Hírlevél 2020.08.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkavédelmi oktatás felnőttképzés lesz!
 2. Így tarthat oktatást, képzést, tréninget 2020.09.01. után
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 4. Munkavédelmi hírek
  • Kötelező lesz a maszkviselés a francia munkahelyeken
  • Mi történik a munkavállalóval a munkáltató megszűnése esetén?
  • Így védekeznek a járvány ellen a köznevelési intézmények a következő tanévtől
  • Távmunka, home office – mi változhat az Mt.-ben a koronavírus miatt?
  • Felelős munkáltató? Teszteltessen!
  • Megtagadhatok egy olyan munkát, ami nem szerepel a munkaköri leírásomba?

Üdvözlettel:
Kling Péter

2020. szeptember 1-től a munka- és tűzvédelmi oktatás is a Felnőttképzési Törvény hatálya alá tartozik

Egy ideje figyeljük a felnőttképzési törvény (2019. évi LXXX. törvény 123. §) 2020.09.01-től hatályos megváltozásával kapcsolatos fejleményeket, mert a tűzvédelmi szakvizsga miatt is nagy volt a bizonytalanság, hogy az vajon ide tartozik-e majd. 
Közben itt-ott láttunk olyan rémhíreket is, amik szerint a munka-tűzvédelmi oktatás is az Fktv hatálya alá tartozik majd, de lehetetlennek tartottuk, mert az ellenérvek meggyőzőbbnek tűntek. (kár, hogy végül a jogszabályalkotókat ezek az ellenérvek nem győzték meg)

Most láttam egy olyan minisztériumi állásfoglalást (próbálom elkérni majd és közzétenni az eredetit) ami kijelenti, hogy:
"a munka- és tűzvédelmi oktatás is az Fktv. hatálya alá tartozó képzések, mivel kompetencia-alakításra és kompetencia-fejlesztésre irányulnak és szervezetten valósulnak meg."

Az Országos Munkavédelmi Bizottság ülésének jegyzőkönyve (http://www.ommf.gov.hu/letoltes.php?d_id=8061) is megerősíti, hogy a munka- és tűzvédelmi oktatás is az Fktv. hatálya alá tartozó képzés. 
Az OMB kezdeményezte a szabályozás megváltoztatását, de még nem lehet tudni, hogy ez mikor történik meg, addig ez az értelmezés az érvényes. 
Amíg meg nem változik a jogszabály, valahogy ki kell bekkelni.

Ez egyébként nemcsak a munkavédelmi szolgáltatókat érinti, hanem ha egy egyfős vállalkozás felvesz egy dolgozót és betanítja bármire, az is kompetenciafejlesztés, tehát felnőttképzés.

Ezek a "képzések" 2020. szeptember 1-től csak bejelentés alapján végezhetők, az alábbi minimális működési feltételek szerint:

 • a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kell kötni, amelyre sor kerülhet írásban és szóban egyaránt, valamint gondoskodni kell a személyes adatok megfelelő kezeléséről (8 évig!),
 • eleget kell tenni különféle tájékoztatási kötelezettségeknek, a statisztikai adatszolgáltatásnak és az adatszolgáltatási kötelezettségnek (be kell jelenteni a képzés helyét, idejét, résztvevők adatait).

Mivel minden képzés kompetencia-alakításra és kompetencia-fejlesztésre irányul, pl. a tűzvédelmi szakvizsga, a munkahelyi elsősegélynyújtó képzés, a munkavédelmi képviselő képzés, a gyári munkás betanítása, stb. is ide tartozik, én a következőket javaslom:

 • Az okvetlenül fontos oktatásokat, képzéseket tartsa meg minden cég még augusztus 31-ig. Ezután kerüljék a nélkülözhető belső képzéseket, mert rengeteg adminisztrációval jár, könnyű hibázni és bírságolhatnak is.
 • A munkavédelmi szolgáltatók valószínűleg nem tudnak leállni hónapokra az oktatásokkal, kénytelenek lesznek regisztrálni magukat felnőttképzőnek, ezt a https://far.nive.hu/kezdolap oldalon lehet megtenni. (figyelem, ha egy betű is eltér a cégkivonat szerinti adatoktól, hiánypótlásra visszaküldik a bejelentést).
 • Új dolgozót vagy nem szabad felvenni, vagy bejelentett felnőttképző végezze a munka-tűzvédelmi oktatását (ez a munkáltató is lehet, de előtte regisztráljon felnőttképzőnek, csak ezután tarthat oktatást).

