Hírlevél 2021.04.01.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tekintse meg az otthoni távmunkára vonatkozó gyakorlati tippjeinket, és védje egészségét!
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák a Covid miatti lezárások alatt
 4. Munkavédelmi hírek
  • Elektronikus írásbeliség a munkajogban
  • Zöldre van az irodai jövő festve
  • Minden, amit az óraállítás hatásairól tudni érdemes
  • Jótanácsok Covid-fertőzés utáni regenerációhoz
  • Még több BKV-dolgozó betegedett meg, akár metró- vagy villamosvonalak is leállhatnak
  • Nagy érdeklődés mutatkozik a Katasztrófavédelmi Intézet képzései iránt
  • Aggályok a digitális vakciana-útlevéllel kapcsolatban

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tekintse meg az otthoni távmunkára vonatkozó gyakorlati tippjeinket, és védje egészségét!

A Covid-19 világjárvány miatt jelenleg is tartó kijárási korlátozással összefüggésben európai munkavállalók milliói kényszerülnek arra, hogy teljes munkaidőben otthonról dolgozzanak a vírusfertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Olyan új valóság ez, amely próbára teszi az egészségünket. A hosszan tartó, kevés mozgással járó munka, a testmozgás hiánya, az izolált munkavégzés, a fizetett munka és a magánélet közti határok elmosódása és a stressz jelentik többek között azokat a kockázatokat, amelyek hatással vannak a munkavállalók vázizomrendszeri és mentális egészségére.

Az új, gyakorlati eszközöket és útmutatókat tartalmazó adatbázis a váz- és izomrendszeri megbetegedésekhez kapcsolódóan lehetővé teszi számos váz- és izomrendszeri megbetegedés kockázatának egyszerű értékelését és kezelését, beleértve a távmunkához kapcsolódóakat is. Linkeket tartalmaz az Európa-szerte rendelkezésre álló erőforrásokhoz, így kiadványokhoz, esettanulmányokhoz, iránymutatáshoz, gyakorlati eszközökhöz, audiovizuális anyagokhoz. Jelenleg több mint 550 bejegyzés érhető el, és a tartalom rendszeresen frissül az Legyen könnyebb a teher 2020-2022-es Egészséges munkahelyek kampány ideje alatt.
Tovább az Európai Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapjára.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól már csak egy hétig fogadunk új tagokat.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák a Covid miatti lezárások alatt

 2021. március 8-tól ismét komolyabb lezárások léptek érvénybe a Covid járvány miatt.
A Magyar Közlöny 2021. március 5-ei, 36. számában jelent meg a tűzvédelmi szakvizsgákra (is) vonatkozó rendelet:

A Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról 
7. Az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések
(6) A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. Az e rendelet hatálybalépésekor már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

Eszerint, amíg a szigorú lezárások tartanak (jelenleg: 2021. április 19-ig) nem tarthatunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

De: részvételi szándékukat most is tudják jelezni: az online jelentkezési lapon ki tudják választani, hogy melyik szakágra szeretnének jönni, így mi is látjuk majd, hogy milyen igény lesz a szakvizsgára, hány résztvevő lesz, ha majd újra lehet tartani - ennek megfelelően szervezzük majd őket.
A szakvizsga előtt mindenképpen értesítjük a jelentkezőket a részletekről (meg lesz-e tartva, pontos helyszín, kezdési időpont, stb) 

Egyéb infók, részletek ezen a weboldalon.
Jelentkezés ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Elektronikus írásbeliség a munkajogban
A munkáltatók, különösen a multinacionális cégek részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy a munkajogi relevanciájú irataikat - munkaszerződés, tájékoztató, felmondások, közös megegyezés - elektronikus formában hozzák létre, illetve tárolják. Abban ugyanakkor nagy a bizonytalanság, hogy erre van-e mód, és ha igen, akkor milyen feltételekkel? Tovább a cikkhez.

Zöldre van az irodai jövő festve
Megbízhatóság, energiahatékonyság és hulladékcsökkentés - ezeket várják el a munkavállalók és munkáltatók a távmunkában használt irodai eszközöktől, állapította meg egy 26 országra kiterjedő felmérés. A zöld szempontokra a fiatalok és az IT-döntéshozók a leginkább figyelmesek. Tovább a cikkhez.

Minden, amit az óraállítás hatásairól tudni érdemes
Március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kellett átállítani az órákat, ezzel megkezdődött a nyári időszámítás. Tovább a cikkhez.

Jótanácsok Covid-fertőzés utáni regenerációhoz
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásokat gyűjtött össze a koronavírus-fertőzésből gyógyultak támogatásához. Mindenkinek érdemes végigböngésznie a listát. Tovább a cikkhez.

Még több BKV-dolgozó betegedett meg, akár metró- vagy villamosvonalak is leállhatnak
Míg múlt héten 400 BKV-dolgozó hiányzott, a tegnapi adatok szerint már 624-en estek ki a munkából a koronavírus miatt. Tovább a cikkhez.

Nagy érdeklődés mutatkozik a Katasztrófavédelmi Intézet képzései iránt
Az idén éppen tízéves Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének képzései iránt a 2021/2022-es tanévben is kiemelkedő az érdeklődés: a katasztrófavédelmi alapképzés szakirányain és mesterképzésén meghirdetett kétszáznyolcvan helyre összesen 532 ember jelentkezett. Tovább a cikkhez.

Aggályok a digitális vakciana-útlevéllel kapcsolatban
A digitális vakcina-útlevelek koncepciója tökéletes megoldásnak tűnhet, de a megvalósítást nemcsak az adminisztratív akadályok nehezítik, hanem a jogi és üzleti kockázat is felvetődik, ha az útlevél szükséges a munkahelyre vagy a saját cégünkhöz való visszatéréshez. Tovább a cikkhez.