Hírlevél 2021.03.11.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. február
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tájékoztató a munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközökről
 4. Jelentés a munkaügyi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervéről
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák a Covid miatti lezárások alatt
 6. Munkavédelmi hírek
  • Rákérdezhetnek-e a Covid-oltásra állásinterjún?
  • A cégek közel 40 százaléka oltásra ösztönözné munkatársait
  • A munkaköri leírás 5 lényeges tudnivalója
  • Tűzvédelmi oktatás, tűzvédelmi szakvizsgáztatás és a tűzvédelmi felülvizsgálatok és karbantartások a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása idején
  • Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia felvételről

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. február

A februárban változott jogszabályok és szabványok teljes jegyzékét erre a linkre kattintva tekintheti meg.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

570/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó egyes belügyi és közigazgatási tárgyú szabályokról, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő egyes intézkedésekről (benne: a biztonsággal kapcsolatos szakvélemények érvényességének meghosszabbodása)
Megjelent: MK 27/2021 (II.22.) Hatályos: 2021. 02. 24.

4. A biztonsági tanúsítványok és szakvélemények érvényességére vonatkozó rendelkezések eltérő alkalmazásáról
6. § Ha a személyi biztonsági tanúsítvány, a telephelybiztonsági tanúsítvány vagy biztonsági szakvélemény érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig meghosszabbodik.
7. § A veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig a telephelybiztonsági tanúsítvány és az egyszerűsített telephelybiztonsági tanúsítvány kiadása és érvényben tartása esetén a biztonsági vezető foglalkoztatásához a Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet] 5. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően nem szükséges a 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdésében meghatározott sikeres vizsga megléte.

9/A. A közfoglalkoztatásban alkalmazandó egyes eltérő szabályok megállapítása
13/A. § (1) A közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény 2. § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően a veszélyhelyzet ideje alatt a közfoglalkoztatási jogviszony időtartama meghaladhatja a tíz évet.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit a közfoglalkoztatási jogviszony létrehozására irányuló, folyamatban lévő eljárásokban és a rendelet hatálybalépésekor már megszűnt közfoglalkoztatási jogviszonyok esetében is alkalmazni kell. A tíz évet meghaladó közfoglalkoztatási jogviszony esetén a közfoglalkoztatási jogviszony újra létesíthető.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2021. április 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.   
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tájékoztató a munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközökről

Megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a „Munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközök – Villás emelőtargonca használatára vonatkozó nemzeti gyakorlatok” című tájékoztatójának magyar nyelvű fordításáról.
A Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) munkacsoportja elkészítette a „Munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközök – Villás emelőtargonca használatára vonatkozó nemzeti gyakorlatok” című tájékoztatóját, amelyet az Európai Bizottság magyar nyelven is közzétett. A tájékoztató hazai szakmai terminológiához igazított változata innen érhető el.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervéről

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.
A jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák a Covid miatti lezárások alatt

2021. március 8-tól ismét komolyabb lezárások léptek érvénybe a Covid járvány miatt.
A Magyar Közlöny 2021. március 5-ei, 36. számában jelent meg a tűzvédelmi szakvizsgákra (is) vonatkozó rendelet:

A Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról 

7. Az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések

(6) A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. Az e rendelet hatálybalépésekor már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

Eszerint, amíg a szigorú lezárások tartanak (jelenleg: 2021. április 7-ig) nem tarthatunk tűzvédelmi szakvizsgákat.
De: részvételi szándékukat most is tudják jelezni: az online jelentkezési lapon ki tudják választani, hogy melyik szakágra szeretnének jönni, így mi is látjuk majd, hogy milyen igény lesz a szakvizsgára, hány résztvevő lesz, ha majd újra lehet tartani - ennek megfelelően szervezzük majd őket.
A szakvizsga előtt mindenképpen értesítjük a jelentkezőket a részletekről (meg lesz-e tartva, pontos helyszín, kezdési időpont, stb) 

Egyéb infók, részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Rákérdezhetnek-e a Covid-oltásra állásinterjún?
A leendő munkáltató nem kérdezhet rá az állásinterjún, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, vagy tervezi-e ezt. Az oltás megtagadása semmiképpem sem lehet alapja felmondásnak, az állam azonban bizonyos munkakörökben elrendelheti a kötelezettséget. Tovább a cikkhez.

A cégek közel 40 százaléka oltásra ösztönözné munkatársait
A cégek 51 százaléka nem tervez semmilyen intézkedést a munkavállalók Covid-19 elleni oltása kapcsán, ám 36 százalékuk arra készül, hogy valamilyen módon oltásra ösztönözze munkavállalóit. Tovább a cikkhez.

A munkaköri leírás 5 lényeges tudnivalója
A munkaszerződésnek nem kötelező eleme a munkaköri leírás, mégis a legtöbb esetben a munkaviszony egyik fontos dokumentuma. A munkaköri leírás mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára lényeges szereppel bír. Mit érdemes tudni a munkaköri leírásról? Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi oktatás, tűzvédelmi szakvizsgáztatás és a tűzvédelmi felülvizsgálatok és karbantartások a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása idején
A Magyar Közlöny 2021. évi 36. számában megjelent a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) kormányrendelet.
A rendelet értelmében tűzvédelmi oktatást, képzést személyes találkozást nem igénylő digitális eszköz segítségével, vagy zárt rendszerű elektronikus távoktatás, illetve távoktatás formájában lehet végrehajtani abban az esetben is, ha azt jogszabály nem teszi lehetővé. Ennek megfelelően a tűzvédelmi oktatás gyakorlati részei is kizárólag digitális formában valósíthatók meg.
A rendelet hatályának időtartama alatt tűzvédelmi szakvizsga nem szervezhető, a már bejelentett vizsgát el kell halasztani. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia felvételről
A legnagyobb szakterületi tudományos vállalkozás: 126 előadó (41 külföldi, 85 hazai) 21 egyetem (16 külföldi, 5 hazai) közreműködésével született 90 előadás öt (Fire engineering, Fire protection, Firefighting and rescue operation management, Disaster management, Safety and security) témakörben. A Védelem Online és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Katasztrófavédelmi Intézete angol nyelvű videókonferenciájának előadásait tesszük közzé. Tovább a cikkhez.