Hírlevél 2020.07.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. június
 2. Munkáltatói kérdéslista a Covid-19 munkahelyen történő terjedésének megelőzéséhez
 3. Váz-és izomrendszeri megbetegedések
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák országszerte
 6. Munkavédelmi hírek
  • Diákmunka
  • Visszaesik a munkahelyi produktivitás 27 fok fölött
  • Dolgoznak a munkacsoportok

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. június

A legfrissebb változások teljes jegyzéke erre a linkre kattintva megtekinthető.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

22/2020. (VI. 29.) ITM rendelet a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésévelkapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról.
Megjelent: MK 154/2020. (06.26.) Hatályos: 2020. 60. 15.

Többek között módosítja a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendeletet a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról.
Megjelent: MK 154/2020. (06.24.) Módosítja: 22/2020. (VI. 29.) ITM rend. Hatályos: 2020. 06. 30.

Többek között módosítja az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról. 
Megjelent: MK 154/2020. (06.24.) Módosítja: 22/2020. (VI. 29.) ITM rend. Hatályos: 2020. 06. 30.

Vhr. 7. § (1) A súlyos munkabalesetet a munkáltatónak – telefonon, telefaxon, e-mailben vagy személyesen – haladéktalanul be kell jelentenie a rendelkezésre álló adatok közlésével a munkabaleset helyszíne szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal, mint munkavédelmi hatóság (a továbbiakban: munkavédelmi hatóság) felé, amely a bejelentést azonnal továbbítja a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak.

Vhr. 9. § (1) A munkáltató köteles a kivizsgálás befejezésekor, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 8. napjáig megküldeni a jegyzőkönyvet
a) a sérültnek, halála esetén hozzátartozójának;
b) a halált, illetve a három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóságnak, illetve bányafelügyeletnek;
c) külföldi kiküldetés, külszolgálat, munkaerő-kölcsönzés esetén a magyarországi székhelyű munkáltató munkavállalójának a b) pont szerinti munkabalesetéről a munkáltató székhelye szerint illetékes munkavédelmi hatóságnak, illetve bányafelügyeletnek;
d) a társadalombiztosítási kifizetőhelynek, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak;
e) munkaerő-kölcsönzés, kirendelés esetén a kölcsönbeadó, kirendelő munkáltatónak.

Munkáltatói kérdéslista a Covid-19 munkahelyen történő terjedésének megelőzéséhez

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya kiadott egy segédletet munkáltatók részére az új koronavírus terjedésének megelőzésére a munkahelyeken.
Letölthető innen.

Váz-és izomrendszeri megbetegedések

A „Váz- és izomrendszeri megbetegedések megértése” című eszköztár több mint 12 Napo-filmet tartalmaz az alkalmazottak és beszállítók körében, a figyelemfelkeltés érdekében, olyan témakörökben, mint a rossz testtartás, ismétlődő munkavégzés, a váz- és izomrendszeri megbetegedések korai felismerése, a terhek kezelése és egyéb témákban.
Az eszköztár segítő útmutatást és vitaindító tevékenységeket is tartalmaz, így felhasználható szakképzési tanfolyamokhoz isBővebben itt.
A 12 Napo film erre a linkre kattintva érhető el.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! 
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. 
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és vidéken is

Legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. július 10-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória   
 • 2020. július 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. augusztus 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória      
 • 2020. augusztus 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória          
 • 2020. augusztus közepén Budakalászon: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2020. augusztus közepén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. augusztus közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2020. augusztus közepén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. augusztus közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, akár szombati napra is tudunk szervezni.

Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Diákmunka 
A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört, ezenfelül célszerű, de nem kötelező rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt. A 18 évesnél fiatalabb diákok munkába állásához szükség van a szülők írásos hozzájárulásához is, ebben az esetben a munkáltató és a diák között létrejött munkaszerződés csak a szülői hozzájárulással együtt érvényes. Tovább a cikkre.

Visszaesik a munkahelyi produktivitás 27 fok fölött 
A megfelelő munkahelyi hőmérséklet pozitívan hat a dolgozók jóllétére és produktivitására. Azok a vállalatok, amelyek nem figyelnek erre, nemcsak gyengébb dolgozói morállal, de potenciálisan kevesebb bevétellel is rendelkeznek. Tovább a cikkre.

Dolgoznak a munkacsoportok 
A járványügyi előírások szigorú betartása mellett július 8-án ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság tagjaiból álló munkacsoport. A munkacsoport feladata, hogy a már meglévő tűzvédelmi műszaki irányelvek körét bővítsék, és elkészüljön az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban (OTSZ) található használati szabályokhoz kapcsolódó irányelv is. Tovább a cikkre.