Hírlevél 2021.05.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. április
 2. Telephelyeiken is szervezhetnek oltást dolgozóiknak a cégek
 3. Ezekben az esetekben kérhet védettségi igazolványt a munkáltató
 4. Mennyi szünet jár munka közben?
 5. Tűzvédelmi szakvizsgáink
 6. Munkavédelmi hírek
  • A Kereskedelmi és Iparkamara kampányt indít, egyre többen oltathatják be magukat munkahelyükön
  • Különbséget tehet a munkáltató védett és nem védett kollégák között
  • Jár-e jövedelempótló járadék a nem bejelentett munkásnak?
  • NAV: érdemes átnézni a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet
  • Így segíthetik a munkáltatók a dolgozók visszatérését az irodába

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. április

A legfrissebb változások jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.
Változás! A Nemzeti Jogszabálytár felhasználási feltételeinek változása miatt ezentúl ebben a „legfrissebb változások jegyzéke” című összefoglalóban nem fog szerepelni a megváltozott jogszabályok teljes szövege, csak a jogszabály száma-címe és kiemelve a legfontosabb változások. (A Zsebtörvénytár cd-nk is megváltozik, ugyanemiatt)
Akit bővebben érdekel valamelyik jogszabály(változás), a Nemzeti Jogszabálytárban, a https://njt.hu oldalon tud utánanézni, ill. onnan saját magának kinyomtatni vagy pdf-ként a számítógépére elmenteni.

A legfrissebb változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

15/2021. (IV. 9.) ITM rendelet egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról
Megjelent: MK 61/2021 (IV.07.) Hatályos: 2021. 04. 14.

Többek között módosítja a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendeletet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól
Megjelent: MK 61/2021 (IV.07.) Módosítja: 15/2021. (IV. 09.) ITM r. Hatályos: 2021. 04. 14.-05. 22.

(8) Nem kell a (6) bekezdésben megfogalmazott körülményt feltüntetni azon kombinált kategóriára vonatkozó vizsgaigazoláson, amellyel kapcsolatos vonó járműre a vizsgázónak korlátozás nélküli (mechanikus váltós) vezetői engedélye van. Nem kell a (6) bekezdésben megfogalmazott körülményt feltüntetni akkor sem, ha a vizsgázó már rendelkezik kézi sebességváltóval rendelkező jármű vezetésére jogosító engedéllyel a következő kategóriák legalább egyikében: „B”, „BE”, „C”, „CE”, „C1”, „C1E”, „D”, „DE”, „D1”, „D1E

18.§ (1) A szakoktatók képzését a Kkt. 18. § (1) bekezdése alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (a továbbiakban: KTI) végzi..

bc) „D” kategóriás kiegészítő képzésre jelentkezés esetén legalább két éve érvényes „C” kategóriás és legalább két éve érvényes „D” kategóriás vezetői engedély,
c)  2. alkalmassági csoportra vonatkozó egészségi alkalmassági kategória megléte,
d)  az alapképzésre vagy kiegészítő képzésre jelentkező rendelkezik valamely - közúti járművezető képzésre vonatkozó érvényes képzési engedéllyel rendelkező - képző szerv által kiadott „Befogadó nyilatkozattal”, amelyben a képző szerv vállalja a szakoktatói képzésre jelentkező tekintetében a szakoktatóik szaktanfolyam „Hospitálási és tanítási gyakorlat - HOSP” tantárgyában nevesített követelmények teljesítésére vonatkozó lehetőség biztosítását.

Bővebben erről a megváltozott jogszabályról, valamint a többi változásról, új jogszabályról és szabványváltozásokról a fenti linkre kattintva olvashat.

Telephelyeiken is szervezhetnek oltást dolgozóiknak a cégek

„A gazdasági élet szereplői eddig is kivették a részüket a járvány elleni védekezésből, most pedig a nagyvállalatok azzal segítik a munkát, hogy üzemorvosaik bevonásával oltást szerveznek vakcinára regisztrált munkavállalóiknak” - fejtette ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hangsúlyozta: Magyarország élen jár a beoltottak arányában, a sikeres folytatás érdekében közel kell vinni az emberekhez, kényelmesen elérhetővé kell tenni számukra az oltóanyagokat.
Tovább az ITM közleményére.

Ezekben az esetekben kérhet védettségi igazolványt a munkáltató

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi munkakörnyezetbe. Emellett már a diákokok is készülnek a nyári pénzkeresésre, az iskolaszövetkezetek és kölcsönző cégek igyekeznek olyan dolgozókat közvetíteni, akik megfelelnek a megrendelők elvárásainak. Tovább a részletekhez.

Mennyi szünet jár munka közben?

„8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” – mondja az ismert dal. Igen ám, de munka közben is szükség van időnként egy kis pihenőre, szusszanásra. Mennyi szünet jár munka közben? Hogyan szól erről a Munka Törvénykönyve? Melyek a munkaközi szünet legfontosabb szabályai? Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. május 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. májusban Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. májusban Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2021. május végén Budapesten: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők 
 • 2021. május végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. június 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. június 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória     
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A Kereskedelmi és Iparkamara kampányt indít, egyre többen oltathatják be magukat munkahelyükön
A közeljövőben indokolttá válhat, hogy adott esetben a munkáltatók különbséget tegyenek az oltott és oltatlan munkavállalók között - mondta Parragh László a Magyar Nemzetnek. Tovább a cikkhez.

Különbséget tehet a munkáltató védett és nem védett kollégák között
Az észszerűség határán belül a munkáltató különbséget tehet védett és nem védett munkavállaló között, például munkaszervezési céllal, ha ez a kockázatelemzés alapján szükséges és arányos intézkedésnek minősül. Nagyon óvatosank kell azonban lenni, hogy ne kerüljön sor diszkriminációra. Tovább a cikkhez.

Jár-e jövedelempótló járadék a nem bejelentett munkásnak?
Közlekedési balesetet szenvedett egy férfi, aki a baleset előtt kőművesként dolgozott, ugyanakkor bejelentett munkahelyet nem tudott igazolni. Vajon sikerrel perelt keresetének pótlása és csökkent munkaképessége miatt elszenvedett kára miatt? Dr. Mihalics Krisztián, munkajogi szakértőnk elemzése. Tovább a cikkhez.

NAV: érdemes átnézni a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet
Fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a NAV az SZJA bevallással kapcsolatban. Tovább a cikkhez.

Így segíthetik a munkáltatók a dolgozók visszatérését az irodába
A cégvezetők a visszatérési élmény növelésével próbálják megkönnyíteni a home office-ból való átállást. Tovább a cikkhez.