Hírlevél 2020.11.12.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. október
 2. A Felnőttképzési törvény várható módosításai
 3. Kockázatértékelés aktualizálása a Covid-19 járvány idején
 4. Módosul a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet
 5. A 2021. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési terv
 6. A 2021. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelvek
 7. Zsebtörvénytár frissítés
 8. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 9. Munkavédelmi hírek
  • Életbe léptek a koronavírus-járvány elleni intézkedések, így változik az életünk
  • Utazási korlátozás - kijárási korlátozás: mit lehet és mit nem?
  • A lelket is nagyon megviseli a járvány - így őrködnek a cégek a dolgozók egészségén
  • Koronavírus vagy influenza? Így különböztethetjük meg
  • A munkavégzésről szóló igazolás letölthető
  • Itt a nagy hajrá, ezért küldje most OKJ-tanfolyamra munkatársait

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2020. október

A változások legfrissebb jegyzéke ezen a linken tekinthető meg.

Nem kifejezetten munka-tűz-környezetvédelem, de mivel ügyfeleinknél foglalkozni kell vele (pl. egyéni védőeszköz kapcsán) és a saját vállalkozásunkban is kötelező jellegű, mindenkit érint, feltettük Zsebtörvénytár cd-re:

468/2020. (X. 29.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet módosításáról
Megjelent: MK 233/2020. (10.29.) Hatályos: 2020. 11. 02.
Benne:

 • A száj és az orr kötelező eltakarása, maszkhasználat
 • Maszkviselés vendéglátóhelyeken
 • Bírságok szabályszegés esetén
 • A rendőrség kereskedelmi hatóságként történő kijelölése
 • A köznevelési és szakképzési védelmi intézkedések

Bővebben ezen a linken - az összes jogszabályváltozás elolvasható.

A Felnőttképzési törvény várható módosításai

parlament.hu weboldalon megjelent a szankciótörvény változása kapcsán a T-13669-es iromány, ami a Felnőttképzési törvény (még nem elfogadott) módosítását is tartalmazza. A legfőbb változás a belső képzéseket érinti: úgy néz ki, hogy nem lesz bejelentés köteles a 6 óra és alatti belső képzés, illetve a munkavédelmi törvény által előírt belső képzések sem.
Bővebben ezen a weboldalon
A T-13669-es iromány innen letölthető.
A felnőttképzési törvényre a 62. oldalon kezdődő 69. pont „A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosítása” vonatkozik.
Amint többet tudunk a témában, megírjuk Önöknek a hírlevelünkben.

Kockázatértékelés aktualizálása a Covid-19 járvány idején

A világjárvány gyorsuló terjedése miatt Magyarországon sincs olyan munkahely, amely valamilyen módon ne lenne érintve a járvány hatásaival. Az általános munkakörülményekhez hasonlóan a Covid-19-cel kapcsolatos munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedések kiindulópontját is a kockázatértékelés jelenti. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírásai alapján a kockázati tényezők megváltozását nyomon kell követni és minden munkahelyi kockázatot együttesen kell figyelembe venni és értékelni.
Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Módosul a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet
- az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója

A Magyar Közlöny 239. számában megjelent a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendeletet módosító 40/2020. (XI. 4.) ITM rendelet.
A módosítás a 2000/54/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv III. mellékletének a SARS-CoV-2 vírusnak az emberek számára tudvalevőleg fertőző betegségeket okozó biológiai anyagok listájára való felvétele tekintetében történő módosításáról és az (EU) 2019/1833 bizottsági irányelv módosításáról szóló 2020. június 3-i 2020/739 bizottsági irányelv végrehajtásához szükséges rendelkezéseket tartalmaz. A 2000/54/EK európai parlament és a tanácsi irányelv III. melléklete meghatározza azon biológiai tényezők listáját, amelyek fertőző betegségeket okoznak az embereknek, a fertőzés kockázata szerint osztályozva. A listát és az ezzel összefüggő megelőző intézkedéseket tartalmazó 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet módosításával a jogszabály rendelkezései tükrözik a vonatkozó tudományos és epidemiológiai fejleményeket, beleértve az új biológiai anyagok jelenlétével kapcsolatos legújabb ismereteket.
A rendelet innen tölthető le.

A 2021. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési terv
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye

Az Országos hatósági ellenőrzési terv 2021. évre innen tölthető le.

A 2021. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelvek
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye

Az ellenőrzési irányelvek innen tölthetők le.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

Kiemelést/figyelmet érdemel a 6-os (pirotechnika): ilyen típusú szakvizsgát kevesen és ritkán tartanak (mi is), de nálunk decemberben még lesz egy.
Érdemes ellenőrizni a bizonyítványok érvényességét, nem jár-e le mostanában?

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. november 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. december 1-én Budapesten: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők    
 • 2020. december 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Életbe léptek a koronavírus-járvány elleni intézkedések, így változik az életünk
Kedd éjféltől hatályosak azok a rendkívüli intézkedések, amelyeket a magyar kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt vezetett be. Többek között az ország egész területén kijárási korlátozás lép életbe este nyolc óra és reggel öt óra között, az éttermek bezárnak, és a boltok is csak korlátozott ideig maradnak nyitva. A 10 ezresnél nagyobb települések egyes közterületein kötelező lesz maszkot viselni. A rendelkezések legalább harminc napra megváltoztatják az életünket, az Origo összegezte a legfontosabb tudnivalókat. Tovább a cikkhez.

Utazási korlátozás - kijárási korlátozás: mit lehet és mit nem?
Egyelőre december elejéig érvényben marad a határzár, mi a helyzet az üzleti és egyéb utazásokkal? Milyen szabályozás vonatkozik ezekre az utakra és mik a feltételek, hogy valaki mentesüljön a korlátozások alól? Mit jelent a mától érvényes kijárási korlátozás? Tovább a cikkhez.

A lelket is nagyon megviseli a járvány - így őrködnek a cégek a dolgozók egészségén
Kell a mentáhigiénés tanácsadás, mert a dolgozókat pszichésen rendkívül megterheli a járványhelyzet és jön a tél - derült ki a vállalati egészségről zajlott múlt heti beszélgetésen a HR Festen. Most a tesztelés és a covid megelőzése van fókuszban, ám gondolkodjunk egészségprogramban. Tovább a cikkhez.

Koronavírus vagy influenza? Így különböztethetjük meg
Korábban, főleg a nátha- és influenzaszezon közepén, senki nem rémült meg néhány tüsszentéstől vagy orrfolyástól, idén azonban más a helyzet. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon vagy másokon a közvetlen környezetünkben, óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés: Ugye nem koronavírus áll a panaszok hátterében? Útmutatás tüdőgyógyásztól munkáltatóknak, munkavállalóknak. Tovább a cikkhez.

A munkavégzésről szóló igazolás letölthető
A koronavírus-járvány idejére elrendelt kijárási tilalom idejére érvényes, a munkavégzésről szóló munkáltatói igazolás.
Az igazolás innen letölthető. Tovább a cikkhez.

Itt a nagy hajrá, ezért küldje most OKJ-tanfolyamra munkatársait
December 31-ig még elkezdhető az Országos Képzési Jegyzék szerinti államilag elismert szakképzés, januártól viszont már csak az új rendszer él. Miért érdemes egy cégnek most OKJ-re küldenie munkavállalóit? Tovább a cikkhez.