Hírlevél 2020.10.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató a munkavédelmi oktatással kapcsolatban
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és vidéken is
 3. Munkavédelmi hírek
  • Vigyázz, jönnek az ellenőrök!
  • Mit nem kérdezhet meg a munkaadó állásinterjún?
  • Jobban veszélyezteti a magyar dolgozókat a trombózis, mint eddig bármikor
  • Így védekezzen a cég a Covid második hullámában: Vállalati Fehér Könyv
  • A biztonságért a fűtési szezonban is tenni kell!
  • Klórgáz szabadult fel egy dunaföldvári üzemből, többen megsérültek

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkavédelmi oktatással kapcsolatban érkező gyakori kérdésekre adott válaszok

A munkavédelmi oktatásra vonatkozó szabályokat hogyan érinti a felnőttképzési szabályok változása? A munkavédelmi oktatás, mint képzés elvégzését követően kiállított tanúsítvány elegendő annak igazolására, hogy a munkavállaló munkavédelmi oktatásban részesült? Mit ellenőriz a munkavédelmi hatóság az oktatásokra vonatkozóan?

A munkavédelmi oktatás a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) szerint bejelentéshez kötött felnőttképzési tevékenység. A Fktv. 13/B. § (1) bekezdése értelmében bejelentéshez kötött felnőttképzési tevékenység esetén a felnőttképzőnek a képzésben részt vevő személy kérésére ki kell állítania egy tanúsítványt a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében a képzés elvégzésének igazolására, és azt a képzésben részt vevő rendelkezésére kell bocsátania.

A felnőttképzési szabályok változásával a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 55. § (1) bekezdése nem módosult, amelynek értelmében a munkavédelmi oktatás megtörténtét az oktatott ismeretanyag tematikájának megjelölésével és a munkavállaló aláírásával írásban rögzíteni kell.

Amennyiben a felnőttképzési tevékenység során tanúsítványt állítanak ki, az nem tartalmazza a munkavédelmi oktatás tematikáját, tehát önmagában a tanúsítvány aláírása az Mvt. szerinti kötelezettség teljesítésének igazolására nem alkalmas.

A munkavédelmi hatóság a korábbi gyakorlatnak megfelelően a munkavédelmi oktatások Mvt. szerinti megvalósulását vizsgálja, az oktatási naplókat és tematikákat ellenőrzi, és szükség esetén meghallgatással győződik meg arról, hogy a munkavállalók a végzett tevékenységükre vonatkozó veszélyforrásokat és ártalmakat ismerik-e, tisztában vannak-e a megelőző intézkedésekkel és ismerik illetve alkalmazzák-e technológia helyes lépéseit.

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója itt olvasható.

Tűzvédelmi szakvizsgák országszerte

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

Figyelem! Idén utoljára tartunk 7-es (tűzoltó készülékes) és 5-ös (tűzoltó vízforrásos) szakvizsgát, úgyhogy aki eddig hezitált, hogy jöjjön-e: október az utolsó időpont! 
Ha idén jár le a régebben végzett szakvizsga bizonyítványa (akkor is, ha decemberben járna le), jöjjön el az októberire, mert idén már nem lesz több.
Kiemelést/figyelmet érdemel még a 6-os (pirotechnika): ilyen típusú szakvizsgát kevesen és ritkán tartanak (mi is), de idén még lesz. Érdemes ellenőrizni a bizonyítványok érvényességét, nem jár-e le mostanában?

 • 2020. október 29-én, 30-án  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is - ezévi utolsó
 • 2020. október 30-án  Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is - ezévi utolsó
 • 2020. október 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. november 9-én Esztergomban:  6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők  
 • 2020. november 11-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória    
 • 2020. november 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2020. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. december 1-én Budapesten:  6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők    
 • 2020. december 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Vigyázz, jönnek az ellenőrök!
Hogyan húzhatja magára egy cég a munkaügyi hatóságot? Miként lehet elcsúszni egy mondattal a munkaszerződésben? Minimálbért vagy garantált bérminimumot fizessek a sofőrnek? A munkaügyi ellenőrzésről tartott múlt héten konferenciát a HR Portal. Ennek egyik izgalmas előadását Nagymihály János munkajogi tanácsadó, egykori munkaügyi ellenőr tartotta. Tovább a cikkhez.

Mit nem kérdezhet meg a munkaadó állásinterjún?
Mennyi ideig tárolható az önéletrajz? Hogyan és kit szondáztathatok? Céges buliról készíthetek fotót? Mi legyen a korábbi kolléga email címével? Követhetem GPS-szel a céges autó vezetőjét? Egy sor praktikus kérdést válaszolt meg Dr. Felsőeőri-Paál Gabriella ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő a HR Portal konferenciáján. Tovább a cikkhez.

Jobban veszélyezteti a magyar dolgozókat a trombózis, mint eddig bármikor
A magyar lakosság kétharmada napi 10 percet sem sportol. A hosszan tartó ülő munkával kapcsolatos mozdulatlanság megnöveli a vénás trombózis kockázatát. Tovább a cikkhez.

Így védekezzen a cég a Covid második hullámában - itt a Vállalati Fehér Könyv
Forró kérdés a munkavállalók egészségének megőrzése a munkahelyeken, hiszen a tavaszi első hullámhoz képest ősszel sokkal több a fertőzött. Ezért adta ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Vállalati Fehér Könyvet, amelyben gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat, nemzetközi esettanulmányokat egyaránt találnak a vállalkozások. Tovább a cikkhez.

A biztonságért a fűtési szezonban is tenni kell!
Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Tovább a cikkhez.

Klórgáz szabadult fel egy dunaföldvári üzemből, többen megsérültek
A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy hat köbméteres tartályból. Továbba cikkhez.