Tehát amíg a Fktv nem változik meg, vagy az értelmezése nem lesz pontosabb, kerülni kell minden szervezett tevékenységet, ami kompetencia-fejlődéshez vezethet, vagy pedig a Fktv előírásai szerint kell végezni ezeket az oktatásokat.

Az online képzések némelyike "megússza", hogy a Fktv hatálya alá essen, ugyanis a Hatóság szerint "az interakció nélküli tartalomszolgáltatás nem képzési tevékenység." 
Az interakció értelmezése: (legalább) két ember egymásra ható érintkezését jelenti, tehát személyek közötti érintkezés/kölcsönhatás.

Tehát értelmezésünk szerint a www.munkavedelmioktatas.hu weboldalunk továbbra is használható a (képernyős/irodai munkát végző) dolgozók munka-tűzvédelmi oktatására, mert nincs benne két ember közötti interakció. 
(Ettől függetlenül - a biztonság kedvéért - inkább azt javasoljuk, hogy aki használja ezt az online munkavédelmi oktatás rendszerünket, még augusztus 31-ig végezze el a munkavédelmi oktatást online, biztos ami biztos, legyen meg szept. 1. előtt az idei oktatás, eddig a dátumig egész biztosan – magyarázatok nélkül is – „rendben van”.)

A fent írtak az én véleményem volt, de itt egy cikk is ezzel kapcsolatban:

Így tarthatsz oktatást, képzést, tréninget 2020. szeptember 1. után

Megváltozott a 2013. évi LXXVII., a felnőttképzésről szóló törvény. Ez a változás új kötelezettségeket ró a vállalkozásokra. A változások érintik mind a szakképzést, mind a felnőttképzést. Tovább a részletekhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. augusztus 27-én, 28-án Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. augusztus 28-án Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is   
 • 2020. augusztus 31-én Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória      
 • 2020. szeptember elején Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember 15-én Tatabányán1, 2, 3 kategória     
 • 2020. szeptember 16-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. szeptember 28-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    

Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, akár szombati napra is tudunk szervezni.

Részletek ezen a weboldalon. 
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629.

Munkavédelmi hírek

Kötelező lesz a maszkviselés a francia munkahelyeken
A home office továbbra is ajánlott opció lesz a munkavállalók számára. Tovább a cikkhez.

Mi történik a munkavállalóval a munkáltató megszűnése esetén?
Amikor a munkaviszony megszűnéséről vagy megszüntetéséről szoktunk beszélni, akkor általában a felmondás vagy esetleg a határozott idejű munkaviszony lejárta jut eszünkbe. Azonban előfordul olyan eset is, hogy maga a munkáltató szűnik meg. Mi történik a munkavállalóval a munkáltató megszűnése esetén? Tovább a cikkhez.

Így védekeznek a járvány ellen a köznevelési intézmények a következő tanévtől
Hetven pontban foglalták össze az intézmények teendőit. Tovább a cikkhez.

Távmunka, home office – mi változhat az Mt.-ben a koronavírus miatt?
A tavaszi veszélyhelyzet rávilágított arra, hogy a távmunka hazai szabályozása még gyerekcipőben jár – írja az RSM blogja. Számos hiányosság nehezíti a távmunka gördülékeny alkalmazását és hosszú távon olyan jogszabályi kereteket kell kialakítani, amely a foglalkoztatás bővülését is elősegítheti. Tovább a cikkhez.

Felelős munkáltató? Teszteltessen!
A környező országok adatait figyelve egyértelműen látható, hogy az őszre jósolt második hullám közeledik. A vírus újra gyorsabban terjed. Ennek következtében előfordulhat, hogy a nyári szabadságról hazatérve a kollégák potenciális vírushordozóként kerülnek vissza a közöségbe. Hogyan akadályozható meg, hogy a vírus veszélybe sodorja a munkatársakat és egyben a munkahelyeket? Tovább a cikkhez.

Megtagadhatok egy olyan munkát, ami nem szerepel a munkaköri leírásomba?
A munkahelyemen operátor munkakörben dolgozom. Időközben áthelyeztek egy másik pozícióba, de a munkaköröm maradt ugyanaz, hogy ha emberhiány van, vissza tudjanak tenni szerelni. A vezetőség kitalálta, hogy egy másik telephelyen kellene a termékekkel dolgoznom úgy, hogy én szállítom oda és vissza a terméket. Jogom van megtagadni ezt a feladatot anélkül, hogy kirúgjanak? Tovább a cikkhez.