Hírlevél 2020.08.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. július
 2. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Traumatikus élmény a koronavírus-járvány a fiataloknak
  • Így pihend ki magad nagyobb nyaralás nélkül
  • Az éjszakai munka szabályai
  • Kérhetek-e plusz pénzt a munkáltatómtól, mert otthon dolgozom a saját eszközeimmel?
  • A 2020-as Nemzetközi Ifjúsági Nap kiemelt témája a fiatalok szerepvállalása
  • Rossz minőségű maszkokra csapott le a NAV

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. július

Ebben a hónapban nagyon sok változás történt a jogszabályokban és szabványokban.
Ezek összesítve erre a linkre kattintva megtekinthetők.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja -
az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a munkavédelmi szakterület részvételéről 

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram 2010-2020-2030 (MÁESZ) hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését a legmodernebb eszközökkel, szem előtt tartva a megelőzés fontosságát. A Program 76 szakmai szervezet összefogásával, 40 féle átfogó szűrővizsgálattal, anonim módon, ingyenesen, Európai Uniós irányelvek alapján, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg.
Bővebb információs a programról: www.egeszsegprogram.eu 
További információk itt érhetők el.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. augusztus 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória           
 • 2020. augusztus 27-én, 28-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. augusztus 28-án Budakalászon: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is   
 • 2020. augusztus 31-én Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória      
 • 2020. szeptember elején Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember 15-én Tatabányán1, 2, 3 kategória     
 • 2020. szeptember 16-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. szeptember 28-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    

Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, akár szombati napra is tudunk szervezni.

Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Traumatikus élmény a koronavírus-járvány a fiataloknak
A koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált fiatalok egy életen át hordozhatják ezt a traumát, ha csak nem kapnak azonnali támogatást a kormányoktól. Tovább a cikkhez.

Így pihend ki magad nagyobb nyaralás nélkül
"A pihenés nem luxus, hanem létszükséglet, a hiánya pedig - bár rövid távon látszólag hatékonyabbnak tűnhetünk -, valójában kiégéshez vezet, ami a munkaképtelenséghez vezető út első lépcsője" - írja Győri-Nádai Réka, az Eureka Games blogban. 5 gyakorlati módszert is ad az olvasónak, ami hétvégén is bevethető. Tovább a cikkhez.

Az éjszakai munka szabályai
A foglakoztatás terén különösen érzékeny időszaknak számít az éjszakai munkavégzés; a szerző az alábbiakban ennek szabályozását tekinti át. Tovább a cikkhez.

Kérhetek-e plusz pénzt a munkáltatómtól, mert otthon dolgozom a saját eszközeimmel?
A saját műhelyemben szabok a saját asztalomon, saját géppel, ollóval a cégem számára a járvány kezdete óta. A cégtől lehet-e kérni plusz eszközhasználati díjat, illetve az áramra valamennyit? Kötelezhető-e ezek kifizetésére? Mivel vidékről járok dolgozni, kérhetek-e üzemanyag hozzájárulást? Azt mondták, csak akkor kaphatnék, ha nem lenne lehetőség bejárni tömegközlekedéssel. Tovább a cikkhez.

A 2020-as Nemzetközi Ifjúsági Nap kiemelt témája a fiatalok szerepvállalása
A Covid-19 világjárvány kitörésével és az éghajlatváltozás azonnali globális fellépést igénylő, égető problémájával szembesülve a fiatalok aktív szerepvállalása kiemelkedő fontossággal bír. Ennek köszönhető, hogy a Nemzetközi Ifjúsági Nap (augusztus 12.) arra helyezi a hangsúlyt, hogy a jelenlegi kihívások mérséklésére szolgáló, lényeges kezdeményezésekbe vonja be a fiatalokat a társadalom minden szintjén.
Az EU-OSHA a fiatal munkavállalók biztonságához elengedhetetlen egészséges munkahelyek, az egészségvédelmi kompetenciák és a fenntartható szakmai életút kultúrájának ápolásával járul ehhez hozzá. Tovább a cikkhez.

Rossz minőségű maszkokra csapott le a NAV 
Több mint százezer rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést és más hamis terméket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovák kamionban az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál. A 36 millió forint értékű árut lefoglalták. Tovább a cikkhez.