Hírlevél 2021.04.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Egészséges időskor és munkával töltött, egészségesebb élet
 2. Munkavédelem témájú kérdőív kitöltés kérése szakdolgozathoz
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák: már lehet jelentkezni
 4. Munkavédelmi hírek
  • Ismét változik az élet, íme a szabályok!
  • Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál
  • Döbbenetes számok a KSH home office jelentésében
  • Védettséget ellenőrző app bevezetését javasolja az MKIK
  • Tájékoztatót adott ki a NAIH: ekkor kérhet a munkáltató oltottságra vonatkozó adatokat
  • Milyen lesz a jövő irodája?
  • Az otthonok tűzvédelmét állítja középpontba a legújabb tűzvédelmi teszt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Egészséges időskor és munkával töltött, egészségesebb élet

Az ENSZ a 2021-től 2030-ig tartó időszakot az egészséges időskor évtizedének nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a globális fellépés szükségességére az idősebbek életének javítása terén.
Az egyre idősödő és fogyatkozó munkaerő jelentős kihívást jelent Európa számára: 2030-ra az 55–64 év közötti munkavállalók várhatóan a munkaerő legalább 30%-át fogják kitenni. Egyúttal számos munkavállaló jóval a nyugdíjkorhatár elérése előtt elhagyja a munkaerőpiacot.
Az olyan fenntartható megoldások segíthetnek megállítani ezt a negatív tendenciát és javíthatják hosszú távon a termelékenységet, amelyek a munkával töltött életszakasznak már a kezdetétől biztonságos, egészséges és igazságos körülményeket biztosítanak.
E fontos terület szakpolitikai fejlődésének támogatására az EU-OSHA néhány éve létrehozott egy projektet, amely az európai munkaerő öregedését célzó szakpolitikákat és kezdeményezések átfogó elemzését végezte el.
Tovább az Európai Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapjára.

Munkavédelem témájú kérdőív kitöltés kérése szakdolgozathoz

Kollégánk és partnerünk családtagja (aki munkavédelmi technikus is) végzős hallgató a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdaság Informatika szakán.
Diplomájához a szakdolgozatát munkavédelem témában írja, címe: „Munkavédelmi vállalkozások fejlődése az informatika hatására”.
Kérjük a kedves hírlevél-olvasó, munkavédelemmel foglalkozó kollégákat, hogy az alábbi, pár kérdésből álló, teljesen anonim kérdőív kitöltésével segítsék a szakdolgozat elkészülését.
A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el.
Bármi kérdés esetén a szakdolgozatíró ezen az e-mail címen elérhető: csdorian@gmail.com
Köszönjük a segítséget!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

Az április 7-én megjelent 60-as számú közlönyben a Kormány 166/2021. (IV. 7.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések meghosszabbításáról 2. paragrafusa kitolja a felnőttképzésre vonatkozó (5-7) szakasz hatályát április 19-re.
Így a jelenlegi állás szerint 2021. április 19-e után lehet már szervezni tűzvédelmi szakvizsgákat, amit mi meg is tettünk, az alábbi időpontokra szervezzük a szakvizsgáinkat, már lehet jelentkezni.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2021. április 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. április 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. május 5-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. május 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. májusban Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. májusban Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2021. május végén Budapesten: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők 
 • 2021. május végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Ismét változik az élet, íme a szabályok!
Nyitnak a fodrászatok, kozmetikák, az üzletekben pedig mostantól 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat. Az éttermek továbbra is csak kiszállításra dolgozhatnak, ahogy a szállodák sem fogadhatnak vendégeket. Tovább a cikkhez.

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál
A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és ügyfélszolgálati helyein a személyesen megjelenő ügyfeleket időpontfoglalással fogadja - hívta fel a figyelmet az adóhatóság. Tovább a cikkhez.

Döbbenetes számok a KSH home office jelentésében
Tavaly az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya Magyarországon - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tovább a cikkhez.

Védettséget ellenőrző app bevezetését javasolja az MKIK
A turizmus és a vendéglátás újranyitásához egy, a védettségi státusz ellenőrzését lehetővé tevő applikáció bevezetését javasolja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Tovább a cikkhez.

Tájékoztatót adott ki a NAIH: ekkor kérhet a munkáltató oltottságra vonatkozó adatokat
Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) arról, hogy a munkáltatók megismerhetik és nyilvántarthatják-e azt, hogy dolgozójuk beoltatta-e magát. Tovább a cikkhez.

Milyen lesz a jövő irodája?
Nem lesz kisebb, hanem funkcionálisan alakul át. Növekszik a kollaborációs terek aránya az egyéni munkaállomások kárára. Az irodát ötletelésre, tárgyalásra, tréningre használjuk, míg fókuszált egyéni munkára tartósan maradhat a home office. Tovább a cikkhez.

Az otthonok tűzvédelmét állítja középpontba a legújabb tűzvédelmi teszt
Elkészült a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legújabb online tűzvédelmi tesztje. A mostani teszt több pontban foglalkozik az otthonok biztonságával. A jelenlegi helyzetben többet és többen vagyunk otthon, mint az megszokott, ez azt is jelenti, hogy háztartási gépeink, elektromos hálózataink nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Tovább a cikkhez.