Hírlevél 2020.05.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Online munka-, tűz- és környezetvédelmi, és emelőgépügyintéző képzések
 2. A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettség és az ellenőrzött bejelentés szabályai
 3. Antibakteriális bevonatú raklapemelő
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák
 5. Munkavédelmi hírek
  • Az előzetes kockázatértékelés elmulasztása milliós bírságot is eredményezhet
  • Ajánlás az újbóli munkahelyi munkavégzés megkezdéséhez
  • Jogi kisokos a munkahelyre visszatéréshez
  • Vége a távmunkának? Ezeket a szabályokat érdemes betartani az irodaházakban!
  • Az 5 legfontosabb munkajogi aktualitás
  • Nem szeretném mégegyszer átélni
  • Árokba csapódott a tűzoltóautó

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munka-tűzvédelmi szakemberek talpon maradása a vírus miatti gazdasági visszaesésben

Akármilyen gyorsan meg is szűnnek a kijárási korlátozások, egy jó darabig el fog tartani, amíg a gazdaság visszaáll a korábbi állapotába, újraindulnak üzletek, a turizmus, rendezvények, stb.
Már most is vannak olyan munka-tűzvédelmis kollégák, akik kénytelenek a bevételeik tartósabb csökkenésével számolni, mert az ügyfeleik egy része nem tud dolgozni, így fizetni sem.
A közeljövőben új kisvállalati ügyfeleket találni jóval nehezebb lesz, ezért érdemes a meglévőknek szélesebb körű szolgáltatást nyújtani, valamint a „válságálló” iparágak felé terjeszkedni, pl. közszféra, közműszolgáltatók, mezőgazdaság, stb.

Milyen kapcsolódó szolgáltatásokat lehet nyújtani a meglévő ügyfeleknek?

 1. Tűzvédelem felsőfokon
 2. Környezetvédelem
 3. Emelőgépek vizsgálata
 4. Tűzgátló ajtók, hő- és füstelvezetők  rendszeres ellenőrzése
 5. Tűzcsapok, tűzoltókészülékek ellenőrzése

Érdemes tehát a meglévő képzettségeket bővíteni, amihez egy remek lehetőség ez:

Online munka-, tűz- és környezetvédelmi képzések

OKJ-s képzések indulnak, ONLINE, távoktatással.
A Novatender Képző Kft. az alábbi képzéseket indítja 2020. júniustól:

Munkavédelmi technikus: OKJ 52 861 01 
Tandíj: 150.000 Ft + 40.000 Ft vizsgadíj.
Ideje: 2020.06.17 -  2021.05.02.
Képzési napok: szerda, péntek: 17.00-20.00 óráig, online távoktatás.
Részletes tájékoztató letölthető innen, és itt található a jelentkezési lap.

Tűzvédelmi előadó: OKJ 52 861 10
Tandíj: 150.000 Ft + 40.000 Ft vizsgadíj.
Ideje: 2020.06.15 - 2021.02.03.
Képzési napok: hétfő, csütörtök: 17.00-20.00 óráig, online távoktatás.
Részletes tájékoztató letölthető innen, és itt található a jelentkezési lap.

Tűzvédelmi főelőadó: OKJ 53 861 10
Tandíj: 100.000 Ft + 40.000 Ft vizsgadíj.
Képzés ideje: 2020.06.16 - 2021.02.03.
Képzési napok: keddenként 17.00-20.00 óráig, online távoktatás.
Részletes tájékoztató letölthető innen, és itt található a jelentkezési lap.

Környezetvédelmi technikus: OKJ 54 850 01
Tandíj: 200.000 Ft + 40.000 Ft vizsgadíj.
Képzés ideje: 2020.06.17 - 2021.05.02.
Képzési napok: szombatonként és szerdánként kéthetes váltásban, online távoktatás.
Részletes tájékoztató letölthető innen, és itt található a jelentkezési lap.

Emelőgép ügyintéző: OKJ 52 811 01 
Tandíj: 80.000 Ft + 40.000 Ft vizsgadíj.
Képzés ideje: 2020.06.20 - 2021.10.30.
Képzési napok: kéthetenként szombaton délelőtt 08.00-12.00 óráig, online távoktatás.
Részletes tájékoztató letölthető innen, és itt található a jelentkezési lap.

A tanfolyamok online megtartására a Facebook-on kerül sor. 
Aki a meghirdetett időpontokban nem tud részt venni, az később egy hétig felvételről visszanézheti az előadást.

Bővebben a fenti képzésekről ezen a weboldalon olvashat.
A képzés(ek)re jelentkezni a jelentkezési lapon lehet.
Amennyiben további kérdése merülne fel, a Novatender Képző Kft. képzési vezetője, dr. Somodi Lilla szívesen válaszol Önnek a +36-30/5253-827 telefonszámon.

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettség és az ellenőrzött bejelentés szabályai

2020. május 18-án lépett hatályba a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) kormányrendelet. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatáskörébe tartozó eljárások esetében az alábbiak szerint kell alkalmazni az ellenőrzött bejelentésekre vonatkozó szabályokat
Bővebben a katasztrófavédelem honlapján ezen az oldalon olvashat.

