Hírlevél 2021.05.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Építőipari kivitelezések célvizsgálata kezdődött!
 2. Megemlékezések 2021. április 28-án, a Munkavédelmi Világnapon
 3. Tűzvédelmi szakvizsgáink
 4. Munkavédelmi hírek
  • Megjelent a Védelem Tudomány 2021/2. száma
  • Sokat kockáztat, aki belenéz az alkalmazottak levelezésébe. Íme, a szabályok!
  • 7 Hibrid Munkavégzési Trend, melyet minden vezetőnek tudnia kell 2021-ben
  • Újdonságok az “új OKJ-ben” - 43 új szakképesítés!

Üdvözlettel:
Kling Péter

Építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata kezdődött

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint megkezdődött az építőipari kivitelezési tevékenységek országos célvizsgálata.
2021. szeptember 30-ig tartó országos „Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2021” vizsgálati szempontjai innen tölthetők le.

Megemlékezések 2021. április 28-án, a Munkavédelmi Világnapon

A hagyományokhoz híven a munkavédelmi szakma 2021-ben is méltón megemlékezett a munkabalesetben megsérült és elhunyt munkavállalókról. Országszerte több megyében tartottak rendezvényeket.
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja – amelyet az ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkársága működtet – szervezésében a Munkavédelmi Világnapon, 2021. április 28-án 150 fő részvételével online konferenciát rendezett, amelynek címe „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” volt.
Bővebben itt olvashat az elhangzott előadásokról.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. május 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. májusban Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. májusban Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2021. május végén Budapesten: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők 
 • 2021. május végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. június 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. június 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória     
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Megjelent a Védelem Tudomány 2021/2. száma
A Védelem Tudomány 2021/2. számában 208 oldalon 12 tanulmányt olvashatunk, új tűzvédelmi kutatásokról.
Új tűzvédelmi kutatások: okos épületek/városok, faanyag vallatása CT-vel, mezőgazdasági gépek tűzkeletkezési okai, fogyatékosság és menekülési képesség, a tűzvédelmi tervezés tartópillérei, CO mérgezés megelőzése. Sugárvédelem és informatika az iparbiztonságban. Épületromosodás és az osztrák katasztrófavédelmi rendszer, valamint a súlyos balesetek káros hatásainak vizsgálata. Hogyan változott a homlokzati tűzterjedés.
A lapszám elérhető a Védelem Tudomány oldaláról, vagy a tanulmányok közvetlenül is, ide kattintva.

Sokat kockáztat, aki belenéz az alkalmazottak levelezésébe. Íme, a szabályok!
Ha a munkavállalók számára engedélyezett a magánhasználat, a munkáltató nem ellenőrizheti a privát leveleket. Ha ezt mégis megteszi, majd ezek tartalma alapján jogellenesen szünteti meg a munkavállaló jogviszonyát, akkor ezért kártérítést, a személyiségi jogok megsértése miatt pedig sérelemdíjat is követelhet a munkavállaló. Tovább a cikkhez.

7 Hibrid Munkavégzési Trend, amit minden vezetőnek tudnia kell 2021-ben
2020 hirtelen, földrengésszerű változást hozott a munkavégzés világában, amik mindenhol és mindenkit érintett. A járványhelyzet miatt legtöbbünk home office-ba kezdett, aki pedig maradt a munkahelyén, olyan intézkedésekkel szembesült, amelyekre korábban még nem látott példát.
Most pedig, hogy felvettük a harcot a vírussal, egy újabb hatalmas változás küszöbére léptünk: a hibrid munkavégzés ajtaja tárul fel előttünk, egy olyan vegyes modellé, ahol egyes dolgozók visszatérnek a munkahelyükre, mások pedig otthonról dolgoznak tovább - esetleg egyszerre mindkettő. Tovább a cikkhez.

Újdonságok az “új OKJ-ben” - 43 új szakképesítés!
Januárban indult el a szakképzés és a felnőttképzés új rendszere, amely az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) felváltotta. A HR Portálon rendszeresen beszámolunk az újdonságokról. Most Darvas Mária, a Dekra Akademie felnőttképzési tanácsadója foglalta össze, mi történt az utóbbi hetekben. Tovább a cikkhez.