Hírlevél 2021.05.20.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzési irányelvek, éves hatósági ellenőrzési terv
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Oltás és munkahely: lehet-e feltétel interjún a védettségi igazolvány?
  • Személyre szabott munkaélmény - a nagy újratervezés
  • Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
  • Magasból mentő eszközök fejlődésének történeti áttekintése

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzési irányelvek, éves hatósági ellenőrzési terv

Megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye a 2021. évre szóló munkavédelmi és módosított foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzési irányelvekről és az ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről.
Az ellenőrzési irányelvek innen tölthetők le.
Az "Országos hatósági ellenőrzési terv 2021. évre" innen érhető el.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. május végén Budapesten: 6. kategória: Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők 
 • 2021. május végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. június 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. június 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória     
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Oltás és munkahely: lehet-e feltétel interjún a védettségi igazolvány?
A munkaadónak nem az oltottságra, hanem a védettségre kell koncentrálnia, ha munkavállalóira vagy a pályázókra szabályokat fogalmaz meg, itt is azonban szűk a mozgástér - hívják fel a figyelmet Oláh Zsófia és Móricz Ildikó ügyvédek, az OPL Ügyvédi Iroda munkajogi szakértői. Kérhet-e információt a munkaadó a védettségről? Lehetnek-e külön szabályok védettekre/nem védettekre? Tovább a cikkhez.

Személyre szabott munkaélmény - a nagy újratervezés
Az elmúlt év ellentmondásokkal volt teli. Mit tanultunk ebből az időszakból, magunkról, a cégünkről, a csapatunkról? Mit viszünk tovább? Visszatérünk a régi működési modelljeinkhez vagy egészen másképp szervezzük majd az életünket? Az új normálishoz a munka terének is alkalmazkodnia kell. Tovább a cikkhez.

Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Százötvenegy önkéntes mentőszervezet jut 2021-ben központi forrásból pályázati támogatáshoz. Az erre vonatkozó döntést május 12-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.
Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését kilenc évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem egységeinek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni. Tovább a cikkhez.

Magasból mentő eszközök fejlődésének történeti áttekintése
A tűzoltóság történelme során a magasból mentés eszközei a legváltozatosabb és legszélesebb eszközcsoportot vonultatták fel. A mentés bonyolultsága miatt számtalan elképzelés született, ezek sokszor a tesztek során nagyobb kockázattal jártak, mint amennyi előnnyel szolgáltak a mentésben. A fejlődést azonban ezek a kísérletek vitték előre. Szerzőnk a magasból mentő eszközök történeti fejlődésének tapasztalatait értékeli. Tovább a cikkhez.