Hírlevél 2020.09.25.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató az Európai Munkaügyi Hatóság "bejelentés nélküli foglalkoztatás ellen"-i kampányáról
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 4. Munkavédelmi hírek
  • Karantén office vs. Home office
  • Elektronikus eszközök a munkaviszonyban
  • Online szakmai napot tartott az iparbiztonsági szakterület
  • Kötelező maszkviselés, szankciók, változó nyitva tartások, rövidebb házi karantén – Közlönyben a friss járványügyi védelmi intézkedések

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató az Európai Munkaügyi Hatóság "bejelentés nélküli foglalkoztatás" elleni kampányáról

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója az Európai Munkaügyi Hatóság (European Labour Authority) összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni „Week of Action” kampányáról.
Az Európai Munkaügyi Hatóság a 2020. szeptember 21. napjával kezdődő héten tartja meg összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni kampányát „Week of Action” néven. Ennek keretein belül most az alábbiakban foglaljuk röviden össze, hogy a munkavállalók hogyan ellenőrizhetik le, hogy saját munkaviszonyuk bejelentése szabályosan megtörtént-e, tehát hogy foglalkoztatásuk ebben a tekintetben szabályos-e?
A tájékoztató anyag innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2020. október 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. szeptember 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. október 8-án Tatabányán: 1, 2, 3 kategória       
 • 2020. október 12-én, 13-án  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. október 13-án  Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2020. október 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. október 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. november elején Budapesten:  6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők
 • 2020. november 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. december 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Karantén office vs. Home office
Sok kényszermegoldás született a kijárási korlátozások idején, a járvány első hullámában. A munkahelyek többségében a home office-ra nem volt kialakult gyakorlat, szabályozás. Az azonban látszik, hogy a legtöbb helyen a jövőben nem lehet visszatérni a klasszikus munkavégzésre. Valószínűleg a hibrid működés lesz a megoldás, derült ki a 2. Office@Home konferencián. Tovább a cikkhez.

Elektronikus eszközök a munkaviszonyban
Az otthoni munkavégzéshez szükséges elektronikus eszközökkel kapcsolatban fontos kérdés, ki köteles biztosítani ezeket, és az is például, hogy a munkavállaló mikor jogosult eme eszközöket a munkavégzéstől eltérő, azaz magáncélra használni. Tovább a cikkhez.

Online szakmai napot tartott az iparbiztonsági szakterület
A videokonferencia lehetőségét kihasználva a teljes iparbiztonsági szakterületi állomány részére tartott szakmai napot csütörtökön a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Megnyitójában dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes összefoglalta a hatósági feladatok járványügyi veszélyhelyzet időszakában történő ellátásának sajátosságait, valamint áttekintette az utolsó negyedév feladatait. Tovább a cikkhez.

Kötelező maszkviselés, szankciók, változó nyitva tartások, rövidebb házi karantén – Közlönyben a friss járványügyi védelmi intézkedések 
2020. szeptember 21-től kötelező a maszkviselés, a maszkot nem (vagy nem helyesen!) viselők szigorú szankciókra számíthatnak. 23.00 és 06.00 óra között nem lesznek zenés, táncos rendezvények és a vendéglátó üzletek is bezárnak (az új szabályozok érintik az esküvőket is). 14-ről 10 napra csökken a házi karantén időtartama, valamint rendelkeztek az ingyenes influenza oltásról és a Covid teszt hatósági áráról. Tovább a cikkhez.