Hírlevél 2021.01.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munka- és tűzvédelmi oktatás kikerült a felnőttképzési törvény hatálya alól
 2. Új dokumentációs csomag: ISO 7010:2020 Grafikus szimbólumok, biztonsági jelzések
 3. Online munka-, tűz- és környezetvédelmi képzések
 4. Tájékoztató az üzemorvosi vizsgálatok ütemezéséről
 5. Tájékoztató a biztosítotti jogviszony munkavállaló általi ellenőrzéséről
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák
 7. Munkavédelmi hírek
  • COVID-védőoltás: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?
  • Változás a tűzvédelmi bírságnál
  • A felnőttképzési törvény módosításai, elemző cikk

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkavállalók tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásai kikerültek a felnőttképzési törvény hatálya alól

A felnőttképzési törvény módosítása miatt 2020. szept. 1-jétől a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatások felnőttképzésnek minősültek (az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogértelmezése alapján). Ennek következtében bekerült a bejelentésköteles tevékenységek közé, ami jelentős plusz adminisztrációs terhet rótt több százezer cégre, állami és önkormányzati intézményekre. Az új rendszer egy sor adatvédelmi problémát is felvetett.
A kormány most módosította a törvényt, hogy a felnőttképzési törvény mire ne terjedjen ki.
Így 2021. január 1-jétől ezzel egészül ki a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 1. §-a (kiemelve azt a részt, ami minket érint):

„A munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre e törvényt nem kell alkalmazni…”

A munka- és tűzvédelmi oktatásokra tehát nem kell alkalmazni az Fktv. szabályait, így megszűnt az Fktv. szerinti bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség.

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény munkavédelmi oktatást érintő módosításáról itt tekinthető meg.
A jogszabály módosítás szövege pedig itt olvasható.

Új dokumentációs csomag: MSZ EN ISO 7010:2020 Grafikus szimbólumok, biztonsági jelzések

Grafikus szimbólumok, biztonsági színek és biztonsági jelzések gyűjteménye.
Regisztrált biztonsági jelzések és azonnal nyomtatható táblák az ISO 7010:2019-nek a 2020. júniusi helyesbített változata alapján. 

A dokumentum-csomag összesen 271 db táblát tartalmaz, kategóriákba rendezve, valamint megtalálhatók a jelek vektoros (wmf) formátumban is.

Az ISO 7010 szabványt azért fejlesztették ki, hogy egységes szabványt hozzon létre a biztonsági jelöléshez egész Európában.
Egy egységes európai munkaerőpiac idején egyre fontosabbá válik egy nyelvtől független, könnyen felismerhető és általánosan érthető biztonsági jelölés.

A tiszta szöveges címkék már nem engedélyezettek.

A dokumentum-csomagban az alábbi jelek, jelzések, táblák, piktogramok találhatók:

A katalógusok feliratozva angol és magyar nyelven:

 • Figyelmeztető jelek
 • Tiltó jelek
 • Elsősegély, menekülési és információs jelek
 • Rendelkező jelek
 • Tűzvédelmi jelek
 • Biztonsági jelek (figyelmeztető, rendelkező, tiltó, információs és tűzvédelmi piktogramok)

Azonnal nyomtatható táblák pdf-formátumban (piktogram-felirat):

 • Figyelmeztető táblák
 • Tiltó táblák
 • Elsősegély, menekülési és információs táblák
 • Rendelkező táblák
 • Tűzvédelmi táblák
 • Segélyhívó 112

A dokumentum-csomag ára: 15.000 Ft+áfa.
Bővebben és megrendelés a webáruházunkban, ezen a linken.

Online munka-, tűz- és környezetvédelmi képzések: UTOLJÁRA

Az OKJ-s tanfolyamokra vonatkozó jogszabályok (2020-as) változásai miatt a munkavédelmi technikus, a tűzvédelmi előadó és -főelőadó, az emelőgépügyintéző, valamint a környezetvédelmi technikus képzéseket az eddigi formájukban már nem lehet indítani (megszűnnek az OKJ-s képzések), azért ha a munka-tűzvédelmi szolgáltatásához szeretne tevékenységi kört bővíteni, akkor most érdemes jelentkezni és megszerezni ezt a szakképzettséget.

Partnerünk, az Eltan Képző Kft. az utolsó ilyen képzéseit indította el 2020. november-december hónapokban, amikre még most (utolsó utáni pillanat!) korlátozott számban – a szabad helyek erejéig – tudnak fogadni jelentkezőket/becsatlakozókat.

Munka-tűzvédelem és kapcsolódó képzések:

 • Munkavédelmi technikus
 • Tűzvédelmi előadó
 • Tűzvédelmi főelőadó
 • Környezetvédelmi technikus
 • Emelőgép ügyintéző

Egyéb képzések és szociális jellegű képzések is indultak (ha más szakma megszerzésén is gondolkodik).
Bővebben a fenti képzésekről ezen a weboldalon tájékozódhat.

Tájékoztató a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok és szakellátó helyek részére
az Emberi erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Szakmai Kollégium Foglalkozás-orvostan Tagozat 2020. december 31-én közzétett eljárásrendje a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok járvány kapcsán ellátandó feladatairól.

Az Eljárásrend az új koronavírus által okozott veszélyhelyzet megszüntetését követően az elhalasztott időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok (ideértve a járványügyi érdekből elvégzett tüdőszűrő vizsgálatokat is) érvényességének időtartamát a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítja, azzal, hogy a vizsgálatokat be kell ütemezni, és legkésőbb 90 napon belül el kell végezni.
Tovább a tájékoztatóra.

Tájékoztató a biztosítotti jogviszony munkavállaló általi ellenőrzéséről

A munkaügyi hatóság tájékoztatási, felvilágosítási tevékenységének ellátása során több esetben felmerült az a kérdés, hogy a munkavállaló a munkaviszony megszűnésével összefüggő igazolásokon túl vagy azok hiányában milyen módon tudja ellenőrizni korábbi munkaviszonyainak fennállását.
Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2021. január 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. február 04-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2021. február 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. március 18-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

COVID-védőoltás: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?
Sok a bizonytalanság a Covid-védőoltással kapcsolatban. Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak? Mire kötelezheti a munkavállalót és mire nem? Mit tehet az alkalmazott, ha nem szeretne védőoltást kapni? Tovább a cikkhez.

Változás a tűzvédelmi bírságnál
Némileg módosították a bírságolási tételeket és az összegeket.
Módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény. Tovább a cikkhez.

A felnőttképzési törvény módosításai, elemző cikk
2020. december 18-án megjelent a Magyar Közlöny 282-es száma, melyben a 73-77-es paragrafus a Felsőoktatási törvény módosításához kapcsolva módosítja a Felnőttképzési törvény bizonyos részeit is. (A változás 2021. január 1-től lép életbe)
Az irományban megfogalmazott belső képzésre vonatkozó elég nehézkes definíciórendszer kettévált, a kifejezetten belső képzésekre vonatkozó módosításokat nem ebben a jogszabályváltozásban kapjuk meg, viszont sokkal emészthetőbb így, hogy a jogalkotó lemetszette a belső képzés fogalomrendszeréről a kivételeket, ami a munkavédelmi törvény egészére vonatkozik immáron, nem csak egy-egy paragrafusra. Ez így nagyon jó lett, tiszta, érthető kommunikáció, a munkavédelmi és a tűzvédelmi törvény alá tartozó képzések, nem bejelentéskötelesek január 1-től. Tovább a cikkhez.