Hírlevél 2021.02.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkával kapcsolatos váz- és izomrendszeri megbetegedések: tények és számok
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák: febr-márc
 3. Munkavédelmi hírek
  • Így dolgozunk a járvány után
  • Megjelent minimálbér-rendelet, íme az adható legkisebb hivatalos összegek!
  • Márciusig maradnak a korlátozások, nő a közmunkabér
  • Testkamerákat tesztel a BKK, hogy megakadályozzák az ellenőröket érő inzultusokat
  • Több mint egymilliárd bírság 2020-ban

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkával kapcsolatos váz- és izomrendszeri megbetegedések: tények és számok

Tudta, hogy a váz- és izomrendszeri megbetegedések képezik a munkavállalók által jelentett első számú egészségügyi panaszt az európai munkahelyeken, ami jelentősen kihat az egészségre, a vállalkozásokra és a nemzeti gazdaságokra? A „Legyen könnyebb a teher!” című kampány weboldalának egy külön rovatában kimerítő tájékoztatás található a probléma jellegéről és kiterjedtségéről, valamint a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezeléséhez kapcsolódó gazdasági érvekről.
További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgák február-márciusban

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2021. február 10-én Budapesten: 1, 2, 3 kategória
 • 2021. február 10-én Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2021. február 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. március 18-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. március végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. március végén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon
Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Így dolgozunk a járvány után
Ha a Covid elleni tömeges védőoltásokkal eljön az „új normális”, az nem jelenti a régi munkavégzés teljes visszatérését. Amerikai szakértők az irodától távoli munka új megoldásait villantották fel. Például lesz avatarunk a meetingen, jegyzetelhetünk közös virtuális táblára. Pillantás a közeljövőbe. Tovább a cikkhez.

Megjelent minimálbér-rendelet, íme az adható legkisebb hivatalos összegek!
A 2021. január 28-i Magyar Közlönyben megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. A jogszabályból kiderül az is, mennyi februártól a napi- és órabérek minimális összege. Tovább a cikkhez.

Márciusig maradnak a korlátozások, nő a közmunkabér
További 30 nappal, március 1-ig hosszabbítja meg a jelenlegi korlátozásokat a kormány. A közfoglalkoztatási bér 85 ezer forintra, a garantált közfoglalkoztatási bér 110 ezer forintra nő. Tovább a cikkhez.

Testkamerákat tesztel a BKK, hogy megakadályozzák az ellenőröket érő inzultusokat
Több gyártó testkameráit tesztelik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai jegyellenőrzés közben egyes kiemelt fővárosi vonalakon. Évente 30-50 alkalommal éri támadás kollégáikat. Tovább a cikkhez.

Több mint egymilliárd bírság 2020-ban
A tavaly elvégzett közel 19 ezer ellenőrzés és a több mint 25 ezer beérkezett fogyasztói panasz alapján mintegy 10 ezer hatósági eljárás indult. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai irányítása mellett a kormányhivatalok ezek alapján több mint 3 ezer esetben, mindösszesen egymilliárd forintot meghaladó bírságot róttak ki a jogsértő vállalkozásokra. Tovább a cikkhez.