Hírlevél 2020.09.03.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munka-tűzvédelmi oktatás már biztosan felnőttképzés
 2. Jelentés a munkavédelmi hatóság 2020. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól
 3. Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása a must erjedésének veszélyeivel kapcsolatban
 4. Tájékoztató a közfoglalkoztatás alapvető munkavédelmi tudnivalóiról
 5. Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka alapvető munkavédelmi tudnivalóiról
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák
 7. Munkavédelmi hírek
  • Így készüljünk a Covid második hullámára - a legfontosabb munkajogi válaszok
  • A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok
  • „Jó éjszakát!” – Az éjszakai munka szabályai
  • Testkamerákkal védi jegyvizsgálóit a MÁV
  • Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?
  • Robbanás történt a Dunaferrnél

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munka-tűzvédelmi oktatás már biztosan felnőttképzés!

Ha valakinek még kételyei lennének, hogy a munka- és tűzvédelmi oktatás felnőttképzés-e, ez a minisztériumi állásfoglalás végleg tisztázza a jogi helyzetet. 
A válaszadó Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Valószínűleg a hatóságok az ő értelmezését fogják követni, amíg a jogszabály meg nem változik.

Közben én már be tudtam lépni a far.nive.hu-n a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerbe (FAR), elkezdtem próbálgatni a rendszert, nemsokára már képzést is szervezünk (és jelentünk be) eszerint. 
A rendszer használati útmutatóját itt találja meg: https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=46761091

Véleményem szerint a munka- és tűzvédelmi oktatások (és minden oktatás, pl. tűzvédelmi szakvizsga) adatbejelentése kapcsán ezek a legfontosabb teendők:

 1. A résztvevők listáját Excel fájlból is fel lehet tölteni a FAR-ba, így az oktatás megkezdése előtt a munkáltatóval ki kell töltetni ezt a táblázatot (a megadandó adatok a munkáltató rendelkezésére állnak), és csak akkor megkezdeni az oktatást, ha ezeket megadta. (a munkáltatónak erre úgyis szüksége lesz később, a munkavállalóinak mindenféle-fajta oktatásához ezt a listát fogja használni)
 2. Ha a munkavállalók a személyes adataik továbbítását megtiltják, akkor ezt a kijelentésüket alá kell íratni velük valami módon, mert ezt igazolnunk kell tudni (hogy megtiltották, hogy nem tölthetjük fel a rendszerbe az ő adataikat).
 3. Úgy érdemes alakítani az oktatást. hogy a résztvevők lehetőleg ne kérjenek tanúsítványt az oktatási naplón kívül, mert 50 főnél elég nagy macera még ezzel is foglalkozni.

Szerencsére a - fent is említett - útmutató pont egy „munkahelyi balesetvédelem” képzés képernyőfotóját tartalmazza, ez alapján Ön is ki tudja tölteni az adatlapot, be tudja jelenteni az Ön által tartott képzéseket (ha külső szakember az oktató, akkor a „belső képzés”-t nem kell bepipálni).
Kling Péter

Jelentés a munkavédelmi hatóság 2020. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól

2020. I. félévben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 4.355 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a kormánytisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.
A jelentés innen tölthető le.

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása a must erjedésének veszélyeivel kapcsolatban

A legkorábbi érésű szőlőfajták szüretelése megkezdődött Magyarországon. A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért a Munkavédelmi Főosztály felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire.
A felhívás innen tölthető le.

Tájékoztató a közfoglalkoztatás alapvető munkavédelmi tudnivalóiról

Megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a közfoglalkoztatás alapvető munkavédelmi tudnivalóiról.
A tájékoztató innen tölthető le.

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka alapvető munkavédelmi tudnivalóiról

Az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszonyra vonatkozó munkajogi szabályokat a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) és az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.) szabályozza.
Az idénymunka olyan munka, ahol a munkáltató tevékenysége munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.
A tájékoztató innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember 15-én Tatabányán1, 2, 3 kategória     
 • 2020. szeptember 16-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. szeptember 28-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Így készüljünk a Covid második hullámára - a legfontosabb munkajogi válaszok
Mi történik akkor, ha a munkavállaló azért nem tud munkát végezni, mert a kiskorú gyermekével kell otthon maradnia egy iskolai járványügyi helyzetben? Mit tehet a munkáltató, ha egy munkavállaló köhög, a többiek pedig nem akarnak emiatt bemenni dolgozni? Jogosultak-e a munkavállalók az otthoni munkavégzésre? Tovább a cikkhez.

A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok
Az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. Tovább a cikkhez.

„Jó éjszakát!” – Az éjszakai munka szabályai
A foglakoztatás terén különösen érzékeny időszaknak számít az éjszakai munkavégzés; a szerző az alábbiakban ennek szabályozását tekinti át. Tovább a cikkhez.

Testkamerákkal védi jegyvizsgálóit a MÁV
A támadások megelőzése érdekében 2020. augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain - közölte a MÁV. Tovább a cikkhez.

Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?
Egyik ismerősöm a munkahelyén, munkavégzés közben elájult. Beütötte a fejét, össze kellett varrni. A cég nem akarja munkabalesetként elismerni. Jogosan teszi? Tovább a cikkhez.

Robbanás történt a Dunaferrnél
Porrobbanás történt a Dunaferr gyárában