Antibakteriális bevonatú raklapemelő

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt minden munkáltató keresi a lehetőségeket, hogyan tudja a fertőzésveszélyt minél jobban lecsökkenteni azokon a munkahelyeken is, ahol nem lehetséges a home office.
Egy friss fejlesztésnek köszönhetően már a raklapemelőket használó dolgozók sem adják át egy másnak a fogantyún keresztül a kezükön lévő kórokozókat, mert a 
kezelőszerven található zöld bevonat olyan Ezüstion technológiát képvisel, ami rendkívüli hatékonysággal lép fel a kórokozókkal (baktérium, gomba és szelektív Vírus (pl H1N1 és Norovírus) szemben. Ez a kollektív védelem különösen hasznos ott, ahol több dolgozó közösen használja a raklapemelőket, vagy ahol a szállítók és a vevők is használhatják.
Ha az Ön ügyfelei a későbbiekben ilyen eszköz beszerzését tervezik, hívja fel a figyelmet erre a lehetőségre. Attól függetlenül, hogy a mi lesz ezután a koronavírussal, a sima influenzavírusok és egyéb kórokozók terjedését is érdemes fékezni, pláne, ha külön költséggel nem jár. 
További részletek a különféle emelőeszközöket forgalmazó Novotransz Kft honlapján.

Tűzvédelmi szakvizsgák

A Budapesten továbbra is - enyhülő, de még mindig - fennálló korlátozások, valamint oktatóink és hallgatóink egészségének védelmének céljából - a koronavírus járvány ideje alatt - nem tartunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

Amint a korlátozás megszűnik (másfél méteres védőtávolság, maszk-használat, beltéri csoportos rendezvények korlátai), elkezdjük szervezni a következőt, és mivel ez már nincs messze, érdemes Önnek is - ha már épp aktuális - készülni rá. Ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, kérjük, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint megszervezésre kerül a következő tűzvédelmi szakvizsga.

Az ország többi részén már most is van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát, tanfolyamot, vizsgát tartani, tudunk menni Önökhöz, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést akár szombati napra is tudunk szervezni.

Többen érdeklődtek, hogy mivel nincs tűzvédelmi szakvizsgájuk, vagy már a veszélyhelyzet előtt lejárt, nem tudnak dolgozni, mi a megoldás?
Sajnos a még meglévő korlátozások miatt a megszokott formában nem tudunk szakvizsgát tartani, főleg nem Budapesten.
A szakvizsgára az egyetlen lehetőség, hogy egy céges, kihelyezett képzés formájában tartjuk meg, mert ha az amúgy is együtt dolgozó kollégák gyűlnek össze (a megfelelő higiéniai feltétetelek betartásával), az sem plusz egészségi kockázatot nem jelent, sem a jogszabályokkal nem ellentétes.
Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, részletekért érdeklődjön a fenti telefonszámon.

Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Az előzetes kockázatértékelés elmulasztása milliós bírságot is eredményezhet
A kormány 2020. május 15-én, illetve 16-án megalkotott rendeleteivel (208., 211.) lehetőséget biztosított a fokozatos visszarendeződésre a munkahelyeken. Azoknál a munkáltatóknál, ahol a munkavállalók nagy része otthoni munkavégzésben vagy állásidőben töltötte az elmúlt két hónapot, a visszarendeződés számos munkáltatói feladatot generál. Ahol a kijárási korlátozások alatt is bejártak a dolgozók a munkahelyre - például egyes termeléssel foglalkozó vállalatok - ott a meglévő gyakorlat felülvizsgálata lehet indokolt. Jogi szakértők felhívják a figyelmet a legfontosabb munkajogi tudnivalókra és felkészülési feladatokra. Tovább a cikkhez.

Ajánlás az újbóli munkahelyi munkavégzés megkezdéséhez 
Megjelent: 2020. május 19.
A járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasoljuk az otthoni digitális munkavégzés, a „home office” tevékenység elsődlegességének biztosítását.
Amennyiben a továbbiakban nem lehetséges, a következő megelőző intézkedések bevezetését tartjuk indokoltnak. Tovább a cikkhez.

Jogi kisokos a munkahelyre visszatéréshez
Fokozatosan visszatérhetnek az emberek munkahelyekre. A munkáltatóknak azonban számos feladata van, amit nem érdemes elmulasztani, különben akár milliós bírságot is kockáztathat. Jogi szakértők összegyűjtötték a legfontosabb munkajogi tudnivalókat és felkészülési feladatokat. Tovább a cikkhez.

Vége a távmunkának? Ezeket a szabályokat érdemes betartani az irodaházakban!
Kézfertőtlenítő pontok létrehozását, kevesebb éttermi asztalt és kötelező maszkhasználatot is javasol a közös területeken az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) speciális egészségvédelmi protokollja az irodaházakba visszatérőknek. Jelenleg a konferenciatermek nem használhatók és a házikedvenceket is otthon kell hagyni. Tovább a cikkhez.

Az 5 legfontosabb munkajogi aktualitás
A jelenlegi helyzet miatt a munkajogi környezet szinte folyamatosan változik, amit nem könnyű lekövetni a HR-eseknek sem. Íme az 5 legfontosabb munkajogi aktualitás. Tovább a cikkhez.

Nem szeretném mégegyszer átélni
Milliméterekkel a feje mellett repült el a kaszálógép annak a munkásnak, aki forgalmat irányított a nyolcas úton. A férfi nyilatkozott a Tényeknek, azt mondta, azt hitte nincs menekülő út, amikor meglátta, hogy repül felé a gép annak a kocsinak az utánfutójáról, amelyikbe belement egy kisbusz. Tovább a videóhoz.

Árokba csapódott a tűzoltóautó
Szinte felismerhetetlenségig összetört az a tűzoltóautó, ami árokba borult Hajdú-Biharban. A tűzoltók éppen egy avartűzhöz siettek, de lesodródtak az útról és nagy sebességgel az árkon át a fák közé csapódtak. Mind a négy tűzoltó megsérült, az egyikük olyan súlyosan, hogy mentőhelikopterrel vitték kórházba. Tovább a videóhoz.