Hírlevél 2020.09.17.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. augusztus
 2. A szezonális influenza jelentette munkahelyi teher csökkentése
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák
 6. Munkavédelmi hírek
  • Munkakörhöz kötődő kötelező védőoltások
  • A munkahelyi sérülések, halálesetek és megbetegedések ára
  • Munkahelyi exoszkeletonok – mennyiben járulhatnak hozzá a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzéséhez?
  • Koronavírusos egy munkatársam. Mi lesz most?
  • Így biztonságos egy rendezvény járványhelyzetben
  • Kapcsolatépítés maszkban? - itt az új üzleti etikett
  • A Biztonság Hete is a világhálóra költözik

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. augusztus

A változások részletes jegyzéke ezen a linken található.
A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

418/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet az egyes kémiai biztonsági tárgyú kormányrendeletek módosításáról
Megjelent: MK 196/2020. (08.30.)  Hatályos: 2020. 08. 31.
Többek között módosítja a 224/2008. (IX. 9.) Korm. rendeletet a kémiai terhelési bírság alkalmazásának részletes szabályairól
Megjelent: MK 196/2020. (08.30.) Módosítja: 418/2020. (VIII. 30.) Korm. r.  Hatályos: 2020. 08. 31

2020.08.15-től:
§ (1) Aki
f) az 528/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben,
g) a higany, a higanyvegyületek, vagy a higanykeverékek kivitele és behozatala tekintetében a 2017/852/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. és 4. cikkében vagy
h) a környezetben tartósan megmaradó, ipari felhasználású szerves szennyező anyagok forgalomba hozatalára vagy felhasználására vonatkozóan az EU) 2019/1021 európai parlamenti és a tanácsi rendelet 3. cikk (1) és (2) bekezdésében meghatározott kötelezettségét elmulasztja, megszegi, vagy más módon megsérti (a továbbiakban együtt: kötelezettségszegés), – a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – 50.000-5.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.
e) a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló, 2019. június 20-i (EU) 2019/1021 európai parlamenti és a tanácsi rendelet 3. cikkének végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

2020.08.31-től:
k) az osztályozási és címkézési jegyzékbe történő bejelentési kötelezettséget meghatározó előírásokat, így az 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 40. cikkében és 41. cikkében előírtakat megsérti;
l) a méregközpontba történő bejelentésre vonatkozó kötelezettségét, így a Kbtv. 8/A. §-ában és az 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 45. cikkében előírtakat megsérti.
f) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek egy, az egészséget érintő vészhelyzetre való reagálással kapcsolatos harmonizált információkról szóló melléklet hozzáadásával történő módosításáról szóló, 2017. március 22-i (EU) 2017/542 bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

Források a szezonális influenza jelentette munkahelyi teher csökkentésére

A munkahelyeknek az Európai Unióban készen kell állniuk a Covid-19 járvány, ahogy a szezonális influenza jövőbeni fellángolásaira is, különösen az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az egészségügy.

A szezonális influenza jelentette teher csökkentéséhez koordinált fellépésre van szükség, például olyan intézkedésekkel, mint az influenza elleni védőoltások beadásának növelése a tagállamokban és az influenza terjedésének megakadályozása. Tovább az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapjára.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2020. október 1-jétől él majd.   

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! 
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. 
Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák 

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:  

 • 2020. szeptember 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. október 8-án Tatabányán: 1, 2, 3 kategória       
 • 2020. október 12-én, 13-án  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. október 13-án  Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2020. október 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. október 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. november 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. december 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Munkakörhöz kötődő kötelező védőoltások
Egyes munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók nagyobb veszélynek vannak kitéve bizonyos betegségekkel kapcsolatban. A munkáltató feladata felmérni a veszély létét, nagyságát és ennek megfelelően biztosítani a munkavállalók számára a szükséges védőoltásokat. Ehhez természetesen iránymutatást is kapnak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Tovább a cikkhez.

A munkahelyi sérülések, halálesetek és megbetegedések ára
Tisztában vagyunk vele, hogy a munkahelyi sérülések, a rossz egészségi állapot és a halálesetek hatalmas gazdasági költségeket jelentenek az egyének, a munkáltatók, a kormányok és a társadalom számára. De mégis hogyan tudjuk pontosan megbecsülni ezeket a költségeket?
A gazdasági teher jobb megértéséhez öt uniós tagállamot vizsgáltunk meg két különböző költségbecslési megközelítés alkalmazásával. Tovább a cikkhez.

Munkahelyi exoszkeletonok – mennyiben járulhatnak hozzá a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzéséhez?
A munkahelyi exoszkeletonok (mesterséges külső vázak) olyan viselhető támogató eszközök, amelyek a munka során csökkenteni tudják a fizikai terhelést. Megoldást kínálhatnak azokban az esetekben, amikor más műszaki, szervezeti vagy ergonómia-kialakítási intézkedések nem elegendőek. Használatuk azonban továbbra is elenyésző. Tovább a cikkhez.

Koronavírusos egy munkatársam. Mi lesz most?
Úgy tűnik a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is. Ahogy a közösségekben elkezdett terjedni a fertőzés, az iskolákban is felütötte fejét és a munkahelyeken is megjelent a vírus. Mi a teendő, ha kiderül: egyik munkatársunk érintett? Tovább a cikkhez.

Így biztonságos egy rendezvény járványhelyzetben
Az utóbbi fél évben szinte teljesen eltűntek a személyes találkozásokon alapuló rendezvények az üzleti életből. A koronavírus-járvány ezt is megfertőzte. Tovább a cikkhez.

Kapcsolatépítés maszkban? - itt az új üzleti etikett
Megváltozott a társasági élet az üzletben a koronavírus elleni védekezés miatt. Kötelező maszkviselés zárt térben, távolságtartás, higiénia… Ennek ellenére vágyunk a személyes találkozásokra. Egy sor kérdés felvetődik. Miként ismerkedjek maszkban? Hogyan térjek ki a kézfogás elől? Elmondjam, hogy félek elmenni a konferenciára? Tovább a cikkhez.

A Biztonság Hete is a világhálóra költözik
A járványveszély miatt a világhálóra költöztették a szervezők a Biztonság Hete 2020 rendezvénysorozatot. Az eredeti tervek szerint szeptember 14. és 19. között zajlott volna a hagyományos rendezvénysorozat, de éppen a biztonságra tekintettel végül másképp döntöttek a program felelősei. Az online lehetőségek azonban ki is szélesítették a kínálati palettát, a világhálóra feltöltött tartalmak szélesebb körben és hosszabb időn át lesznek elérhetőek, mint a hagyományos módszerekkel publikált tudnivalók. Tovább a cikkhez.