Hírlevél 2020.07.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Kibővült a "Tűzterjedés elleni védelem" című tűzvédelmi műszaki irányelv
 2. Intelligens egyéni védőeszközök: a jövő megoldásai a munkavállalók védelmére
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • A home office átállás és az irodai visszatérés jogi kihívásai
  • A koronavírus szövődményei a munkateljesítményre is súlyos hatást gyakorolnak
  • A közlekedésbiztonságért kampányol a Magyar Közút
  • Tűzvédelmi tesztekkel teheti próbára tudását

Üdvözlettel:
Kling Péter

Kibővült a Tűzterjedés elleni védelem című tűzvédelmi műszaki irányelv

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével a munkacsoport elkészítette a "Tűzterjedés elleni védelem" című tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és tűzmegelőzési főosztályának munkatársai által közösen, külső szakemberek bevonásával kidolgozott módosításban foglaltakat 2020. július 20-tól lehet alkalmazni.
További részletek a katasztrófavédelem honlapján olvashatók.

Intelligens egyéni védőeszközök: a jövő megoldásai a munkavállalók védelmére

Az intelligens egyéni védőeszközök (PPE) nagyobb fokú biztonságot és kényelmet nyújtanak a munkahelyen a továbbfejlesztett anyagok vagy elektronikus komponensek révén. Az európai munkahelyeken történő sikeres bevezetésükhöz azonban le kell küzdeni néhány akadályt. Az új vitaanyag ezen új technológiáknak köszönhetően megnyíló lehetőségeket és az általuk előidézett kockázatokat vizsgálja.
Bár mindig előnyben kell részesíteni a szervezeti intézkedéseket és a kollektív védekezést, az egyéni védőeszközök használata intelligens támogatásnak bizonyul.
További részletek az Európai Munkahelyi és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján érhetők el.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. július 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. augusztus 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória      
 • 2020. augusztus 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória          
 • 2020. augusztus közepén Budakalászon: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2020. augusztus közepén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. augusztus közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2020. augusztus közepén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. augusztus közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, akár szombati napra is tudunk szervezni.

Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A home office átállás és az irodai visszatérés jogi kihívásai
Hogyan tartható fenn a gyorsan népszerűvé vált home office? Milyen munkavédelmi feladatokat ró a munkáltatókra az irodákba való visszatérés? Egyálatlán hogyan alakul az irodapiac? Ezekről a témákról beszélget a Schönherr Hetényi Ügyvédi iroda podcastjában két jogász szakértőjük. Tovább a cikkhez.

A koronavírus szövődményei a munkateljesítményre is súlyos hatást gyakorolnak
A University College London kutatói ugyanarra a következtetésre jutottak, mint észak-olasz kollégáik: a koronavírus hosszú távú hatásai nem csak a tüdőt károsítják, de a munkateljesítményre, koncentrációra is súlyosan negatív hatással vannak, még enyhe lefolyású betegség esetén is. Tovább a cikkhez.

A közlekedésbiztonságért kampányol a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a nyári üzemeltetési időszak az útfelújításokról, növényzetgondozásról, az út és környezetének rendbetételéről szól. A társaság szakemberei ezeket a munkákat minden esetben indokolt sebességkorlátozás mellett végzik, a saját és a közlekedők védelme érdekében, melyet azonban nagyon sokan hagynak figyelmen kívül vagy tartanak feleslegesnek. Pedig soha nem véletlen a kihelyezett sebességkorlátozás mértéke, életek múlhatnak rajta, hogy betartjuk-e a korlátozást, erre hívja fel a figyelmet a Magyar Közút legújabb, „Nem véletlen” elnevezésű kampánya. Tovább a cikkhez. 

Tűzvédelmi tesztekkel teheti próbára tudását
Ezentúl bárki, akár otthonról is felmérheti tűzvédelmi tudását a katasztrófavédelem interaktív tűzvédelmi tesztjein keresztül. A tesztsorokkal ellenőrizhető például, hogy annak kitöltője ismeri-e azokat a hétköznapi jelzéseket, amelyekkel nap mint nap találkozhat, és amelyek valamilyen veszélyre figyelmeztetik, de az is kiderül, hogy hány propánbutángáz-palack tárolható egy társasházi lakásban, vagy hogy szabad-e grillezni tűzgyújtási tilalom idején. A tesztet összeállító Országos Tűzmegelőzési Bizottság arra törekedett, hogy a válaszok értékelésével együtt a felhasználó hasznos kiegészítő információkhoz jusson, így az értékelőlapon nemcsak az jelenik meg, hogy helyes vagy helytelen volt a válasz, hanem ajánlásokat, kisfilmeket, magyarázatokat is tartalmaz, ezzel gyarapítva a már meglévő ismereteket. Tovább a cikkhez.