Hírlevél 2021.06.24.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Új 100% minta cd és a régebbi munka-tűzvédelmi kiadványok frissítése
 4. Tűzvédelmi szakvizsgáink
 5. Munkavédelmi hírek
  • Jön a hőség! Ezekre a munkavédelmi előírásokra kell figyelni
  • Keddtől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe
  • Poszt-Covid munkaszervezés
  • Újra meg kell szeretnünk a munkahelyünket?
  • Fókuszban a napelemrendszerek oltása
  • Javaslat a tűzvédelmi szakvizsga körének bővítésére

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban

Megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, a hőhullámravaló tekintettel, az Országos Tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan hőségriasztást adott ki.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőségben végzett munka veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A felhívás innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2021. július 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Új 100% minta cd és a régebbi munka-tűzvédelmi kiadványok frissítése

Mint minden évben, idén is készültek frissítések a régebbi kiadványokhoz: kibővültek a (korábban kiadott) cd-k az elmúlt egy évben készült dokumentumokkal

Majdnem minden szakterületre kiadott cd-re került új anyag, ezeket már az eredeti cd-kbe beépítettük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól majd vásárol, tartalmazzák már a frissítéseket/újdonságokat is.

Ezeket az újdonságokat kiadjuk egyben is: a „100% minta” című cd-n, hogy aki megvette már több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen őket újra megvenni.

Az új 100% minta cd-n az utóbbi 1 évben, 2021. áprilisig készült új tartalmak/frissítések vannak. (és rajta vannak még a régebbi 100% minta cd-k anyagai is)

Része az anyagnak a most aktuális, a 2018. márciustól érvényes munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

Része még az új OTSZ dokumentum-csomag is, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Rákerült néhány új vegyi kockázat minta, gépvizsgálatok, kockázatértékelések, Covid kérdéslisták és egyéb iratminták (pl. az otthoni munkavégzéshez készült nyomtatványok és kérdéslista).

Megtalálható a cd-n a „Grafikus szimbólumok, biztonsági jelzések ISO 7010:2020” című dokumentációs csomag is, ami jelek, táblák, grafikus szimbólumokbiztonsági színek és biztonsági jelzések gyűjteménye az ISO 7010:2019-nek a 2020. júniusi helyesbített változata alapján (ez a dokumentumcsomag tartalmazza a 2021. februári módosításokat is).

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
Bővebb infó és a 100% minta cd-ről és megrendelhető erre a linkre kattintva.

Nézze meg a többi kiadványainkat is, a frissített tartalomjegyzékükkel, hogy mik vannak rajta, ill. olvassa el a termékoldalukon, hogy miben és hogyan segíti az Ön munkáját.
Bővebb infó ezekről és megrendelőlap a nevükre kattintva:

 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd - a cd frissített tartalomjegyzéke ezen a linken tekinthető meg 
 2. Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése cd - a frissített tartalom erre a linkre kattintva megtekinthető 
 3. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd - tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti 
 4. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták cd - tartalom ezen a linken
 5. Táblák cd – munkabiztonsági házinyomda
 6. Biztonsági és információs Jelek, szimbólumok, piktogramok cd
 7. Kockázatelemzés és iratminták CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 8. Munkavédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon, ill. egy részlet a munkavédelmi oktatásból megtekinthető ezen a linken
 9. Tűzvédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon
 10. Oktatási tematikák, tesztek CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 11. Egyéni védőeszközök meghatározása CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 12. Biológiai kockázatbecslés CD - a cd tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni
 13. Gépkönyvek és tanúsítványok DVD – a dvd tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Összes tűz- és/vagy munkavédelmi kiadványaink ezen az oldalon megtalálhatók. 

Tűzvédelmi szakvizsgáink Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. július 1-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. július 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. augusztus 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. augusztus 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2021. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. szeptember végén  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Jön a hőség! Ezekre a munkavédelmi előírásokra kell figyelni
14-16 fokos ivóvíz biztosítása és az előírt pihenőidő betartása mellett fontos a klímák fertőtlenítése is a nyári első használat előtt. Mobiltelefonnak is mindig lennie kell a munkaterületen arra az esetre, ha segítséget kell hívni. Tovább a cikkhez.

Kedden 0:00 órától a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe
A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. Tovább a cikkhez.

Poszt-Covid munkaszervezés
Sok cégnél szükség lesz a hibrid munkaszervezésre, de hogyan lehet megalkotni azt az új működés módot, ami egyszerre hatékony és biztonságos a cégnek és a legjobb munkatársakat is megtartja? Tovább a cikkhez.

Újra meg kell szeretnünk a munkahelyünket?
A visszatérés az irodákba számos helyen megkezdődött, bár több nagy cégnél még csak 20-30%-os arányban. Szeptemberre terveznek általában növekedést, ha a járványhelyzet megengedi. Addig is kezelni kell a bizonytalanságokat, az esetleges félelmeket és egyáltalán a visszaszokást az irodai környezetbe a tartós home office után. Tovább a cikkhez.

Fókuszban a napelemrendszerek oltása
A napelemrendszerek tűzoltására fókuszáltak azon az együttműködési gyakorlaton, amit június 17-én tartott a katasztrófavédelem a Mátrai Erőmű visontai telephelyén kiépített napelem parkban. Tovább a cikkhez.

Javaslat a tűzvédelmi szakvizsga körének bővítésére
A Lánglovagok Egyesület az üzemeltetői ellenőrzéseket is tűzvédelmi szakvizsgához kötné.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) által előírt üzemeltetői ellenőrzések rendkívül fontos részét képezik a tűzvédelemnek, mondhatni az alapját jelenti a tűzvédelmi üzemeltetésnek. Ezen tevékenység végzése azonban semmilyen képzettséghez nem kötött, az OTSZ 252. § (3) bekezdésében előírt „szükséges ismeret” pedig olyannyira általános megfogalmazás, hogy az számon nem kérhető. Tovább a cikkhez.