Hírlevél 2021.03.25.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Hordozható létrák használata
 2. Jelentés a munkaügyi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák a Covid miatti lezárások alatt
 5. Munkavédelmi hírek
  • Óriási munkatempó - meddig bírjátok?
  • Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok
  • Hogyan néz ki a jövő irodája? - együttműködés közösségi térben 2. rész
  • Milyen segítséget ad az állam koronavírus idején?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Hordozható létrák használata

Elérhető az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a „Hordozható létrák használata” címmel.
A Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) munkacsoportja elkészítette a „Hordozható létrák használata” című tájékoztatóját, amelyet az Európai Bizottság magyar nyelven is közzétett.
A dokumentum hazai szakmai terminológiához igazított változata innen érhető el.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2021. április 1-jétől él majd.
   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák a Covid miatti lezárások alatt

2021. március 8-tól ismét komolyabb lezárások léptek érvénybe a Covid járvány miatt.
A Magyar Közlöny 2021. március 5-ei, 36. számában jelent meg a tűzvédelmi szakvizsgákra (is) vonatkozó rendelet:

A Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról 
7. Az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések
(6) A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. Az e rendelet hatálybalépésekor már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

Eszerint, amíg a szigorú lezárások tartanak (jelenleg: 2021. április 12-ig vagy 19-ig - holnap derül ki) nem tarthatunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

De: részvételi szándékukat most is tudják jelezni: az online jelentkezési lapon ki tudják választani, hogy melyik szakágra szeretnének jönni, így mi is látjuk majd, hogy milyen igény lesz a szakvizsgára, hány résztvevő lesz, ha majd újra lehet tartani - ennek megfelelően szervezzük majd őket.
A szakvizsga előtt mindenképpen értesítjük a jelentkezőket a részletekről (meg lesz-e tartva, pontos helyszín, kezdési időpont, stb) 

Egyéb infók, részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Óriási munkatempó - meddig bírjátok?
Sokak számára mindennapi tapasztalat, hogy home office-ban összecsúszik a munka és magánélet. Krízishelyzetben rádaásul a megoldandó feladat és a tűzoltás is több. Vajon meddig lehet bírni ezt a megterhelést? Egyre több szakember figyelmeztet jelen helyzetben a kiégés súlyos veszélyére. Tovább a cikkhez.

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok
Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetettebbek, az idősek és krónikus betegek élveznek prioritást. A pedagógus érdekképviseletek kérése ellenére így a tanárok nem kerülnek előbbre az oltási sorban. Tovább a cikkhez.

Hogyan néz ki a jövő irodája? - együttműködés közösségi térben 2. rész
Előző cikkünkben Pók Enikő, vezető belsőépítész tervező az irodai távolságtartást boncolgatta. A szakértő most a kollaborációs tereket veszi nagyító alá az üzleti életből hozott példákkal. Nem csupán kreatívoknak, hanem informatikusnak, ügyvédeknek, szabadúszóknak is szükségük van olyan környezetre, amely serkenti az ötletlést, segíti a csapatmunkát. Tovább a cikkhez.

Milyen segítséget ad az állam koronavírus idején?
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára összefoglalta: munkáltatói adómentesség, a hitelmoratórium, a családtámogatások meghosszabbítása, a kamatmentes gyorskölcsön, a falusi kisboltok támogatása és a bértámogatások. Tovább a cikkhez.