Hírlevél 2020.12.03.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent a "Robbanás elleni védelem" elnevezésű tűzvédelmi műszaki irányelv bővítése
 2. Szigorodó tűzvédelmi és katasztrófavédelmi eljárások
 3. Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus fertőzés esetén
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Kirúghatnak, ha nem oltatom be magam Covid ellen?
  • Munkamorál és a szezonális affektív zavar kapcsolata
  • Koronavírus: sokkal nagyobb veszélyben vannak a szociális területen dolgozó szakemberek
  • Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelent a Robbanás elleni védelem elnevezésű tűzvédelmi műszaki irányelv bővítése

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével az ezzel foglalkozó munkacsoport elkészítette a "Robbanás elleni védelem" elnevezésű tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi, valamint tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával végezték el a változtatásokat, amelyet 2021. január 15-től lehet alkalmazni.
A műszaki irányelv új megoldásokkal egészült ki.
A jövőben tartalmazza a robbanásveszély mértékének meghatározását, amely lehet elhanyagolható, vagy kockázatot jelentő. Ettől függően lehet eldönteni, hogy szükséges-e robbanásvédelmi tervfejezetet készíteni.
A robbanásveszély mértékének meghatározásához nyújt segítséget egy új melléklet.
Az üzemeltetés fejezet kibővült a robbanás elleni védelem működőképessége fenntartásának feltételeivel, valamint példákat tartalmaz az eszközökön elhelyezendő adattáblákra.
A robbanási túlnyomást levezető felületek számítására, kialakítására új irány és megoldási javaslatok jelentek meg.
Külön fejezet tartalmazza a gázérzékelők elhelyezési feltételeit, és a készítők egy mellékletben gyűjtötték össze azon információkat, amelyeket egy technológia létesítése, üzemeltetése során a robbanásveszélyes porokról tudni szükséges.
A tűzvédelmi műszaki irányelv elérhető a Katasztrófavédelem honlapján: ezen a webhelyen.

Szigorodó tűzvédelmi és katasztrófavédelmi eljárások

Az Országgyűlésnek - 2020. november 10-én - benyújtott törvénytervezet szerint változik a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény, valamint a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény.
A módosító javaslatok mindegyike a szigorítás irányába mutat, amennyiben bizonyos szabályszegések esetén figyelmeztetés nem alkalmazható.
A teljes cikk itt olvasható.

Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus fertőzés esetén

Megjelent Dr. Kásler Miklós miniszter körlevele a munkavégzéssel összefüggésben megfertőződött személyek 100%-os baleseti táppénz folyósításának folyamatáról a szociális ellátásban foglalkoztatottakra vonatkozóan.
A körlevél innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. december 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2021. január 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Kirúghatnak, ha nem oltatom be magam Covid ellen?
A vakcinagyártás és -engedélyezés is rohamléptékben halad előre, így hamarosan a munkáltatóknak már az oltásokkal kapcsolatos dilemmákkal kell szembenézniük: kötelezővé tehetik-e esetleg az oltást egyes munkakörökben vagy kötelesek oltást biztosítani, alkalmazhatók munkajogi szankciók, ha a munkavállaló nincs beoltva? Tovább a cikkhez.

Munkamorál és a szezonális affektív zavar kapcsolata
Az őszi-téli időszak beköszöntével sokan érzik úgy, hogy kevesebb energiájuk és kedvük van bármit is csinálni, főleg dolgozni. Tovább a cikkhez.

Koronavírus: sokkal nagyobb veszélyben vannak a szociális területen dolgozó szakemberek
A szociális területen dolgozók közül 24 ezer embert teszteltek koronavírusra, 911-en pozitív mintát produkáltak. Tovább a cikkhez.

Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye
Elkezdődött az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek. Tovább a cikkhez.