Hírlevél 2020.09.10.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához: Vállalati Fehér Könyv
 2. Mi minősül felnőttképzésnek? Mi bejelentés-köteles és mi nem? (példatárral)
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba: október 1-től 
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 5. Munkavédelmi hírek
  • Így biztonságos egy rendezvény járványhelyzetben
  • A munkavállaló azonnali hatályú felmondása - Távozás egyik napról a másikra
  • Jár-e fizetés és táppénz a karantén alatt? Koronavírus
  • Ha kötelező lesz a rezsiátalány, a home office-nak vége
  • A szüret veszélye a mustgázmérgezés

Üdvözlettel:
Kling Péter

Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához: Vállalati Fehér Könyv

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében elkészítette a Vállalati Fehér Könyvet, ami a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. 
Az online kiadvány tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve, ellenőrzési listákkal tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. 
Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.
A Vállalati Fehér Könyv innen tölthető le.

Mi minősül felnőttképzésnek? Mi bejelentés-köteles és mi nem? (példatárral)

Sok, egymásnak ellentmondó hír lát mostanában napvilágot a felnőttképzési törvény változása kapcsán, így nehéz eldönteni, hogy melyik képzés minősül felnőttképzésnek és melyik nem. 
(Az már biztos, hogy – a jelenlegi állás szerint – a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások felnőttképzésnek minősülnek és bejelentés-kötelesek, erről már korábbi hírleveleinkben többször írtunk. Hírlevél-archívumunk itt található.)

Az ITM honlapján találtuk egy jó összefoglaló, magyarázó példatárat, ami segít megvilágítani, hogy milyen féle-fajta oktatásokat kell bejelenteni és melyeket nem.
Ez a tájékoztató itt található.

Az alapelv:
Az alábbi három elemnek együttesen kell érvényesülnie ahhoz, hogy felnőttképzési tevékenységnek minősüljön egy képzési szolgáltatási tevékenység:

1. szervezettség,
2. célirányosság,
3. kompetenciaalakítás vagy –fejlesztés.

Ha nem teljesül mind a három (csak 2 vagy 1), az nem felnőttképzés.
Ez a táblázat – a felnőttképzési törvény definíciója alapján, annak szellemiségét követve – bemutatja, hogy a képzési szolgáltató tevékenység mely esetekben nem számít felnőttképzési tevékenységnek.  
Ha Ön nem csak munka-tűzvédelmi oktatásokat tart, hanem esetleg más képzéseket is, ez alapján könnyebben eldöntheti, hogy az felnőttképzés vagy sem.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2020. október 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. szeptember 15-én Tatabányán1, 2, 3 kategória     
 • 2020. szeptember 16-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. szeptember 28-án Budapesten1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Így biztonságos egy rendezvény járványhelyzetben
Az utóbbi fél évben szinte teljesen eltűntek a személyes találkozásokon alapuló rendezvények az üzleti életből. A koronavírus-járvány ezt is megfertőzte. Pedig friss felmérésünkből az derül ki, hogy a HR szakemberek vágynak rá, 90 százalékuk elmenne. A HR Portál október 6-i konferenciáját már élőben tartja szigorú biztonsági protokoll mellett, online közvetítéssel kiegészítve. Tovább a cikkhez.

A munkavállaló azonnali hatályú felmondása - Távozás egyik napról a másikra
Gábor hosszú évek óta ugyanannál a cégnél dolgozott, azonban tizenkét év elteltével mintha kihúzták volna a lába alól a talajt - a márciusi fizetése nem érkezett meg. Aztán az áprilisi sem. Ez után döntött az azonnali hatályú felmodás mellett. Tovább a cikkhez.

Jár-e fizetés és táppénz a karantén alatt? Koronavírus
A koronavírus-járvány során a munkavállaló könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy amennyiben nem tud otthon dolgozni, akkor sem bérre, sem egyéb ellátásra nem lesz jogosult, így a legjobb megoldás biztosítani az otthoni munkavégzés körülményeit. Tovább a cikkhez.

Ha kötelező lesz a rezsiátalány, a home office-nak vége
A szakszervezetek szerint kötelező, a munkaadók szerint viszont csak adható az otthonról dolgozóknak a rezsiátalány. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Népszavának azt mondta: ha a rezsihozzájárulás kötelező lesz, a home office-nak vége. Tovább a cikkhez.

A szüret veszélye a mustgázmérgezés
Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz. Tovább a cikkhez.