Hírlevél 2020.10.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. szeptember
 2. A Felnőttképzés Megújítása 2020. tájékoztató
 3. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottság Operatív Csoportjának tájékoztatója
 4. Az ITM Munkavédelmi Főosztályának konferencia-tájékoztatója
 5. Zsebtörvénytár frissítés
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 7. Munkavédelmi hírek
  • Félelem és értetlenség között - hogyan kezelje a vezető a covidhelyzetet az irodában?
  • A pedagógusok döntő többsége nem érzi biztonságban magát a munkahelyén
  • 2021. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok – így tervezzen!
  • Csak a kémény füstölögjön
  • A vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékeztek

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. szeptember

A jogszabályváltozások teljes és legfrissebb jegyzékét erre a linkre kattintva tudja megtekinteni.
A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

46/2020. (IX. 23.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek kormányhivatalok működésének egyszerűsítésével összefüggő módosításáról
Megjelent: MK 211/2020. (09.23.)  Hatályos: 2020. 09. 28.
Többek között módosítja a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről
Megjelent: MK 211/2020. (09.23.)  Módosítja: 46/2020. (IX. 23.) Korm. rend.  Hatályos: 2020. 09. 28.

7. § Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő lejárta előtti kényszerbetakarítást a termelő köteles a megyei kormányhivatalnak bejelenteni. A kényszerbetakarításból származó terményt más terménytől elkülönítetten kell tárolni, és a megyei kormányhivatal további intézkedéséig tilos felhasználni, illetve forgalomba hozni.
(4) A növényvédő szerrel végzett növényvédelmi munka következményeként vélelmezett méhelhullást a méhész az észlelést követően haladéktalanul köteles bejelenteni az elhullás helye szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.
(7a) A növényvédő szer forgalmazására, vásárlására, felhasználására vagy a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó valamely előírásnak a (7) bekezdésben fel nem sorolt módon, egy éven belül történő ismételt megsértése esetén a megyei kormányhivatal az engedéllyel rendelkezőt továbbképzésre kötelezi. Amennyiben az engedéllyel rendelkező egy éven belül nem tesz eleget a továbbképzési kötelezettségének, az engedély visszavonásra kerül.

Jelentési, tájékoztatási kötelezettség
31. § (1) Növényvédő szer elvesztésének, tévesen történő felhasználásának, eltulajdonításának, élelmiszerbe és takarmányba keveredésének, ivóvízbe (kútba, forrásba, víztározóba), állóvízbe vagy vízfolyásba, illetve kezelésre nem szánt területre jutásának észlelése esetén a megyei kormányhivatalt haladéktalanul értesíteni kell.
(9) A gyártási számmal nem rendelkező növényvédelmi gépeket a felülvizsgálat során egyedi azonosítóval kell ellátni úgy, hogy az a növényvédelmi géptől elválaszthatatlan módon kerüljön rögzítésre. Az egyedi azonosító táblát a NÉBIH adja ki a felülvizsgálatára jogosultnak. Az egyedi azonosítókhoz a NÉBIH közvetlen és folyamatos hozzáférést biztosít a Pest Megyei Kormányhivatal, valamint a növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalok számára.
(2) Ha a permetezőgép a követelményeknek nem felel meg, a megyei kormányhivatal a munkavégzést a hiba kijavításáig leállítja.

A Felnőttképzés Megújítása 2020 tájékoztató

Megjelent a felnőttképzési rendszer változásait részletesen bemutató tájékoztató dokumentum. 
Innen tölthető le.

Tájékoztató a 40/2017.(XII.4.) NGM rendelet módosításáról és a kapcsolódó változásokról: érintésvédelem

2020. július 16-i Magyar Közlönyben hirdették ki az innovációért és technológiáért felelős miniszter „egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs és deregulációs célú módosításáról” szóló 27/2020. (VII. 16.) ITM számú rendeletét, amely hét különböző műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendelet jogharmonizációs és deregulációs célú módosítását tartalmazza. 
A módosított rendeletek között van az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet is, amelynek 1. melléklete tartalmazza a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat-ot (VMBSZ)
A módosító rendelet 2020. július 31-én lépett hatályba. 
2020. július 31. után a módosító rendelet a hatályát veszti, a továbbiakban az új egybe szerkesztett szöveg lesz hatályos, az eredeti 40/2017. (XII.4.) NGM számmal.
Ez elérhető a Nemzeti Jogszabálytárban a következő linken: http://www.njt.hu/.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottság Operatív Csoportjának tájékoztatója innentölthető le.

Tájékoztató az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja 2020. szeptember 24-én tartott online+streaming konferenciájáról

A konferenciát Bodó Sándor államtitkár úr nyitotta meg. Kitért arra, hogy modern világunk kihívásai új elemmel „gazdagodtak". A világjárvány idején be kellett tartani az eddigi szabályokat, de újakat is alkalmaznunk kell annak érdekében, hogy legalább annyi munkahelyet tudjunk megtartani, annyi munkahely keletkezzen, amennyit a vírus tönkretett. A kormány a munkahelyvédelmi, kutatás-fejlesztési és munkahelyteremtő programjainak eredményeképpen 270 ezer ember illetve család kapott segítséget. A világjárvány rámutatott arra, milyen fontos a munkavállaló egészsége, testi épsége.
Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! 
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. 
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. október 8-án Tatabányán: 1, 2, 3 kategória       
 • 2020. október 12-én, 13-án  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. október 13-án  Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2020. október 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. október 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. november elején Budapesten:  6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők
 • 2020. november 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. december 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Félelem és értetlenség között - hogyan kezelje a vezető a covidhelyzetet az irodában?
Ahogyan nő a fertőzöttek száma, egyre több munkahelyen okoz feszültséget a koronavírus-helyzet kezelése. Vannak, akik nem értik, miért kell félni, mások rettegnek, legszívesebben otthon maradnának, ám ezt nem mindenhol lehet. Mit tehet egy vezető, hogy egyben tudja tartani a békeidőben jól működő, de a covid mentén szétszakadni látszó csapatát? Tovább a cikkhez.

A pedagógusok döntő többsége nem érzi biztonságban magát a munkahelyén
A pedagógusok háromnegyede a koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem érzi magát biztonságban a munkahelyén - derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által készített felmérésből. Tovább a cikkhez.

2021. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok – így tervezzen!
Jövőre csupán egy munkanap áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége 2021-ben az évkezdésre esik majd, 5 pihenőnap hétvégre esik majd, emellett összesen hat hosszú hétvégével és egy négynapos hétvégi pihenővel lehet tervezni jövőre. Tovább a cikkhez.

Csak a kémény füstölögjön
Immár a negyedik tűzvédelmi tesztet bocsátja útjára az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Az online tudáspróba ezúttal a fűtési szezonra összpontosít, a kérdések azt ellenőrzik, hogy a teszt kitöltője tudja-e, mik a teendői a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartását, üzemelését illetően, illetve ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, miként tehetőek biztonságossá a füstelvezető rendszerek. Tovább a cikkhez.

A vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékeztek
A tíz évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékeztek október negyedikén a Veszprém megyei Kolontáron és Devecserben. A tíz ember életét követelő iszapömlés Magyarország eddigi legnagyobb ipari katasztrófája volt, amely a természeti károk mellett jelentős anyagi veszteséget is okozott. A legközelebb lévő Kolontáron a szerencsétlenségre emlékpark és egy mementóként meghagyott ház emlékeztet. Tovább a cikkhez.