt a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről

Fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása

239. § (1) Aki
a) a védőoltásra, a fertőző betegségekre, a fertőző betegekre vagy a fertőzésre gyanús személyekre – ideértve a gümőkóros, a nemibeteg, a trachomás vagy erre gyanús személyeket is –, továbbá a járványügyi megfigyelésre vagy ellenőrzésre és a fertőtlenítésre vonatkozó egészségügyi jogszabályt, vagy az ilyen jogszabály alapján kiadott egészségügyi rendelkezést, továbbá
b) a rágcsáló és rovarirtásra vonatkozó egészségügyi jogszabályt, vagy az ilyen jogszabály alapján kiadott egészségügyi rendelkezést megszegi, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás az egészségügyi államigazgatási szerv hatáskörébe tartozik.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

Új jogszabály:

48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (IV.)
Megjelent: MK 49/2020. (03 19)  Hatályos: 2020. 03. 20.

Bővebben a fenti linken.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák

A kijárási korlátozás, valamint oktatóink és hallgatóink egészségének védelmének céljából a koronavírus járvány ideje alatt nem tartunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

Ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, kérjük, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint megszervezésre kerül a következő tűzvédelmi szakvizsga.

Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A biológiai anyagoknak való kitettség a munkahelyen: hogyan óvhatjuk meg a különösen veszélyeztetett munkavállalókat?
Az EU-OSHA öt vitaanyagot adott ki azokról az ágazatokról, amelyekben a munkavállalókra nézve magas a biológiai anyagoknak való kitettség kockázata. Ezek a következők: állatokkal kapcsolatos foglalkozások; hulladékgazdálkodás és szennyvízkezelés; szántóföldi gazdálkodás; utazással és utazókkal való kapcsolattartással járó munkakörök; valamint az egészségügy. Tovább a cikkhez.

Járvány: változnak a túlórára, SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok is
Újabb rendeletek jelentek meg a koronavírussal összefüggésben. A katonák jogviszonya nem szűnhet meg, az idősek otthonában foglalkoztatottak számára 24 órás műszak is elrendelhető. Változnak a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok is. Tovább a cikkhez.

Napi pár perc átmozgató torna ülőmunkát végzőknek
Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a napi 8-10 órás ülőmunka a testi fejlődésre. Az eredmények alapján megalkották az irodai dolgozó modelljét - az eredmény őket is megdöbbentette. Tovább a cikkhez.

Ne dolgozz a kanapéról! Ergonómiai kisokos a home office-hoz
Most, hogy rengeteg irodai dolgozó számára bizonytalan ideig lényegében kötelezővé vagy legalábbis erősen ajánlottá vált a home office, egészségünk védelme érdekében még fontosabb az ergonomikus munkakörnyezet kialakítása otthon is. Tovább a cikkhez.

Ezeket a hibákat ne kövesd el online megbeszéléseken
A home office-ba küldött irodai dolgozók átálltak az online kapcsolattartásra, a világon milliók tanulják az internetes megbeszélések és tréningek műfaját. Az Eureka Games összegyűjtött néhány gyakori hibát, amit ilyen találkozókon el lehet követni, és tippeket is ad ezek kezelésére. Tovább a cikkhez.

Napo kezet nyújt a C-19 világjárvány elleni küzdelemben
Ebben a rövid videoklipben animációs barátunk, Napo állást foglal a Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatban.
Egyszerű üzenete azon jelentős szerepet játszó munkavállalók millióinak szól, akiknek munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a távmunkára: – mossatok gyakran kezet, hogy így elkerüljétek a vírus véletlen terjesztését, segítve ezáltal a világjárvány megfékezését.
Tekintse meg és terjessze a Napo...a világjárvány megfékezése című kisfilmet.