Hírlevél 2021.06.03.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munka-tűzvédelmi kiadványok frissítése: új 100% minta cd 
 2. Ilyen hátrányok érhetik a munkahelyen azt, aki nincs beoltva
 3. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat díja
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Miért életveszélyes a túlmunka?
  • Légtisztítóval az irodában
  • Videókonferencia-sorozat tűzoltósági kérdésekről
  • Kevesebb műanyag, élhetőbb világ – avagy amit környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell
  • Tragikus kimenetelű áramütés

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új 100% minta cd és a régebbi munka-tűzvédelmi kiadványok frissítése

Mint minden tavasszal, idén is készültek frissítések a régebbi kiadványokhoz: kibővültek a (korábban kiadott) cd-k az elmúlt egy évben készült dokumentumokkal

Majdnem minden szakterületre kiadott cd-re került új anyag, ezeket már az eredeti cd-kbe beépítettük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól majd vásárol, tartalmazzák már a frissítéseket/újdonságokat is.

Ezeket az újdonságokat kiadjuk egyben is: a „100% minta” című cd-n, hogy aki megvette már több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen őket újra megvenni.

Az új 100% minta cd-n az utóbbi 1 évben, 2021. áprilisig készült új tartalmak/frissítések vannak. (és rajta vannak még a régebbi 100% minta cd-k anyagai is)

Része az anyagnak a most aktuális, a 2018. márciustól érvényes munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

Része még az új OTSZ dokumentum-csomag is, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Rákerült néhány új vegyi kockázat minta, gépvizsgálatok, kockázatértékelések, Covid kérdéslisták és egyéb iratminták (pl. az otthoni munkavégzéshez készült nyomtatványok és kérdéslista).

Megtalálható a cd-n a „Grafikus szimbólumok, biztonsági jelzések ISO 7010:2020” című dokumentációs csomag is, ami jelek, táblák, grafikus szimbólumokbiztonsági színek és biztonsági jelzések gyűjteménye az ISO 7010:2019-nek a 2020. júniusi helyesbített változata alapján (ez a dokumentumcsomag tartalmazza a 2021. februári módosításokat is).

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
Bővebb infó és a 100% minta cd-ről és megrendelhető erre a linkre kattintva.

Nézze meg a többi kiadványainkat is, a frissített tartalomjegyzékükkel, hogy mik vannak rajta, ill. olvassa el a termékoldalukon, hogy miben és hogyan segíti az Ön munkáját.
Bővebb infó ezekről és megrendelőlap a nevükre kattintva:

 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd - a cd frissített tartalomjegyzéke ezen a linken tekinthető meg 
 2. Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése cd - a frissített tartalom erre a linkre kattintva megtekinthető 
 3. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd - tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti 
 4. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták cd - tartalom ezen a linken
 5. Táblák cd – munkabiztonsági házinyomda
 6. Biztonsági és információs Jelek, szimbólumok, piktogramok cd
 7. Kockázatelemzés és iratminták CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 8. Munkavédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon, ill. egy részlet a munkavédelmi oktatásból megtekinthető ezen a linken
 9. Tűzvédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon
 10. Oktatási tematikák, tesztek CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 11. Egyéni védőeszközök meghatározása CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 12. Biológiai kockázatbecslés CD - a cd tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 13. Gépkönyvek és tanúsítványok DVD – a dvd tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Összes tűz- és/vagy munkavédelmi kiadványaink ezen az oldalon megtalálhatók. 

Ilyen hátrányok érhetik a munkahelyen azt, aki nincs beoltva

Van, ahol nem vásárolhatnak az üzemi étkezdében azok, akik nincsenek beoltva vagy elkülönítik őket az oltottaktól, illetve rendszeresen tesztelniük kell magukat. Egyre több cég utasítja el az oltatlan jelentkezőket még akkor is, ha egyébként a szaktudásuk megfelelne a kritériumoknak. Tovább a részletekhez.

Foglalkozás egészségügyi vizsgálat díja

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, közismertebb nevén üzemorvosi vizsgálat díját még 1995-ben határozták meg. A vizsgálat díjazása aszerint történik, hogy milyen kockázati kategóriába esik a munkavállaló munkaköre. További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. június 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. július 1-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. július 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. augusztus 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. augusztus 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2021. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. szeptember végén  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Miért életveszélyes a túlmunka?
Egy állás sem éri meg a szívroham vagy agyvérzés kockázatát. A 2000 és 2016 között 30%-kal - 745 ezer emberre - nőtt a túlmunka halálos áldozatainak száma a WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (WHO) jelentése szerint. És ebbe a Covid-év még nincs is benne, amikor a vírushelyzet okozta stressz mellett szintén sokan hajszolták magukat extra munkaórákba. Tovább a cikkhez.

Légtisztítóval az irodában
Bár a pandémia kezdetével a legtöbb cég átállt az otthoni munkavégzésre, most már egyre több munkavállaló tér vissza a megszokott, irodai környezetbe. Az alkalmazottak folyamatos motiválása minden szervezet számára tartogat kihívásokat; a fizetések, a béren kívüli juttatások, és a modern irodai eszközök sokszor nem bizonyulnak kielégítőnek. Tovább a cikkhez.

Videókonferencia-sorozat tűzoltósági kérdésekről
A sorozat keretében az elmúlt időszak tapasztalatairól és az aktuális feladatokról kaptak tájékoztatást a mentő tűzvédelem megyei irányítását végző tűzoltósági főfelügyelők, valamint az önkormányzati, létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek vezetői, képviselői.
A COVID-19 járványra tekintettel a hagyományos, személyes értekezletek helyett ezúttal a virtuális térben találkoztak a résztvevők. Tovább a cikkhez.

Kevesebb műanyag, élhetőbb világ – avagy amit környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell
Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-ától alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be. Tovább a cikkhez.

Tragikus kimenetelű áramütés
Munkavégzés közben áramütést szenvedett egy darukezelő május 31-én, a délutáni órákban Mogyoródon, a Szent Jakab úton. A tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen lévők megkezdték a személy újraélesztését, amit a mentők kiérkezésig a gödöllői hivatásos tűzoltók folytattak. Tovább a cikkhez.