Hírlevél 2021.06.17.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A távmunkások biztonságának és egészségének védelme járvány idején
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Kubba: júl. 1-től
 3. Új 100% minta cd és a régebbi munka-tűzvédelmi kiadványok frissítése
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • A mezőgazdasági tüzekről – minden oldalról
  • Tíz nap fizetett többletszabadságra jogosultak a védekezésben résztvevők
  • Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra, 25 ezer fiatalt várnak
  • A lítiumion-akkumulátor tüzek oltása tűzoltó készülékekkel
  • Tűzoltó takaró gépjárműtűz oltási tapasztalatai

Üdvözlettel:
Kling Péter

A távmunkások biztonságának és egészségének védelme

A Covid járvány miatt jelentősen megnőtt az otthonról távmunkában dolgozók száma, és ezzel együtt annak a kockázata, hogy a munkavállalóknál mozgásszervi és a mentálhigiénés betegségek alakulnak ki.
Egy új jelentés ezen kockázatokat, a távmunkával járó előnyöket és hátrányokat, és a munkavállalók védelmét célzó uniós rendeleteket vizsgálja meg közelebbről. A jelentésben példákat láthatunk számos ország különböző ágazataiban alkalmazott, a távmunkát érintő helyes gyakorlatokra, és a kockázatértékelés is kiemelt szerepet kap.
Sőt, egy új OSHwiki cikk a távmunkával járó fizikai és pszichoszociális kockázatokkal foglalkozik, és könnyen követhető információkat és útmutatást nyújt arról, hogyan óvhatjuk meg a munkavállalókat.
Az Európai Unió munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi információs ügynökségének honlapján itt érhetők el további információk.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2021. július 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Új 100% minta cd és a régebbi munka-tűzvédelmi kiadványok frissítése

Mint minden évben, idén is készültek frissítések a régebbi kiadványokhoz: kibővültek a (korábban kiadott) cd-k az elmúlt egy évben készült dokumentumokkal

Majdnem minden szakterületre kiadott cd-re került új anyag, ezeket már az eredeti cd-kbe beépítettük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól majd vásárol, tartalmazzák már a frissítéseket/újdonságokat is.

Ezeket az újdonságokat kiadjuk egyben is: a „100% minta” című cd-n, hogy aki megvette már több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen őket újra megvenni.

Az új 100% minta cd-n az utóbbi 1 évben, 2021. áprilisig készült új tartalmak/frissítések vannak. (és rajta vannak még a régebbi 100% minta cd-k anyagai is)

Része az anyagnak a most aktuális, a 2018. márciustól érvényes munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

Része még az új OTSZ dokumentum-csomag is, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Rákerült néhány új vegyi kockázat minta, gépvizsgálatok, kockázatértékelések, Covid kérdéslisták és egyéb iratminták (pl. az otthoni munkavégzéshez készült nyomtatványok és kérdéslista).

Megtalálható a cd-n a „Grafikus szimbólumok, biztonsági jelzések ISO 7010:2020” című dokumentációs csomag is, ami jelek, táblák, grafikus szimbólumokbiztonsági színek és biztonsági jelzések gyűjteménye az ISO 7010:2019-nek a 2020. júniusi helyesbített változata alapján (ez a dokumentumcsomag tartalmazza a 2021. februári módosításokat is).

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
Bővebb infó és a 100% minta cd-ről és megrendelhető erre a linkre kattintva.

Nézze meg a többi kiadványainkat is, a frissített tartalomjegyzékükkel, hogy mik vannak rajta, ill. olvassa el a termékoldalukon, hogy miben és hogyan segíti az Ön munkáját.
Bővebb infó ezekről és megrendelőlap a nevükre kattintva:

 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd - a cd frissített tartalomjegyzéke ezen a linken tekinthető meg 
 2. Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése cd - a frissített tartalom erre a linkre kattintva megtekinthető 
 3. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd - tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti 
 4. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták cd - tartalom ezen a linken
 5. Táblák cd – munkabiztonsági házinyomda
 6. Biztonsági és információs Jelek, szimbólumok, piktogramok cd
 7. Kockázatelemzés és iratminták CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 8. Munkavédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon, ill. egy részlet a munkavédelmi oktatásból megtekinthető ezen a linken
 9. Tűzvédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon
 10. Oktatási tematikák, tesztek CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 11. Egyéni védőeszközök meghatározása CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 12. Biológiai kockázatbecslés CD - a cd tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 13. Gépkönyvek és tanúsítványok DVD – a dvd tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Összes tűz- és/vagy munkavédelmi kiadványaink ezen az oldalon megtalálhatók. 

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. július 1-jén Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. július 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. augusztus 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. augusztus 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2021. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. szeptember végén  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A mezőgazdasági tüzekről – minden oldalról
Növénytermesztési ismeretek, a mezőgazdasági gépek tüzei, balesetei, a levegőminőség és a mezőgazdaság kapcsolata, mezőgazdasággal összefüggő biztosítások, a szabadtéri és a mezőgazdaságot érintő tűzesetek tapasztalatai, a tüzek megelőzése – ezek és ehhez hasonló kérdések voltak terítéken június 16-án, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett on-line konferencián. Tovább a cikkhez.

Tíz nap fizetett többletszabadságra jogosultak a védekezésben résztvevők
A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy tíz nap fizetett többletszabadságot kapnak a védekezésben résztvevők – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben található meg. Tovább a cikkhez.

Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra, 25 ezer fiatalt várnak
Már lehet jelentkeznia a július elejétől augusztus végéig tartó nyári diákmunka programra a munka.hu honlapon - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Tovább a cikkhez.

A lítiumion-akkumulátor tüzek oltása tűzoltó készülékekkel
Ahogyan növekszik a lítiumion-akkumulátorok száma a mindennapokban, úgy növekszik az erősen alábecsült tűzveszély is az üzemekben és a háztartásokban. Német tesztekben egyes lítiumion-cellák még a tesztberendezésből is kiszabadultak, és több mint 10 m távolságra repültek el. Milyen lehetőségek vannak a rizikók minimalizálására? Tovább a cikkhez.

Tűzoltó takaró gépjárműtűz oltási tapasztalatai
2021. április végén a KOK Tűzoltási és Mentési Szakcsoportjának tanárai gyakorlati tesztet szerveztek hivatásos tűzoltóknak egy teljes terjedelmében égő utasterű személygépkocsi tüzének oltásához. A norvég Bridgehill CAR PRO 6x8 méteres, többször használatos változatát tesztelték optimális időjárási körülmények között, száraz, napos időben, enyhe szélben. Tovább a cikkhez.