Hírlevél 2020.11.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tanulságos munkabalesetek
 2. Oktatókat keresünk!
 3. A tűzvédelmi osztályba sorolás alapkövetelményei magyar nyelven
 4. A Védelem Tudomány 2020/4. számában 12 tanulmányt olvashatunk
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák országszerte
 6. Munkavédelmi hírek
  • Súlyos adatvédelmi problémák az új felnőttképzési rendszerben
  • Utazási korlátozás - kijárási korlátozás: mit lehet és mit nem?
  • Munkába menni a kijárási korlátozás alatt is lehet
  • Mindenki a home office törvényre vár
  • Egészséges iroda zöld növényekkel - tippek, fajták
  • Milyen szabályok vonatkoznak a munkahely fűtésére?
  • Online konferencia a tűzvédelmi szakértők részére

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tanulságos munkabalesetek

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya rendszeresen közzéteszi olyan munkabalesetek esetleírásait, amelyek tanulságul szolgálhatnak mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. A balesetek leírása rávilágít a munkáltatói megelőző intézkedések jelentőségére és a munkavállalók szabálykövetésének fontosságára. A munkavédelmi előírások betartása közös feladat, amellyel megelőzhetők a munkavégzés során bekövetkező sérülések és egészségkárosodások.
A tanulságos munkabalesetek listája az alábbiakkal bővült:

A tanulságos munkabalesetek ITM Munkavédelmi Főosztályának honlapján, itt tekinthetők meg.

Partnerünk oktatókat keres!

Partnerünk, a Novatender Képző Kft. tűzvédelmi előadó, -főelőadó, valamint emelőgép ügyintéző OKJ oktatáshoz keres oktatókat.
Érdeklődni a 06-30/525-3827-es telefonszámon lehet.

A tűzvédelmi osztályba sorolás alapkövetelményei magyar nyelven

Régi igény teljesült! Magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 13501 szabványsorozat a tűzhatással való vizsgálatok szerinti osztályba sorolás három része, amelyek ennek az alapdokumentumnak a legfontosabb elemei. Ezek ismerete a tűzbiztonsággal foglalkozó szakemberek, de főképpen az építési termékek gyártói, forgalmazói számára elengedhetetlen. Tovább a cikkhez.

A Védelem Tudomány 2020/4. számában 12 tanulmányt olvashatunk

Benne: Kiürítés számítás, hidak tűzeset után, gyakorlatok értékelése, a kemence patak tározójának sérülése, a környezetvédelem műszaki aspektusai, légi szállítás ellenőrzése, veszélyes anyagokkal kapcsolatos engedélyezési folyamat, vízkárelhárítás, vízügyi továbbképzési rendszer, drónok és kéményellenőrzés, a gőzfecskendők feltalálói, hatékony válaszadás konferencia. Tovább a Védelem Tudomány 2020/4. számához.

Tűzvédelmi szakvizsgák országszerte

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

Külön figyelmet érdemel a 6-os (pirotechnika) szakvizsga: ilyen típusú szakvizsgát kevesen és ritkán tartanak (mi is), de idén még lesz nálunk.
Érdemes ellenőrizni a bizonyítványok érvényességét, nem jár-e le mostanában?

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. november 9-én Esztergomban: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők  
 • 2020. november 11-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória    
 • 2020. november 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. november 12-én Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. december 1-én Budapesten: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők    
 • 2020. december 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Súlyos adatvédelmi problémák az új felnőttképzési rendszerben
Az adatvédelmi hatóság megalapozottnak találta a bejelentéseket.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több bejelentés is érkezett a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvénnyel és annak végrehajtásával kapcsolatban.
Ahogyan a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis megírta, a törvény jelentősen kibővítette a felnőttképzés fogalmát, és 2020. szeptember 1-jétől bejelentés köteles tevékenység körébe vett egy sor tevékenységet, köztük a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatást, melynek eredményeképpen több százezer gazdálkodó szervezetet, illetve egyéni vállalkozást kényszerít bejelentési kötelezettség megtételére és tételes adatszolgáltatásra. Tovább a cikkhez.

Utazási korlátozás - kijárási korlátozás: mit lehet és mit nem?
Egyelőre december elejéig érvényben marad a határzár, mi a helyzet az üzleti és egyéb utazásokkal? Milyen szabályozás vonatkozik ezekre az utakra és mik a feltételek, hogy valaki mentesüljön a korlátozások alól? Mit jelent a mától érvényes kijárási korlátozás? Tovább a cikkhez.

Munkába menni a kijárási korlátozás alatt is lehet
Munkavégzés vagy a munkahelyre jutás céljából éjfél és hajnali 5 között is lehet közlekedni. Egyébként az ország teljes területén kijárási korlátozás lépett életbe. Hozzuk a részleteket a legfrissebb járványügyi szigorításokról. Tovább a cikkhez.

Mindenki a home office törvényre vár
Nagyon várják az őszi parlamenti ülésszak elejére ígért home office törvényt a cégek és a szakszervezetek. A szabályozás körüli bizonytalanság gátolja a munkaadókat a munkatársak megtartásában és fejlesztésében is. Tovább a cikkhez.

Egészséges iroda zöld növényekkel - tippek, fajták
Remélhetőleg, belátható időn belül visszatérhetünk a munkahelyünkre. Lehet, hogy át kell alakítani a helyiségeket, átmenetileg megszüntetni az egylégterű irodákat és szeparált munkaállomásokat kialakítani. A térelválasztás legtrendibb módja, ha élő növénnyel tesszük, ami a takarás mellett, a levegő tisztításáról is gondoskodik. Tovább a cikkhez.

Milyen szabályok vonatkoznak a munkahely fűtésére?
Milyen szabályok vonatkoznak a normál irodai munkahelyeken a folyosók és egyéb kisegítő helységek minimum hőmérsékletére? Amennyiben ez nem teljesül, akkor mit lehet tenni? Tovább a cikkhez.

Online konferencia a tűzvédelmi szakértők részére
A járványügyi helyzetre tekintettel idén rendhagyó módon, videó-konferencia formájában tartotta meg november 3-án a BM OKF a tűzvédelmi szakértők továbbképzésének első napját, mely két nap múlva folytatódik. Tovább a cikkhez.